Natuurlijk stapt de fractie van Progressief Pijnacker-Nootdorp als het even kan ook zelf regelmatig op de fiets.
Natuurlijk stapt de fractie van Progressief Pijnacker-Nootdorp als het even kan ook zelf regelmatig op de fiets.

Progressief Pijnacker-Nootdorp verdedigt keuze fietsverbinding

Actueel 1.329 keer gelezen

Er is de afgelopen maanden veel gezegd en vooral geschreven over de metropolitane fietsroute. De teneur was in de regel negatief. De kosten en de precieze locatie van het tracé voerden de boventoon. Tijdens een emotionele besluitvormende raadsvergadering kreeg het voorstel toch groen licht van een meerderheid in de gemeenteraad.

Volgens fractievoorzitter Saskia Kleewein van Progressief Pijnacker-Nootdorp is de positieve kant van een duurzame verbinding tussen onze buurgemeenten ondergesneeuwd. Haar partij is namelijk wel enthousiast, en ze is dan ook ingegaan op onze uitnodiging om dit eens toe te lichten.

Waarom hebben jullie met volle overtuiging voor deze fietsverbinding gekozen?

“Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners gestimuleerd worden om de fiets te pakken, ook als zij naar hun werk of school gaan. Goede fietsverbindingen dragen bij aan dit doel. Het aantal auto’s in Nederland groeit nog steeds en ook het aantal files neemt nog toe. Daar worden wij niet vrolijk van.”

Wat voegt deze verbinding toe aan het bestaande fietsnetwerk in onze regio?

“Natuurlijk kan je nu al van Rotterdam naar Delft fietsen. Maar met deze verbinding wordt de route aantrekkelijker, onder andere door de breedte van het fietspad en het beperkt aantal bochten en de ligging.”

Wat levert deze verbinding forenzen straks op?

“Door deze verbinding worden de inwoners van onze gemeente en regio uitgenodigd om de fiets te pakken naar hun werk. Ze kunnen op een breed fietspad door een aantrekkelijk landschap naar hun werk of studie fietsen.”

Vind je dat het behoud van het ecologisch evenwicht en de natuur voldoende is geborgd in de plannen?

“Dat was voor ons uiteraard ook een lastige vraag. Maar al met al denken wij dat mede door de komst van het ecoduct de ecologie juist verbeterd wordt. Dat is ook wat alle experts op dat gebied ons hebben verteld.”

Wat zou je tegen de tegenstanders of critici willen zeggen?

“De tegenstanders maken zich vooral zorgen over de inpassing bij de Ackerdijkse Plassen en over de kosten. Wij hebben er vertrouwen in dat samen met de direct betrokkenen die daar wonen er een goede oplossing wordt gevonden om de nadelige effecten zo goed mogelijk op te lossen.”

Hoe verhoudt het behoorlijke bedrag dat ermee gemoeid is, zich tot de lusten van fietsplezier?

“Goede verbindingen kosten geld. Dat is het geval bij fietspaden, maar dat geldt net zo goed voor wegen voor de auto. Als wij moeten kiezen tussen deze twee, dan gaan wij met volle overtuiging voor een investering in goede fietspaden.”

Kan er wat jullie betreft nog wel een paar kilometer fietspad bij in de gemeente, en zo ja, waar?

“Er wordt in onze gemeente de komende jaren veel bijgebouwd en de mensen die daar komen wonen zullen zich ook willen verplaatsen. Wat ons betreft gebeurt dat zo veel mogelijk te voet, met het OV of op de fiets. Daarvoor zullen er dus ook nieuwe fietspaden moeten komen. Waar, dat laten wij graag aan experts over.”

“Daarnaast vinden wij dat het ook goed zou zijn om ook te kijken naar de huidige fietspaden. Deze zijn soms niet ingericht voor het huidige gebruik. Daar kan wat ons betreft ook een tandje bij. Er is dus nog genoeg te doen!”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant