Tevreden gezichten. Van links naar rechts: vice-voorzitter Theo van Munnen van de Nederlandse Bridgebond,  voorzitter Ben Endlich van Multi Bridge, voorzitter Joop van der Spek van de Stichting Denksporthuys, voorzitter Koos van der Meer van de PBC en sportwethouder Peter Hennevanger.
Tevreden gezichten. Van links naar rechts: vice-voorzitter Theo van Munnen van de Nederlandse Bridgebond,  voorzitter Ben Endlich van Multi Bridge, voorzitter Joop van der Spek van de Stichting Denksporthuys, voorzitter Koos van der Meer van de PBC en sportwethouder Peter Hennevanger.

Denksporthuis officieel geopend

Actueel 1.415 keer gelezen

Pijnacker - Het nieuwe bridgewalhalla van Pijnacker is zaterdag 26 oktober feestelijk geopend. Het fraaie nieuwe naambord op het voormalige uitvaartcentrum aan de Thorbeckelaan werd onthuld door sportwethouder Peter Hennevanger en vice-voorzitter Theo van Munnen van de Nederlandse Bridgebond.

Ook Joop van der Spek en Leo van Egmond waren betrokken bij 'de onthulling'. Leo van Egmond is de bridgende aannemer die het pand helemaal heeft verbouwd en aangepast aan de eisen die je aan een Denksporthuis kunt stellen, in nauwe samenwerking met een aantal  enthousiaste en vakbekwame vrijwilligers.

Joop van der Spek is de voorzitter van de overkoepelende stichting die de twee bridgeverenigingen – Pijnackers Bridge Club (PBC) en Multi Bridge -  hebben opgericht voor het eigendom en het beheer van het gebouw.

Joop van der Spek bedankte in zijn welkomstwoord diverse personen en instanties. Notaris Jacques Wienen voor de juridische bijstand en accountant Ad Ruigrok voor het financiële advies. Grote dank ging en gaat ook uit naar De Laatste Eer. Deze uitvaartorganisatie heeft veel geduld gehad met de bridgeverenigingen en had het pand intussen ook voor meer geld aan een commerciële partij kunnen verkopen. Omdat ze vonden dat het gebouw een maatschappelijk doel moest blijven dienen en omdat ze het de bridgeverenigingen ook echt gunden, hadden ze alle geduld met Joop van der Spek en de zijnen. Joop vertelde dat de overdracht vier keer is uitgesteld.

Het uitstel had vooral te maken met de financiën. Het gebouw kostte rond de vijf ton en moest voor ongeveer twee ton worden verbouwd. De gemeente wilde wel een gemeentegarantie afgeven maar alleen onder de voorwaarde dat de bridgers ook met eigen vermogen over de brug zouden komen. Uiteindelijk heeft de verkoop van obligaties 170.000 euro opgeleverd. De resterende ruim vijf ton is tegen een zeer scherp rentepercentage geleend van de Waterschapsbank.

Zo is het uiteindelijk dus allemaal nog in orde gekomen. Er zijn maar weinig bridgeverenigingen in Nederland met een eigen home. De verenigingen hebben jaren prettig gespeeld in het Parochiehuis, maar de toekomst daar was onzeker omdat er een kans was dat het Parochiehuis plat zou gaan voor bijvoorbeeld woningbouw. Toen het voormalige uitvaartcentrum te koop kwam, hebben de bridgeverenigingen de koppen bij elkaar gestoken en het pand gekocht.

Dat is nu dus aan de derde bestemming toe: het is ooit gebouwd als kleuterschool en rond 1990 werd het uitvaartcentrum. De bridgeverenigingen hebben samen een kleine 500 leden. Een eigen home houdt wel in dat er veel zelfwerkzaamheid wordt gevraagd. Qua inkomsten moet het Denksporthuis het vooral hebben van de bar. De prijzen van de consumpties zijn gemiddeld overigens vijftien procent lager dan die in het Parochiehuis. Dat betekent niet dat het Parochiehuis te hoge prijzen rekende. De bridgeverenigingen hebben alles in eigen beheer en kunnen door de zelfwerkzaamheid van vrijwilligers lagere prijzen hanteren.

Groot feest dus zaterdagmiddag in het Denksporthuis. Sportwethouder Peter Hennevanger feliciteerde de beide verenigingen en dat deed ook vice-voorzitter Theo van Munnen van de Nederlandse Bridge Bond. Hennevanger – die in de gemeente ook over de financiën gaat - legde nog eens uit dat de gemeentegarantie echt alleen maar kon worden verstrekt als de Stichting Denksporthuys ook eigen financiële middelen kon 'overleggen'.

Theo van Munnen van de Bridgebond vertelde dat bridge qua sport in de top 12 staat. De bond telt 115.000 leden. Van Munnen zei er wel eerlijk bij dat daar wat dubbeltellingen bij zitten. Er zijn veel mensen die op meerdere verenigingen zitten, sommige zelfs op zes. Het daadwerkelijke aantal mensen dat bridge speelt via de bond is ongeveer 90.000. Duizend verenigingen zijn aangesloten bij de bond en daarnaast zijn er nog ongeveer 800 'wilde' bridgeclubs.

Een probleempje is wel dat de gemiddelde leeftijd van de bridger toeneemt. Landelijk is dat nu 69 jaar. Overigens is Multi Bridge als club jonger maar qua ledenleeftijd gemiddeld ouder dan de PBC die op het landelijk gemiddelde zit. De gemiddelde Nederlandse bridger is de laatste tien jaar vijf jaar ouder geworden. Daarom zijn de verenigingen volop bezig met beginnerscursussen.

Het staat als een paal boven water dat je door bridge langer soepel blijft in je bovenkamer. Kortom: er is een mooie toekomst weggelegd voor het Denksporthuis en er zijn nog heel veel mogelijkheden voor een betere benutting van het prachtig verbouwde pand dat totaal niet meer herinnert aan de vorige functie. Het is een en al leven in het Denksporthuis!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant