Merkwaardige vondst in woning Pijnacker

Actueel 965 keer gelezen

Pijnacker - De woningen aan de Wethouder Van der Vaartlaan, dat zijn de huizen aan de overkant van het water vooraan de Vlielandseweg, zijn gebouwd in de dertiger jaren van de vorige eeuw.

Onlangs heeft Marcel van Wijk een woning gekocht aan de Wethouder van der Vaartlaan 27. Tijdens de verbouwingswerkzaamheden kwam hij een aantal merkwaardige zaken tegen in deze woning.

Zo ontdekte hij op de eerste etage, na het verwijderen van enkele kasten, een luikje in de vloer. Daaronder is een loze ruimte. Dat luikje is in zoverre niet bijzonder omdat veel woningen, ook langs de Wethouder Van der Vaartlaan, tijdens de Tweede Wereldoorlog zo?n ?geheim plekje? hadden. Tijdens razzia?s door de bezetters doken de ?onderduikers? of joden waar jacht op gemaakt werd onder in die ruimte. Onderduikers waren jonge mannen die zich schuil hielden voor de bezetter omdat zij niet in Duitsland wilden gaan werken. Sommigen van hen behoorden ook tot het verzet. Wellicht was ?het geheime plekje? ook een hamsterplaats, voor de alsmaar schaarser wordende levensmiddelen.

Engelse zender

Ook werden er in die ruimten wel spullen verborgen gehouden. De radio waarmee naar ?de Engelse zender? werd geluisterd bijvoorbeeld. Via de BBC was er een programma voor Nederland. Velen putten moed uit die uitzendingen omdat de kranten over het algemeen, met uitzondering van de verzetskrantjes, alleen maar melding maakten van de Duitse successen. Die radio?s waren illegaal omdat ze door de Duisters ?gevorderd? werden, ze moesten ingeleverd worden.

Niet iedereen deed dat. Mijn ouders, in het huis aan de Kerkweg, ook niet. De radio was weggestopt achter een forse stoel in ?het voorkamertje?. En oh wee als men bij een huiszoeking een dergelijk toestel ontdekte, dan waren de rapen gaar! Eenmaal, ik was als zevenjarig jochie alleen thuis, was er een dergelijke huiszoeking. Mijn hart zat in mijn keel: ik wist van die radio en waar hij stond. De ?heren? keken gelukkig niet achter die stoel.

Teksten

Marcel van Wijk kwam, behalve het luikje m??r tegen in zijn aangekochte woning. Na het verwijderen van het hardboard op enkele deuren trof hij bepaalde teksten en afbeeldingen aan die verband houden met de Tweede Wereldoorlog. Ook achter het behang op de eerste verdieping kwamen afbeeldingen en ?krijgshaftige? teksten tevoorschijn. Deze zouden kort v??r of tijdens de oorlog aangebracht moeten zijn.

Enig speurwerk heeft duidelijk gemaakt dat het huis vanaf 1949 (na de bevrijding dus) is bewoond door de familie Kruidenier die weinig aan het onderhoud van het (huur)huis heeft gedaan. Daarna houdt het spoor echter op. Voorlopig is niet te achterhalen wie in de oorlogsjaren de hoofdbewoner is geweest van Wethouder Van der Vaartlaan 27. Op nummer 25 woonde de familie Van Kampen en op nummer 29 de familie Wirschel. De kinderen van die families kunnen desgevraagd geen opheldering geven. Bekend is wel dat er ook sprake is geweest van inwoning.

De vraag is nu: wie weet meer van de bewoners tijdens de oorlog. Eventuele reacties: 015 - 369 3553 (Jan Wenteler) of via email:

wentel@kabelfoon.nl

Klik hier voor meer foto's


Grotere kaart weergeven

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant