Afbeelding
Deel 3

Radio-opnamen in De Trucker

Actueel 1.930 keer gelezen

In de terugblik op het 50 jarig bestaan van De Trucker kan de balans opgemaakt worden van successen, die bereikt zijn dankzij vele vrijwilligers. Die zorgden toch voor bardiensten en publiciteit. Affiches werden gezeefdrukt en soms creatief van mooie tekeningen voorzien. De programmering zorgde ervoor dat belangstelling ook gewekt werd buiten de dorpsgrenzen.

Broodwinning
In de jaren 70 ontwikkelde zich een muziekstroming waar muzikanten uit jazz- en rockkringen met elkaar samenspeelden. Dit werd jazzrock en later fusion genoemd. De Trucker speelde hier goed op in. In Nederland was het nagenoeg onmogelijk voor musici om alleen hun brood te verdienen aan jazzoptredens. Zij haalden vaak hun hoofdinkomsten uit lesgeven op een conservatorium, door studiowerk te verrichten, in televisieorkesten te spelen of door cabaretiers te begeleiden. Dat laatste gold bijvoorbeeld voor pianist Jan Huydts, die jarenlang Toon Hermans en Wim Sonneveld begeleidde. Pianist Rob Franken speelde in het orkest van Rogier van Otterloo en bij Toots Thielemans. Ook op de bekende tune van de film Turks Fruit.

Radio-opnamen
Huydts en Franken speelden echter ook synthesizer. Zij besloten met elkaar een band te beginnen en noemden dit The Keyboard Circle. Hiermee betraden zij in 1976 het Pijnackerse podium. De VPRO besloot hiervan radio-opname te maken, welke 33 jaar later ook op CD werd uitgebracht.

De VPRO verstrekte nog twee andere keren de opdracht tot radio-opnamen: bij bassist Miroslav Vitous en bij gitaristen Eef Albers & Darryl Thompson. Deze Amerikaanse gitarist speelde bij Peter Tosh (o.a. op het album ‘Wanted Dread & Alive’) en won met z’n band Black Uhuru de allereerste Grammy Award in het genre reggae. In De Trucker was hij echter stevig aan het rocken.

Cyrano
Die zelfde lol ervaarde de bekende zanger / acteur Bill van Dijk. Hij hield er rond 1980 een popgroep op na: Bruno Basta. Zeer muzikaal, maar bracht niet zoveel brood op de plank als zijn rollen in musical Cyrano de Bergerac, films als Hoge Hakken, Echte Liefde en als vertolker van het Wilhelmus.

Volgende week: traditie: strandfeest en popquiz.

Aanmelden reünie
Er komt een reünie van De Trucker vanwege het vijftigjarig jubileum op zaterdagmiddag 18 maart 15.00 uur. Vele oud-bezoekers wonen hier niet meer. Weet je mogelijk geïnteresseerden? Breng hen a.u.b., op de hoogte. Al meer dan honderd mensen hebben zich ingeschreven op de website detrucker.nl/50jaar. Wees welkom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant