Logo telstar-online.nl

Cymbidiumkweker Ronald Ammerlaan is ondernemer vanaf zijn zeventiende

  •   keer gelezen   Actueel

Ronald Ammerlaan is nu 53. Oogt nog heel jeugdig en heeft niet geleden onder het ondernemerschap. Hij is ondernemer/kweker sinds zijn zeventiende. Moest zelfs toestemming vragen aan zijn ouders Gerard en Bets. Dat waren zelf ook ondernemers, dus dat zat wel goed.

Ronald Ammerlaan komt uit een kwekersgezin. Zijn vader kwam uit Leidschendam en begon aan de Middelweg in Berkel een tuinbouwbedrijf. Het gezin telde acht kinderen: één meisje en zeven jongens waarvan er zes tuinder werden. Alleen broer Fred koos voor een ander vak: interieur en stoffering.

Ronald is de jongste. Hij vestigde zich in 1994 met echtgenote Sonja aan de Schimmelpenninck van de Oyeweg. Daar hebben ze een kwekerij van bijna twee hectare met grootbloemige cymbidiums. Deze orchideesoort is een winterbloeier. De oogst loopt van half oktober tot de Nederlandse Moederdag.

Het bedrijf heeft steeds geïnvesteerd en staat er goed voor. Het werk wordt door het jaar heen gedaan met vier vaste medewerkers en zodra de oogst er aan komt, komen er nog vier ‘vaste tijdelijke krachten’ bij. Tijdelijke medewerkers dus maar wel steeds dezelfde.

De kunst is om de vaste planten zo veel mogelijk mooie takken te laten produceren. Het is een kwestie van meerdere factoren: voeding en water, klimaat, gewasbehandeling en ook het goede assortiment kiezen. Het bedrijf bestaat uit zes teeltafdelingen waarvan één voor de opkweek bedoeld is. In totaal zijn er zo’n zestig soorten. De planten gaan gemiddeld tien jaar mee.

Het merendeel van de oogst gaat via vliegvracht weg. De VS en het Midden-Oosten zijn grote afnemers. De grootbloemige cymbidium is een luxe bloem die vooral wordt toegepast bij rouw, trouw en evenementen. Door corona zijn er niet zo veel evenementen geweest en dat heeft de prijs wel onder druk gezet.

Sonja en Ronald hebben veel plezier in het bedrijf en het is werk. De kick is een mooi product op de markt brengen. Ze zijn ook blij met hun team. Of hun kinderen, Jack van zeventien en Melissa van zestien, het bedrijf later willen voortzetten, zal de toekomst uitwijzen!

Meer berichten