Roel Slachmuylders in het Historisch Museum van Den Briel.
Roel Slachmuylders in het Historisch Museum van Den Briel.

Lezing over de inname van Brielle op 1 april 1572

Actueel 1.618 keer gelezen

Pijnacker - Onze vaderlandse geschiedenis kent vele verhalen. Verschillende van die verhalen zijn bij het Historisch Genootschap Pijnacker te horen. Opnieuw een lezing over een belangrijke periode uit ons verleden: “De inname van Brielle op 1 april 1572”.

“Op 1 april verloor Alva zijn bril”. De inname van Brielle in 1572 veroorzaakte een kettingreactie. In de weken en maanden na die eerste dag van april, verklaarde de ene na de andere stad zich voor de prins van Oranje. Maar vreemd genoeg had de prins er niets mee te maken! Het was een vloot Watergeuzen onder Lumey – notoir zootje ongeregeld van nog geen duizend man sterk – dat deze verbluffende omwenteling in de Nederlanden teweegbracht. Hoe was dit mogelijk?

In de presentatie op 17 april ziet en hoort u een historische schets van Brielle; de inname op 1 april 1572, over de mislukte tegenaanval op 5 april 1572 en over de gebeurtenissen in de weken en maanden erna. De kennis over de feiten wordt daarbij getoetst aan de betrouwbaarheid van de historische bronnen.

De lezing wordt verzorgd door Roel Slachmuylders (1963). Roel studeerde aan de KULeuven en promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 2010 werkt hij in het Historisch Museum Den Briel als assistent-conservator en wetenschappelijk medewerker.

Het Museum Den Briel publiceerde vier boeken van zijn hand, waarvan “Stormachtig april 1572. Brielle en Voorne, Libertatis Primitiae: Eerste Vruchten van de Vrijheid” (2022) de meest recente is.

Voor de boeken van Roel Slachmuylders werden alle historische bronnen in binnen- en buitenlandse archieven en bibliotheken kritisch bekeken. De hieruit gehaalde kennis is vervolgens in verhaalvorm gegoten voor een zo breed mogelijk publiek. 

De lezing van het HGOP vindt plaats op maandagavond 17 april 2023 in ‘De Acker’, Park Berkenoord 2, Pijnacker. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis voor leden, voor niet-leden is het € 5,-. Kijk voor meer informatie over de activiteiten van het HGOP op www.hgop-pijnacker.nl.

Inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572, geschilderd door Johan Keller in 1759.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant