Afbeelding

Tisnienix mag gewoon doorgaan in Delfgauw

Actueel 5.174 keer gelezen

Delfgauw - Afgelopen donderdag is voor de Delfgauwse ondernemer van de vergaderruimte ‘Tisnienix’, een begrip in Delfgauw en omstreken, een last van de schouders gevallen. De gemeente gaat oplossen dat Nicolien Lugtigheid gewoon door kan gaan met het verhuren van vergaderruimte. 

Volgens het huidige bestemmingsplan (dat al ruim 10 jaar geldt) mocht de ondernemer op deze plek geen vergaderruimte verhuren. De ondernemers waren zich van geen kwaad bewust en schrokken toen ze hoorden dat ze moesten stoppen. De gemeenteraad die begrip had voor de situatie heeft het college de opdracht gegeven om een ruimtelijke onderbouwing op te stellen passend bij het huidige gebruik van het bijgebouw en het bijgebouw met een specifieke aanduiding positief te bestemmen voor het huidige gebruik. In normale taal: los het op! 

“Tisnienix om zoiets te verzoeken aan het college, aangezien de ondernemer een soort van illegaal aan het ondernemen is. Als er 10 jaar lang een illegale situatie gedoogd is, dan kun je niet meer opeens aankomen met handhaving onder het mom van een nieuw bestemmingsplan. In dit licht bezien vind ik het standpunt van het college ook onbegrijpelijk. Het college stelt namelijk dat er geen sprake is van een gedoogsituatie, maar dat er sprake is van ‘uitgestelde handhaving’. Ik ben al heel lang jurist, maar in deze context kon ik de term ‘uitgestelde handhaving’ juridisch niet plaatsen. Als er wordt gehandeld in strijd met de wet dan heeft het bevoegd gezag een beginselplicht tot handhaven. Van deze plicht tot handhaven zie je alleen af als er uitzicht bestaat op legaliseren.”

“Doordat het college 10 jaar heeft gewacht is er bij de ondernemer het vertrouwen ontstaan dat er zicht is op legalisering. Het is dat ‘gewekte vertrouwen’ waardoor de raad in de bres is gesprongen voor deze ondernemer. Het is natuurlijk niet zo dat de gemeenteraad elke illegale ondernemer gaat belonen door het college een opdracht te geven om de situatie op te lossen. Elke situatie moet in de context geplaatst en beoordeeld worden. In dit geval is, naast het feit dat er is gedoogd nog een aantal andere argumenten op te noemen waardoor de gemeenteraad tot deze actie is overgegaan, maar het voert te ver om deze allemaal hierop te noemen”, aldus raadslid Graafland van Eerlijk Alternatief.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant