Frank van der Meer is graag bereid om starterswoningen te bouwen, maar heeft dan wel de medewerking van de gemeente nodig. (foto Cok van den Berg)
Frank van der Meer is graag bereid om starterswoningen te bouwen, maar heeft dan wel de medewerking van de gemeente nodig. (foto Cok van den Berg) CokvandenBerg

Plan voor betaalbare sociale koopwoningen

zo 28 nov 2021, 18:40 Actueel

Frank van der Meer van Meerbouw Pijnacker heeft ondanks de grote drukte in zijn bouwbedrijf al een jaar geleden tijd gevonden voor het uitdenken van een ‘standaard starterswoning’ die betaalbaar is. Vorig jaar lag de prijs rond de twee ton. Nu zou het iets meer kunnen zijn vanwege de sterk gestegen bouwkosten.

Het plan is briljant van eenvoud. De simpel denkende snelle bouwondernemer zegt dat hij niet hoeft te verdienen aan het ontwikkelen van het plan. “Wij zijn bouwers en dus hoeven we alleen aan het bouwen maar iets te verdienen. Niet heel veel maar gewoon wat reëel is. De gemeente zou dan op basis van het eigen grondbeleid betaalbare grond beschikbaar moeten stellen. Daar heeft men prijzen voor vastgelegd. En vervolgens is het volgens mij gewoon haalbaar om betaalbare sociale koopwoningen te bouwen, voor starters maar ook voor andere geïnteresseerden.”
Frank van der Meer heeft het concept al eens eerder voorgelegd aan de gemeente maar de afdeling Ontwikkeling had het toen nog te druk met allerlei andere ‘ontwikkelingen’ die veel werk met zich mee brachten. Intussen heeft men tijd gevonden om zich in het plan te verdiepen. Ook de wethouder Wonen Frank Kuppeveld.

Frank heeft tekeningen laten zien van zijn plan dat op meerdere locaties in wisselende omvang uitvoerbaar is. Hij heeft grondgebonden eengezinswoningen ontwikkeld met twee bouwlagen met een totale oppervlakte van zo’n zeventig vierkante meter per woning. Op de begane grond een kamer met keuken en een toiletvoorziening. En op de verdieping twee slaapkamers en een badkamer. Frank denkt aan twee rijen die met de ruggen naar elkaar toe staan, zodat de woningen dus alleen een voortuin hebben. Gewoon degelijke goed gebouwde woningen die in materiaalgebruik en energietoepassing ook nog eens duurzaam zijn.

Nogmaals, het is aan de gemeente om voor betaalbare grond te zorgen en dan denkt Frank zelf aan ‘herontwikkelplekken’. Om een paar voorbeelden te noemen: de locatie voormalige Triangelschool aan de Meikoninginlaan in Delfgauw, de locatie Koningshof Pijnacker waar nu een hospice komt wat Frank ook een mooie bestemming/voorziening vindt en ook de lege plek naast het gemeentekantoor heeft hij in het vizier. Zeker op plekken waar de gemeente de grond al heel lang in bezit heeft, moet een reële grondprijs haalbaar zijn. Het is een zaak van creatief zoeken naar mogelijke locaties.

De mede-eigenaar van Meerbouw Pijnacker dat dit jaar veertig jaar bestaat, zit er niet over in de war dat er niet genoeg belangstelling zou zijn voor zijn starterswoningen. Hij hoopt, gezien de benarde situatie waar veel starters in zitten, dat de gemeente wil doorpakken en echt werk wil maken van bouwen voor starters.

Al praat Frank liever over een doelgroep die aangewezen is op een betaalbare sociale koopwoning. “Je kunt ook denken aan echtparen of alleenstaanden – al dan niet vanuit een echtscheiding – die niet heel veel plek nodig hebben en blij zijn met een leuk huisje met een mooi tuintje.”

Maandag heeft de bouwondernemer een gesprek gehad met mensen van de gemeente. Daar doen ze nog geen toezeggingen. Ze nemen het plan mee in het grote geheel van andere mogelijke ontwikkel- en bouwplannen en ook in de zogenoemde ruimtelijke Omgevingsvisie die de gemeente volgend jaar wil vaststellen. Frank had gehoopt op wat meer enthousiasme en daadkracht vanuit de gemeente, maar hij blijft zelf positief. 

“Het is zo broodnodig dat er meer sociale woningen gebouwd worden, en heel veel mensen zullen dat met mij eens zijn, dus ik houd de moed er volop in. Bovendien hebben we nog genoeg ander werk, zoals villa’s bouwen en verbouwen. Dat doen we namelijk ook!” 


Uit de krant