Henny en Ad kregen maandag visite van loco-burgemeester Hanneke van de Gevel.
Henny en Ad kregen maandag visite van loco-burgemeester Hanneke van de Gevel.

Ad en Henny van ’t Hof kunnen het goed rooien samen

Actueel 2.353 keer gelezen

Zestig jaar getrouwd waren ze maandag 27 juni. Ad van ’t Hof en Henny de Jong. De bruiloft was op maandag omdat pa Van ’t Hof in de Franse Kerkstraat in Voorburg een slagerswinkel had. Het huwelijk was ’s middags, dus de winkel was ’s morgens nog gewoon open. Ad heeft ook lang meegewerkt in de zaak. Toch heeft uiteindelijk zijn broer Albert de slagerij overgenomen. Anno 2022 bestaat die niet meer. Er zit nu een Indisch afhaalrestaurant in, zegt Henny in de serre aan de achterzijde van de woning aan de Louise de Colignystraat langs het spoor in Pijnacker.

Daar wonen Ad en Henny al vanaf 1989. Het huis was nog niet helemaal af maar Ad de verhuisdatum was bepaald en dan moest het ook die dag gebeuren. Dan maar even leven zonder verwarming en elektra. Ad heeft iets rigoureus over zich. Toen hij als analist bij TNO werkte en het salaris niet hoog genoeg was en TNO er ook niks bij wilde doen, verkaste hij zonder pardon naar elders. En toen Heineken ook niet helemaal het bedrag wilde betalen dat hij ‘per jaar’ in zijn hoofd had, zei hij: ‘Dan ga ik weer.’ ‘Ho ho’, zei de functionaris van Heineken die vervolgens de pensioenregeling en de dertiende maand voorrekende, zodat Van ‘t Hof toch nog aan zijn gewenste inkomen kwam. Vervolgens bleef hij er tot zijn VUT in 1992 werken. Iedere dag ging hij met een aktentasje naar Rotterdam, en later naar Zoeterwoude, om als kwaliteitscontroleur ter plekke ‘slokjes’ bier te proeven. Werk dat hij altijd met plezier heeft gedaan. Ad ontmoette Henny bij de CJMV, de Christelijke Jongens en Meisjes Vereniging, in Voorburg. Het verschil in leeftijd deerde niet. Hij was 29 toen ze trouwden en zij 21. Intussen zijn ze dus 89 en 81. Samen 170. Gelukkig nog in goede gezondheid en dus zelfstandig. Over de leeftijd van een van de drie dochters, Ellen van 59, Mandy van 56 en Ciska van 54, moeten ze heel even nadenken, maar alles werkt nog prima. Ciska heeft de feestjes rondom de diamanten bruiloft geregeld. Vrijdag hebben ze thuis in de prachtige achtertuin aan het water een prachtige samenkomst gehad met de buren en zondag hebben ze het feest gevierd met rond de vijftig familieleden en vrienden bij Hoeve A13 langs de Rijksstraatweg in Delfgauw. Bijna iedereen was er, zegt Henny die vertelt dat ze vier kleinkinderen hebben, Marion, Alex, Quinten en Wesley, en ook vier achterkleinkinderen. Toen Henny en Ad elkaar ontmoetten, studeerde Henny voor analist. Ze hadden het vaak over het vak en Ad overhoorde Henny ook wel eens voor aanstaande examens. Omdat Henny een slagerstoekomst niet zo aansprak, besloot Ad ook analist te worden. Via TNO konden ze in 1968 in Pijnacker gaan wonen, aan de Tilanussingel. De woning kostte destijds 35.000 gulden. Ad van ‘t Hof had allerlei bijbaantjes om aan een inkomen te komen dat recht gaf op een hypotheek. Op de aankoop kregen ze een eenmalige premie van 4.000 gulden en ze moesten zelf 10.000 gulden spaargeld inbrengen. Ze noemden de Lage Noord niet voor niets de ‘hongerput’. Ad begon bij TNO voor 258 gulden in de maand en Henny kreeg een paar dagen na het huwelijk haar ontslag. Getrouwde vrouwen werkten doorgaans niet. Logisch dus dat Ad jaren later wat eisen stelde toen hij bij Heineken ging werken. Hij wilde 12.000 gulden per jaar verdienen. Met de extra’s lukte het net. 

Al deze verhalen gingen gezellig over tafel maandagmorgen, toen loco-burgemeester Hanneke van de Gevel op bezoek kwam om het echtpaar geluk te wensen. Ze vertellen ook dat ze de taken goed hebben verdeeld. Henny doet het huis en de tuin en Ad de keuken en de boodschappen. “We zijn net van die ouwe hondjes”, zegt Ad treffend. “Als ze te dicht bij elkaar komen, grommen ze even, en als ze dan weer wat afstand nemen van elkaar, dan gaat het allemaal weer prima.” Ze zijn altijd sportief geweest - skiën, badminton, volleybal, golf - maar ze hebben nooit te veel verplichtingen op zich genomen, ook niet in het vrijwilligers- of verenigingsleven. Ad is vaak aan het klussen in en rond het huis. Kortom: samen rooien ze het wel!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant