Kruidenboer Khun Boripat en zijn moeder bij een van de nieuwe kassen. Links Martin Boon van van Fairtrade Original.
Kruidenboer Khun Boripat en zijn moeder bij een van de nieuwe kassen. Links Martin Boon van van Fairtrade Original. Foto: Kukie Manasnan

Wereldwinkel ondersteunt Thaise kruidenkwekers

Actueel 1.221 keer gelezen

Pijnacker - In 2023 worden de kruidenboeren van de Sisaket Fairtrade Farmer Group in Noordoost Thailand ondersteund met twee kassen via Wereldwinkel Pijnacker. 

De intussen 86 kruiden- en groenteboeren van deze groep leveren voor de curry pastes en sauzen van Fairtrade Original een tiental verschillende Fairtrade-ingrediënten aan de fabriek nabij Bangkok, alwaar deze producten worden geproduceerd. Waar Smaak Begint is in dit geval dus in het noordoosten van Thailand.

Een aantal Thaise producten bevat chilipepers: groene of rode, meer of minder, afhankelijk van het product en de pittigheid daarvan. Voor de producten voor de Nederlandse markt zijn de grotere chilipepers nodig: prik yai noemen ze die in Thailand. Deze zijn wat milder dan de kleine chilipepers (prik lek), die ook wel Super Hot chilies worden genoemd. De grotere chilies zijn echter meer vatbaar voor insectenvraat: insecten boren zich in de chilipepers, leggen daar hun eitjes en de larven verwoesten de rijpe chilipeper. Vooral de Golden Fly is berucht.

Chilipepers
Teelt in kassen biedt een oplossing: de chilipepers groeien beschermd op. Ook is de waterhuishouding voor chiliproductie beter te controleren, hetgeen voor de groei van groot belang is. Een groot voordeel is dat ook een tweede productie kan plaatsvinden. Ook andere gewassen komen daarvoor in aanmerking.

De boeren zoeken naar starterssubsidies voor deze kassen: van de totale kosten van circa 2.000 euro financieren ze zelf de helft, hetgeen hun commitment voor het kassenproject aangeeft. Fairtrade Original financiert dit voor middels een renteloze lening. Er zijn nog meerdere boeren die met een kas willen beginnen. Wereldwinkel Pijnacker steunt de boeren Boripat en Surasak met een kas!

Fairtrade Original heeft de totstandkoming van deze kassen gefaciliteerd en gefunctioneerd als brug tussen de Wereldwinkel Pijnacker en de boeren van de Sisaket Fairtrade Farmer Group in Thailand.

Als eerste Fairtrade-organisatie ter wereld werkt Fairtrade Original nauw samen met boeren en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

De missie van Fairtrade Original is: boeren in staat stellen om een leefbaar inkomen te bereiken. Fairtrade Original ontwikkelt eerlijke handelsketens waarbij zoveel mogelijk van de producten lokaal worden verwerkt en verpakt.

De winst is een beter leven voor de mensen met wordt samengewerkt. Fairtrade Original is een foodmerk met een missie. De belangrijkste productgroepen zijn koffie en Wereldkeuken producten zoals rijst, kokosmelk en de genoemde Thaise curry pastes.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant