Wethouder Hanneke van de Gevel onthult het informatiebord bij de halve molen van Delfgauw. Links het molenaarsechtpaar De Bruijn en verder op de foto Henk Rolvink en rechts Paul van Winden.
Wethouder Hanneke van de Gevel onthult het informatiebord bij de halve molen van Delfgauw. Links het molenaarsechtpaar De Bruijn en verder op de foto Henk Rolvink en rechts Paul van Winden.

Eerste informatiebord op lokale historische plekken onthuld

Actueel 743 keer gelezen

Op vijftien historische plekken in de gemeente Pijnacker-Nootdorp worden informatieborden geplaatst. Vorige week woensdag 6 maart onthulde cultuurwethouder Hanneke van de Gevel symbolisch het eerste bord bij ‘De Halve Molen’ in Delfgauw.

Het idee om bij monumenten en op historische plekken in Pijnacker-Nootdorp een vandalismebestendig een informatiebord te plaatsen, leefde hier en daar al langer. Het resultaat is een bord met interessante informatie en met verwijzing naar vindplaatsen voor meer detailgegevens en achtergronden. Dat kan via een QR-code. 

De Halve Molen van de familie De Bruijn aan de Noordeindseweg in Delfgauw was bewust gekozen, omdat ‘molenaar’ Jan de Bruijn ooit tegen cultuurwethouder Hanneke van de Gevel gezegd heeft: mensen vragen mij altijd honderduit over de historie van de molen; zou het nou niet handig zijn om er een keer een informatiebord bij te zetten? Goed plan, zei de wethouder, dat gaan we doen. De gemeente zocht contact met de twee historische verenigingen in de gemeente. 

Het HGOP in Pijnacker en de NH in Nootdorp. Deze twee verenigingen hebben er heel wat werk aan gehad om het plan uit te werken en concreet te maken. Het resultaat is dat bij vijftien interessante historische locaties een informatiebord is of wordt geplaatst. Behalve de wethouder voerden ook de voorzitters van de twee historische verenigingen kort in het woord. Henk Rolvink van Noitdorpsche Historiën, een heel actieve vereniging die van alles doet om de geschiedenis van Nootdorp te koesteren en levend te houden. Door het uitgeven van boeken, het verspreiden van een verenigingsblad met veel informatie, het organiseren van wandeltochten langs eerbiedwaardige historische locaties in Nootdorp, enzovoort. Met veel plezier heeft Noitdorpsche Historiën ook aan dit project meegewerkt. Hetzelfde gold of geldt voor het Historisch Genootschap Oud Pijnacker (HGOP), ook een heel actieve club die veel leden telt en heel regelmatig heel goed bezochte bijeenkomsten organiseert, ook over interessante onderwerpen buiten Pijnacker. Het HGOP heeft iedere zaterdagmorgen een spreekuur in de bibliotheek van Pijnacker waar mensen met oude foto’s en ander materiaal terechtkunnen, om het af te staan en om er over van gedachten te wisselen.  

Voorzitter Paul van Winden vertelde woensdagmorgen 6 maart bij de onthulling van het bord, dat het HGOP over bepaalde onderdelen van de historie van Pijnacker en Delfgauw best veel informatie heeft, zoals over de tuinbouw of over de Stationsstraat waar huis voor huis een heel boek over is geschreven door Annette Theeuwsen.

Tegelijk zijn er ook veel onderwerpen waar minder historische kennis over bekend is, zoals over de gezondheidszorg. En dus zijn de mensen van het HGOP net als de mensen van Noitdorpsche Historiën dagelijks bezig om nieuwe informatie vergaren, dingen uit te zoeken en vast te leggen voor de generaties die na ons komen.

Het appèl van de lokale historici is dan ook: als je iets vindt bij het leegruimen van het huis van je ouders of grootouders en je weet niet zeker of het een bepaalde historische waarde heeft, gooi het niet weg maar breng het bij het HIP, het Historisch Informatie Punt in de bibliotheek van Pijnacker. Zoals gezegd: iedere zaterdagmorgen van elf tot één uur zijn daar mensen aanwezig voor het zogeheten spreekuur!

Paul van Winden vertelde ook dat een van de projecten van het HGOP is: het verzamelen van informatie over bekende en betekenisvolle ‘Pijnackernaren’ en ‘Delfgauwenaren’ door de eeuwen heen. Van Engeltje van der Vlies tot Demi Vollering!

Henk Rolvink zei het heel treffend: als je meer kennis hebt van een plek, een gebouw of een gebied, dan ga je anders kijken en dan word je vanzelf nieuwsgierig en ga je jezelf vragen stellen. Zoals: waarom ligt die ene sloot hoger dan de andere?
De nieuwsgierigheid naar hoe het vroeger was en hoe het zich heeft ontwikkeld is zeker in snel veranderende dorpen als Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw volop aanwezig!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant