Elco Brinkman omringd door v.l.n.r Jantien Heijdeman, Arwin Touw, Martin van der Louw en Edwin Welling.
Elco Brinkman omringd door v.l.n.r Jantien Heijdeman, Arwin Touw, Martin van der Louw en Edwin Welling.
Deel 2

Minister bezoekt Trucker en drinkt flesje bier mee

Actueel 2.697 keer gelezen

Vorige week in deel 1 over de terugblik op 50 jaar De Trucker is al naar voren gekomen dat het toenmalig jongerencentrum een goede reputatie wist te verwerven als poppodium, terwijl er ook cabaret- en jazzoptredens plaatsvonden. Kortom, De Trucker had naamsbekendheid gekregen en dat kreeg soms op zeer bijzondere wijze gestalte.

Zo vond er een opmerkelijk gebeurtenis plaats op 1 maart 1986 bij een optreden van Casual Affairs, die in ‘Emotional Man’ een bescheiden hitje kende. Een paar dagen ervoor was het bestuur van de Trucker geïnformeerd dat er wat bijzondere gasten zouden komen voor die popgroep. Halverwege de eerste set kwam er een man of vijf binnen, met in hun midden minister Elco Brinkman. Het was nog in de oude Trucker met een kleine kleedruimte op de zolder. Deze was slechts toegankelijk via een gat van 60 bij 60 cm in de muur boven de entresol. In de pauze van het optreden ging Brinkman in zijn maatpak door dit krappe gat, om even rustig te praten. Hij wilde weten waar popmuzikanten hun brood moesten verdienen.
Toenmalig bestuurslid Leo Suijker herinnert zich:

“Het was in een tijd dat er flink bezuinigd werd in Nederland, dus Brinkman kreeg de volle laag van de aanwezigen! Hij stelde zich echter positief op en dronk bier uit een flesje met ons mee”. Van Casual Affairs zou gitarist Rob Winter een glansrijke carrière tegemoet gaan bij Robbie Valentine en Marco Borsato.

Popmuziek en beleid
Eén van de vaste Trucker-bezoekers, Jos van der Ploeg, zou in de jaren 80 popambtenaar worden. Rotterdam wilde op cultuur de strijd aangaan met Amsterdam, Den Haag en Utrecht. In Van der Ploeg vond men een bekwame beleidsmedewerker, die zowel universitair als muzikaal geschoold was. Tijdens zijn studiejaren speelde Jos van der Ploeg gitaar in de Pijnackerse bandjes Ombepuz en Kumenu. Tegenwoordig geniet hij van zijn pensioen en zingt klassieke stukken in koren. Ook heeft hij zich al opgegeven voor de reünie op 18 maart.

Volgende week in deel 3 komen de gemaakte radio- en plaatopnamen in De Trucker aan bod.

Aanmelden reünie
Er komt een reünie van De Trucker vanwege het vijftigjarig jubileum op zaterdagmiddag 18 maart 15.00 uur. Vele oud-bezoekers wonen hier niet meer. Weet je mogelijk geïnteresseerden? Breng hen a.u.b., op de hoogte. Al tientallen mensen hebben zich ingeschreven op de website www.detrucker.nl/50jaar. Wees welkom.

Ombepuz met v.l.n.r. Frans Goedhart, Jos van der Ploeg, Jan Rutten, Toine Rutten, Ton van der Quast en Wil Fermont.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant