Inwoners kunnen binnenkort nader kennismaken met dit illustere tweetal.
Inwoners kunnen binnenkort nader kennismaken met dit illustere tweetal.

De Plukkers weer op de Planken met De Kat in de Kelder

Actueel 1.512 keer gelezen

Ze zijn er even niet meer op geweest maar in het eerste weekend van februari gaat het echt weer gebeuren. Plukkers op de Planken gaat weer een toneelstuk opvoeren. Dat gebeurt drie keer in het theater van Nootdorp: CulturA & Zo.

Vanwege corona lag ook bij de Plukkers op de Planken de boel stil. Het uitverkoren nieuwe stuk – De Kat in de Kelder – bleef een hele tijd onaangeroerd, totdat in de zomer van 2022 het toneelgezelschap weer ging studeren en repeteren. De locatie waar dat gebeurt, is de oude tuindersschuur van Jan de Winter aan het Oosteinde in Nootdorp. Speler Frans van der Meer heeft daar al diverse reparaties verricht en daar kwam er vorige week nog een bij. Uw verslaggever kon de ingang van de schuur niet zo snel vinden en dacht aan een deur te trekken, totdat hij ineens één plank in zijn handen had. Door het ontstane gat hoorde hij ‘de Plukkers’ al babbelen. De echte ingang werd gevonden zodat de Plukkers tot op zekere hoogte hun verhaal konden doen. De hoofdrolspelers wilden natuurlijk niet te veel prijsgeven. Het moet spannend blijven voor de bezoekers die weer kunnen rekenen op een hilarische avond.

Het stuk speelt zich af in en rond het luxe huis van Evert en Eveline, broer en zus, die hun gebruikelijke rust en huisvrede verstoord zien worden, als met name Evert uit sociaal oogpunt de kelder van het huis beschikbaar stelt voor een ‘tokkiegezin’ dat na een inpandige barbecuebrand dakloos is geworden. De niet bijster gezellig Eveline vindt het eigenlijk maar niks maar Evert, gepensioneerd majoor, vindt dat het gezin geholpen moet worden. Het gezin vindt de opvang in de kelder niet de beste oplossing, maar als blijkt dat naast het huis met enige moeite wel iets te halen valt, dan gaan ze er anders over denken. 

Verdere onthullingen willen de Plukkers niet doen. Maar dat het een doldriest stuk wordt, staat wel vast. Afgelopen zondag was er een voorpremiere in De Schakelaar in Pijnacker. Majoor Evert is een rol van Joop van der Sman die een majoorspak in België heeft opgeduikeld. Zus Eveline is een mooie rol voor en van Marian Hooijmans. Frans van der Meer is de vader van het tokkiegezin, dus dat belooft heel wat. Yvonne van der Leur is de ma, terwijl Joke van der Kraan hun dochter is. Dajan Krijger is de inwonende oma. John de Koning is bankemployé Sven die een oogje laat vallen op ‘tokkiedochter’ Kimberley, die wordt gespeeld door de al genoemde Joke van der Kraan.

Jos Rutten speelt ‘de mevrouw’ van de sociale dienst en Arie Hoogerbrugge komt als loodgieter in actie. Annet Veersma speelt niet mee maar heeft de hele organisatie in handen terwijl Marianne van de Sande als influisteraar actief is.

Plukkers op de Planken bestaat zeker al 25 jaar. Het toneelclubje is ooit voortgekomen vanuit de lokale en regionale tuinbouw. Dat verklaart ook de naam. Tuinders zijn plukkers en ze toneel gaan spelen dan worden het Plukkers op de Planken. De spelers zijn al lang niet meer allemaal kweker of verbonden aan de tuinbouw. Arie Hoogerbrugge was kweker, Frans van der Meer is kweker en Marian Hooijmans is getrouwd met een voormalige kweker. Marianne van de Sande is tuindersdochter. De andere spelers plukken geen tomaten of komkommers; hooguit plukken ze de dag! De Plukkers vertellen dat ze heel veel lol beleven aan het toneelspelen. Ook zeggen ze dat al jaren geen echte regisseur hebben. Ze regisseren zichzelf en elkaar. Daarbij pakken ze hun hobby heel serieus op. Ze hebben er na een grondige oefenperiode weer enorm veel zin om drie keer voor een uitverkochte zaal te spelen!

De voorstellingen zijn vrijdag 3 en zaterdag 4 februari om 20.00 uur en op zondag 5 februari om 14.00 uur. Alleen voor de zondagmiddag zijn nog kaarten te verkrijgen bij De Feestschuur van Marian Hooijmans aan de Kon. Julianastraat 19 in Nootdorp of door een mail te sturen naar: annetveersma@casema.nl. Na de voorstellingen is er een steeds loterij met mooie prijzen! De opbrengst is voor het Ronald McDonald Huis.

Uit de krant