Alle prijswinnaars met hun ingelijste foto op de foto. Winnares Esther de Groot kon wegens familie-omstandigheden niet aanwezig zijn. Haar foto is ‘in handen’ van Simon Fortuyn (met mondkap).
Alle prijswinnaars met hun ingelijste foto op de foto. Winnares Esther de Groot kon wegens familie-omstandigheden niet aanwezig zijn. Haar foto is ‘in handen’ van Simon Fortuyn (met mondkap).

Prijzen fotowedstrijd Groenzoom uitgereikt

ma 6 dec 2021, 10:11 Actueel

Op 27 november heeft de jury de winnaars bekend gemaakt van de wedstrijd: Wie maakt in de Groenzoom de mooiste foto’s. Wethouder Simon Fortuyn van Lansingerland reikte de prijzen uit aan de gelukkige winnaars. 

Het Gebruikersplatform Groenzoom heeft in de zomer een fotowedstrijd georganiseerd en nodigde daarbij iedereen uit foto’s te maken en in te zenden voor een of meer van de volgende drie thema’s: Recreatie, Dieren en Natuur in de Groenzoom. Meer dan 400 foto’s zijn ingezonden, de meeste door volwassenen, en ook een paar door kinderen. De een nog mooier dan de ander! 

De jury bestond uit Marc Olthoff, fotograaf; Sjaak Oudshoorn, journalist; en Karel Ligtvoet, oud-docent. Zij hebben de naar hun mening twaalf mooiste foto’s uitgekozen. De genomineerden werden geïnformeerd en uitgenodigd voor de prijsuitreiking op zaterdag 27 november in de Roofvogelboerderij aan de Kleihoogt in Berkel en Rodenrijs, midden in het Groenzoomgebied.

Alle genomineerden kregen sowieso een prijs en wel een gratis workshop roofvogels fotograferen, meteen na de prijsuitreiking. Vanwege de coronamaatregelen was deze prijsuitreiking in beperkte kring. 

Karel Ligtvoet vertelde namens de jury hoe moeilijk het was geweest om tot een keuze te komen wie de mooiste foto’s had gemaakt; welke criteria de jury had gehanteerd en wie de uiteindelijke winnaars per thema waren geworden. Er is gekeken naar aspecten als hoe verrassend is de foto, hoe artistiek en hoe uitnodigend om de Groenzoom te bezoeken. 

Esther de Groot won de categorie ‘Landschap in de Groenzoom’ met op de tweede en derde plaats: Ellen Keizer en Rianne Verhoef. Ruud Greeve won in de categorie ‘Recreatie in de Groenzoom’ met op twee en drie Nadine Fleury en Gerben Tiemens. Klaas Joop Visser won in de categorie ‘Dieren in de Groenzoom’, met op plek twee en drie Petra van de Zande en John van Amsterdam. Bij de kinderen won Rens Pera de eerste en de tweede prijs en was de derde prijs voor Hugo Dolle.

Wethouder Simon Fortuyn reikte de prijzen aan de winnaars uit en was van oordeel dat de foto’s een prima impressie gaven van het mooie, verrassende en veelgeprezen recreatie- en natuurgebied tussen Pijnacker en Berkel en Rodenrijs. De Groenzoom is gemakkelijk en snel bereikbaar. Vandaar het motto: De Natuur als Buur.

De wethouder vertelde dat De Groenzoom een nog jong natuurgebied is dat nog volop in ontwikkeling is. Het is een belangrijke schakel tussen Midden-Delfland en Het Groene Hart. De wethouder wees ook op het belang van de betrokkenheid van de gebruikers/bezoekers. Vandaar dat veel waarde wordt gehecht aan de inbreng van het Gebruikersplatform dat onder leiding staat van oud-wethouder Jaap van Staalduine van Pijnacker-Nootdorp die destijds in functie betrokken was bij de aanleg en die nu betrokken blijft via het Gebruikersplatform. 

Hij heeft de fotowedstrijd georganiseerd met Gebruikersplatformlid Jasper Blom die veel voorbereidend werk heeft gedaan door alle foto’s ‘geanonimiseerd op te slaan’ zodat de jury neutraal kon oordelen. Dat ging eerst via een excelbecijfering waar per categorie rond de tien foto’s uit voortkwamen waarover de jury een middagje heeft beraadslaagd. 

De twaalf genomineerde foto’s zullen vanaf maandag 29 november geëxposeerd worden in de bibliotheek in Pijnacker, en vanaf medio januari 2022 in de bibliotheek in Berkel en Rodenrijs. 

Na de prijsuitreiking konden de genomineerde fotografen en de juryleden zich uitleven in het fotograferen van een aantal roofvogels van de Roofvogelboerderij. Ondanks het waterkoude weer was ook dat een hartverwarmende onderneming. Voor natuurfotografen is het weer bijna altijd goed. Dat bleek maar weer eens.Uit de krant