Foto: Spa Media
Foto: Spa Media

Vraagtekens rondom oorzaak brand in parkeergarage onder Het Baken

Actueel 5.136 keer gelezen

Pijnacker - Op een verdwaalde bewakingscamera in de wijk Koningshof in Pijnacker zijn zaterdagochtend in alle vroegte dikke zwarte rookwolken te zien. Een paar minuten later wordt op de brandweerkazerne groot alarm geslagen. Er is brand in de ondergrondse parkeergarage onder sporthal Het Baken. Weer brand, want in 2007 ontstond er ook al enorme schade (1 miljoen, red.) door een felle brand in dezelfde garage. 

Buurtbewoners spoedden zich naar de plek des onheils. De brandweer is snel ter plekke, maar kan niet voorkomen dat er meerdere auto’s zwaar beschadigd raken. “Daar sta je dan”, zegt een wijkbewoonster, die haar gezinsauto in vlammen zag opgaan. “Wij huren deze plek van de gemeente. Op zich een prima overeenkomst voor een redelijke prijs, maar nu ik de kleine lettertjes heb gelezen, blijkt dat de gemeente alleen verantwoordelijk is bij grove nalatigheid. Omdat dit niet aan de orde is en ik ook niet allrisk verzekerd ben, kan ik fluiten naar mijn geld.”


Onderzoek?
Er werd in de loop van het weekend druk gespeculeerd over de oorzaak van de brand. In 2007 was het al snel duidelijk dat er vuurwerk naar binnen was gegooid. Enerzijds vanwege de financiële impact van de brand, maar ook vanwege de aanstaande verzekeringskwesties, was de hoop ditmaal dan ook gevestigd op een stevig onderzoek door de politie. Echter, een wijkbewoonster kreeg naar eigen zeggen van een medewerker van de gemeente te horen dat er helemaal geen onderzoek wordt gedaan naar de brand. Ze mailde terstond de Telstar/Eendracht om haar verbazing te delen. Onze redactie zocht daarom maandag direct contact met de politie en kreeg in eerste instantie te horen dat er ‘samen met de brandweer uitgebreid onderzoek is gedaan naar de brand en er geen aanwijzingen zijn voor brandstichting.’

Opmerkelijk, want er zijn helemaal geen medewerkers van de forensische recherche gezien en iedereen kon zaterdag al min of meer gewoon in- en uitlopen. Wanneer onze redacteur de politie hierop wijst, wordt het verhaal - met excuses - ineens aangepast. “Ik begreep net dat de laatste onderzoeksresultaten van Het Baken nog niet bekend zijn. Dus ik was te vroeg met de conclusie dat er geen sprake was van brandstichting”, zo luidt een nieuwe verklaring. Kortom: er is dus - naar wij moeten aannemen - wel enig onderzoek gedaan, alleen de uitkomsten zijn nog niet bekend.

Brand op kerkhof
Op zondagmorgen komt er een nieuw hoofdstuk bij. Wanneer de koster van de Dorpskerk aan het Koningshof de kerkdeuren opent, ruikt hij een sterke brandlucht. In eerste instantie kan hij de oorzaak niet vinden. Maar wanneer de kerkdienst is afgelopen, blijkt er op de begraafplaats naast de kerk brand gesticht. Meerdere plastic gieters zijn in brand gestoken. De schade blijft beperkt tot wat verbrand plastic, maar de gevolgen hadden veel groter kunnen zijn.


Aangezien de kerk op zo’n vierhonderd meter van Het Baken ligt, wordt er meteen melding gemaakt bij de politie. Ditmaal wordt er wel serieus opgetreden en zelfs een getuigenoproep gedeeld met de lokale pers. “Voor beide branden geldt dat we op zoek zijn naar getuigen. Als iemand iets gezien of gehoord heeft, bel dan 0900-8844”, laat men in allerijl weten. “Er zit dus duidelijk een luchtje aan deze twee zaken en de dader(s) liggen vooralsnog op het kerkhof”, vat een lezer van onze nieuwssite de hele situatie samen.


Vlak voor het ter perse gaan van onze gedrukte woensdageditie, kreeg onze redactie nieuwe bewakingsbeelden vanuit de garage doorgestuurd. De videobeelden geven een redelijk beeld van het ontstaan van de brand. Hierop is namelijk te zien dat zaterdagochtend rond 06.00 uur (bij het traliewerk aan de zijde van het wandelpad) plotseling iets ‘flikkert’. Het is onduidelijk of de brand binnen of buiten ontstaat. Binnen een paar minuten staat de boel volledig in de brand en slaan de vlammen uit de garage...

De video bestaat uit twee delen: enerzijds is de ‘ontsteking’ te zien en anderzijds de snelle ontwikkeling van de brand. Er ontbreekt een klein stukje tussen deze twee momenten, dit heeft mogelijk te maken met ‘bewegingsdetectie’. Omdat de video al twee dagen rond gaat in verschillende WhatsAppgroepen, hebben wij besloten deze video te delen met het grote publiek.


Gevolgen voor sporthal en café
“De sportzaal stinkt naar rook en alles is bedekt met een dun vettig laagje roet. Er worden monsters genomen om de mate van vervuiling te bepalen. Een gespecialiseerd bedrijf zal de roetschade verwijderen”, zo laat een woordvoerster van de gemeente Pijnacker-Nootdorp weten.

“Naar verwachting zijn ze daar minimaal drie weken mee bezig. Alle huurders zijn de komende drie weken afgezegd. Waar dat mogelijk is, bieden we een alternatief in andere accommodaties aan. In deze tijd van het jaar is wel alles optimaal bezet. We kunnen dan ook niet iedereen een alternatief aanbieden.”

Verzekeringsexpert
De gemeente heeft zaterdag meteen actie ondernomen door huurders op de hoogte te brengen met een brief die dezelfde ochtend verspreid is. Ook is actie ondernomen om de schade af te handelen om met name de sportzaal zo snel als mogelijk weer gebruiksklaar te kunnen maken voor huurders en is contact opgenomen met een verzekeringsexpert.

Vragen en afhandeling
‘Waar kunnen gedupeerde huurders van zowel de sporthal, als de garage terecht met vragen?’, zo vroeg onze redactie. “Bij de gemeente. Alle huurders van de parkeergarage hebben zaterdagochtend een brief ontvangen met contactgegevens. Ook de huurders van de sporthal zijn afgelopen dagen benaderd door de gemeente.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant