Han van der Helm kreeg vrijdag van de nieuwe eigenaren een zakje prima paprika’s. Achter hem zijn laatste komkommergewas.
Han van der Helm kreeg vrijdag van de nieuwe eigenaren een zakje prima paprika’s. Achter hem zijn laatste komkommergewas.

Han vindt het mooi geweest na bijna vijftig jaar komkommers kweken

Actueel 1.830 keer gelezen

Als Han van der Helm even een rekensommetje maakt dan blijkt dat hij in een kleine halve eeuw zo’n 120 miljoen komkommers heeft gekweekt. Eurootje per stuk. Reken maar uit en concludeer dat Han niet meer hoeft te werken.

Geintje natuurlijk. 2020 was qua prijzen een goed komkommerjaar maar er zijn ook jaren bij dat ze weinig willen betalen voor die prachtige Hollandse groene jongens. Al met al klaagt Han niet. Nooit eigenlijk. De Nootdorpse kweker neemt de zaken zoals ze komen en heeft altijd met plezier lekker hard gewerkt. Winter en zomer in korte broek in de aangenaam verwarmde kas.

De zoon van Jan ‘Speek’ van der Helm kreeg het kweken met de paplepel mee. Tot 1996 was het bedrijf gevestigd aan de Hogeveenseweg. Toen daar een woonwijk verscheen, verkaste Han naar tuinbouwgebied Noukoop, naar de Nieuwkoopseweg. Daar bouwden hij en echtgenote Joke een kleine twee hectare glas. Aan de Hogeveenseweg was het bedrijf iets groter maar daar waren toen meer Van der Helmen dan alleen Han actief. Onder meer ook Leo die naast broer Han cymbidiums kweekt.

Han doet het komkommerwerk nog steeds met veel plezier maar op een bepaald moment moet je toch aan je stutten trekken, ook al heeft hij nog energie genoeg om door te gaan. Het moment van stoppen valt samen met het met pensioen gaan van enkele vaste medewerkers zoals de broers Rinus en Koos van de Sande en zijn eigen broer Jan.

Han gaat overigens niet achter de geraniums zitten. Dat zou niet best zijn voor iemand met zo veel energie. Hij gaat zes dagen per week een uur of drie per dag werken bij kwekerij Reijm die testwerk doet voor RijkZwaan.

Joke en Han blijven gewoon wonen in hun huis aan de Nieuwkoopseweg. Ze hebben hun bedrijf verkocht aan Nieuwkoop Paprika’s van Geert van de Sande en zijn zoons Pascal en Joerie die hun bedrijf zo uitbreiden tot ruim tien hectare zodat er meer mogelijkheden zijn voor het automatiseren van het sorteren en verder verwerken van het eindproduct. Het gaat vooral op het stapelen van de dozen op de pallets. Voor de Van de Sandes is het zo pal bij hun eigen bestaande vestigingen een mooie kans voor uitbreiding. Een paar maanden geleden begon de verkoop te spelen. Verhuren was ook een mogelijkheid maar verkoop vindt Han een veel betere oplossing.

Vorige week hebben Han en zijn mannen – die er altijd een heel feest van maakten – de laatste komkommers geoogst. Het laatste gewas hangt er nog heel even en dan is het voorbij. Natuurlijk is het best een momentje als je na vijftig jaar kwekerschap ermee stopt. Toch is Han er nuchter over. “Ook aan de mooie dingen komt ooit een eind en gelukkig heb ik zelf het moment mogen bepalen. En ik blijf toch een beetje met komkommers in de weer.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant