Na de pauze herleefde de klucht van de melkboer. In 1981 werd de klucht als wagenspel opgevoerd her en der in Nootdorp.
Na de pauze herleefde de klucht van de melkboer. In 1981 werd de klucht als wagenspel opgevoerd her en der in Nootdorp.

‘Nootdorp 700 jaar’ herleeft 42 jaar na 1981

Actueel 1.485 keer gelezen

Bij CulturA & Zo waren zondag 14 mei twee voorstellingen waarbij ‘Nootdorp 700 jaar’ op meerdere manieren herleefde.

Voor mensen die er destijds bij waren was het een feest van herkenning om filmpjes en foto’s van toen te zien en muziek van destijds te horen. Kees Balm en zijn mensen zongen de speciaal voor Nootdorp 700 gemaakte liederen uit volle borst en wie ze mee kon zingen zong ze mee. Noitdorpsche Historiën bestond in 1981 nog niet, maar toch had iemand ontdekt dat Nootdorp als dorp in elk geval terug gaat tot 1281. Diverse burgers vonden dat dit gevierd moest worden. Er werd een breed comité opgericht.

De gemeente werkte zo goed en zo kwaad als het ging mee. En vervolgens kwam er een enorm feestprogramma tot stand: een groot kinderfeest voor alle scholieren, een enorme feestavond met een os aan het spit en een wagenspel dat her en der in het dorp werd opgevoerd.

Het wagenspel ‘De klucht van de melkboer’ werd zondag na de pauze nog een keer gespeeld met zowel spelers die toen nog geboren moesten worden als mensen die er bij waren destijds, zoals ‘melkboer’ Joop van der Sman en zijn ‘wijf’ Sjan Smeele. Nootdorp was in 1981 nog echt een dorp met rond de 7.000 mensen waar bijna iedereen iedereen kende en met grote gezinnen en families. Dat was waarschijnlijk de reden dat er een soort energie - nu zouden ze zeggen vibe - ontstond waarbij iedereen het feest wilde mee beleven. Een mooi element was ook de oud-Hollandse kleding waarvan veel mensen eerst een beetje meesmuilend zeiden dat ze daar echt niet in gezien wilden worden, maar waar vervolgens zo’n beetje half Nootdorp in rondliep.

Tinie van Haastert, Sjan Smeele en Nora Lamens vertelden in de voorstelling voor de pauze over hoe het destijds allemaal gegaan is. De ‘bankoverval’ te paard die 7.000 gulden opleverde, het enorme scholierenfeest, het eindeloze kledingmaakwerk met behulp van enorme hoeveelheden stof en kant vanaf de Delftse markt. Heel leuk dat er nog filmbeelden waren van de Nootdorpse dames en de Delftse marktkoopman die met zijn textielkraam gouden tijden beleefde dankzij Nootdorp 700.

Vliegveld Ypenburg bestond destijds nog en wethouder Nol van de Sande kreeg via de directeur van Fokker voor elkaar dat er drie gratis rondvluchten plaatsvonden boven Nootdorp. Mensen konden daarvoor op verschillende manieren voor in aanmerking komen; onder meer door op bepaalde dagen in oud-Hollandse kleding rond te open! Al met al raakte toen dus heel Nootdorp bij de viering van Nootdorp 700 jaar betrokken. Nog jaren werd er over nagepraat. En toen Noitdorpsche Historiën in 2021 twintig jaar bestond en Nootdorp 740 jaar rees het idee om ‘Nootdorp 700’ te doen herleven. Door corona is het alleen twee jaar later geworden. (SO) 

De melkboerin is niet helemaal happy met de nieuwe haarlijn van de melkboer die ze niet eens herkent als haar echtgenoot.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant