Logo telstar-online.nl
<p>Huizen in Pijnacker-Nootdorp zijn onbetaalbaar voor starters.</p>

Huizen in Pijnacker-Nootdorp zijn onbetaalbaar voor starters.

Jonge inwoners angstig over woonsituatie

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - Harpert Holtkamp is franchisenemer van De Hypotheker in Nootdorp. Hij ziet dat de huizenmarkt in onze regio steeds minder toegankelijk wordt zonder eigen geld of overwaarde. Vooral voor jongeren, starters en alleenstaanden is de situatie nijpend. Sterker nog: jonge dorpsgenoten zijn na een bewogen ‘coronajaar’ zelfs angstig over hun woonsituatie. De gemiddelde hypotheekaanvraag in ons gebied staat op gemiddeld 259.000 euro. Voor veel jongeren onbetaalbaar.

Ondanks de hoge activiteit op de hypotheekmarkt in het coronajaar staan steeds meer potentiële huizenkopers buitenspel, stelt Holtkamp. “Als gevolg van de sterk stijgende huizenprijzen en de woningkrapte is het haast onmogelijk om nog een betaalbare woning te krijgen. De gemiddelde verkoopprijs is in het eerste kwartaal van 2021 gestegen met bijna 15 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020. Dit zorgt met name bij starters voor veel onzekerheid. Veel bestaande huizenbezitters hebben op dit moment een flinke overwaarde op hun woning en maken zich niet zo druk om de financiële gevolgen van de crisis op hun woonsituatie. Echter zijn jonge huizenkopers - en bezitters best angstig over de eigen woonsituatie en hun toekomstperspectief. Voor deze groep zou het klappen van een ‘huizenbubbel’ grote gevolgen kunnen hebben als hun hypotheek onder water komt te staan. De huizenmarkt wordt zo steeds minder toegankelijk voor huizenkopers, tenzij zij veel eigen geld of overwaarde hebben. Deze verontrustende ontwikkeling vraagt om een structurele en urgente aanpak.”

“In het eerste ‘coronajaar’ steeg het aantal hypotheekaanvragen met bijna 10 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vooral huizenbezitters waren sinds het begin van de crisis actief op de woningmarkt: zo steeg het aantal oversluitingen tussen april 2020 en maart 2021 met 20 procent in vergelijking met dezelfde periode in het voorgaande jaar. Ook het aantal hypotheekaanvragen voor de verbetering van de woning is in het ‘coronajaar’ sterk gestegen: met 41 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder”, vertelt Holtkamp in algemene zin over de situatie in onze regio. 

“Uit ons onderzoek blijkt dat veel Nederlanders bang zijn dat de ‘huizenbubbel’ binnen enkele jaren weer zal klappen. Tegelijkertijd denkt slechts één op de vijf Nederlanders dat de financiële gevolgen van de coronacrisis invloed heeft op de eigen woonsituatie of hypotheek. Het lijkt er dan ook op dat de enorme stijging van het aantal hypotheekaanvragen deels te verklaren is doordat veel huizenbezitters hun eigen (financiële) situatie in het onzekere ‘coronajaar’ veilig hebben gesteld, zeker toen de hypotheekrente leek te gaan stijgen. Nu zij zich voor langere tijd hebben verzekerd van een lage hypotheekrente door een oversluiting en/of hun huis hebben verbouwd, zien zij de eigen toekomst met vertrouwen tegemoet.”

Meer berichten