Afbeelding

Nootdorpse biljartvereniging ADO viert 95-jarig bestaan

zo 24 okt 2021, 09:11 Actueel 626 keer gelezen

Vijf jaar geleden bestond de Nootdorpse biljartvereniging ADO negentig jaar en vijf jaar daarvoor 85 jaar. Logisch natuurlijk. We merken het alleen even op om duidelijk te maken dat de instelling van deze negentien spelende leden tellende club is: we vieren alles wat we kunnen vieren, zo lang we er nog zijn.

Zo lang we er nog zijn? Dat slaat op de vereniging maar ook de individuele leden die over het algemeen van behoorlijk gevorderde leeftijd zijn. Mark van Kleef, de opticien uit de Parade, is het jongste lid. Met een scherp oog voor de drie ballen op het groene laken speelt hij iedere donderdagavond zijn wedstrijden.

Qua jeugdigheid komt na Marc van Kleef Arjen Vlaar, de secretaris van de club. Hij is 55 jaar en nog volop werkzaam. Werkt als chauffeur en sjouwer bij het bedrijf Vegro dat groot is in alles op het gebied van producten voor mensen met een beperking. De relaxte Zoetermeerder zegt dat hij zo snel mogelijk een wat meer coördinerende functie wil waarbij hij niet meer met zware spullen naar vier hoog achter hoeft te slepen. Dat trekt zijn body eigenlijk niet meer en daarbij wil hij wel graag kunnen blijven biljarten op donderdagavond op de bovenverdieping van de Nootdorpse Tennisclub, de NTC.

Dat is sinds een paar jaar de zoveelste locatie van de in 1926 opgerichte biljartvereniging die ooit begonnen is in Café De Zon in de Dorpsstraat. Dat was in een tijd dat in dat café ook een kegelbaan gevestigd was. ADO heeft op diverse locaties vertoefd en een flinke rondreis gemaakt door Nootdorp. Lange tijd heeft de club gebiljart bij De Gouden Star dat nu Grand Café 1837 heet. En voor de verhuizing naar de NTC speelde ADO in de aula van Ipse Craeyenburch. Ze hadden daar alle ruimte maar misschien wel een beetje te veel ruimte.

Hoe dan ook: bij de NTC boven heeft ADO een geweldige gezellige ruimte gevonden. Het is prachtig om te zien hoe de tennisclub in alles meewerkt en meedenkt met ADO. Het allermooiste is eigenlijk nog dat voor één lid – voorlopig althans – er een traplift geïnstalleerd is zodat hij gewoon iedere donderdagavond ADO kan bezoeken en een potje kan biljarten. Dat is Theo van Veldhuizen die je op woensdagavond overigens tegenkomt in Het Denksporthuis in Pijnacker bij Multi-Bridge.

Op donderdag 7 oktober gingen we een kijkje nemen bij ADO. Aan de zijkant van de twee prachtige biljarttafels wordt gezellige gepraat maar op gedempte toon zodat de spelers zich kunnen concentreren op het spel. Biljarten is een concentratiespel waar een zekere rust en stilte welkom bij is.

Maar goed, het blijft een spelletje en dat is het ook bij ADO. Al is de ene speler altijd wat fanatieker dan de ander. Kees van Leeuwen en ook flink wat andere leden van ADO kunnen een misser makkelijker accepteren dan Rien Lindeman die waarschijnlijk de fanatiekste speler is van de club. Maar tegelijk ook een centrale persoon in de organisatie en de aansturing. En dat al heel lang: bestuurslid/penningmeester en wedstrijdleider en dus ook speler/deelnemer, Rien doet het allemaal met volle overgave.

Voorzitter is sinds kort Piet van der Gaag. Hij is de opvolger van Nico Wubben die nog wel lid is maar niet altijd in de buurt vertoeft omdat hij met echtgenote Loes ook een ‘onderkomen’ heeft in Drenthe. Piet is pas twee jaar lid maar wist dat hij een gerede kans had om een keer bestuurslid te (moeten?) worden. “We hebben negentien leden en vijf bestuursleden, dus alle leden hebben in principe 25 procent kans op het bestuurslidmaatschap”, aldus Piet.

Nootdorper Piet, die 74 is en een verleden heeft bij de politie – als medewerker – neemt graag zijn verantwoordelijkheid en voelt zich helemaal op zijn gemak bij ADO. Hij geeft toe dat het biljarten op zich niet zijn grootste talent is, maar geniet er wel van als alles lekker op rolletjes loopt bij de club.

Als er even wat discussie is over het aantal punten van een serie, fluistert Piet dat met ingang van de eerstvolgende speeldag weer met tellende arbiters rond de tafels gewerkt gaat worden. Vanwege corona was de regel dat iedereen zo veel mogelijk bleef zitten, maar er kan weer wat meer.

Aan het eind van de avond volgt er nog een spelletje ‘tien over rood’, onder het genot van een overheerlijk getapt NTC-biertje. Piet van de Gaag vertelt tot slot dat het 95-jarig bestaan, in aanwezigheid van de partners, eind oktober wordt gevierd met een gezellig etentje bij Buytenhout. En vervolgens gaat ADO op naar de 100! 

Uit de krant