Er is ruimte voor iedereen om zich op het eigen tempo te ontwikkelen, zoals in de Plusklas.
Er is ruimte voor iedereen om zich op het eigen tempo te ontwikkelen, zoals in de Plusklas.

Plusklassen op Lyceum Ypenburg

Zakelijk 1.035 keer gelezen

Op Lyceum Ypenburg is de Plusklas een populaire activiteit, waarbij zo’n 80 leerlingen met een voorlopig vwo-advies de kans krijgen om lessen te volgen op Lyceum Ypenburg. Deze lessenreeks van ongeveer 10 lessen, die op woensdagochtend plaatsvindt, is bedoeld voor leerlingen die houden van uitdagingen, lastige puzzels, en het ontdekken en onderzoeken van nieuwe dingen.

Lyceum Ypenburg begon zes jaar geleden met één klas van 25 leerlingen voor de Plusklas, maar vanwege grote belangstelling is dat uitgebreid naar drie groepen. Zelfs tijdens de coronaperiode konden leerlingen online deelnemen aan de Plusklas. De lessen worden gegeven tussen de herfst- en kerstvakantie, en in het nieuwe jaar volgt een presentatie voor ouders en geïnteresseerden.

Het thema van dit jaar is ‘de Oude Grieken’, waarbij leerlingen in de voetsporen treden van de beroemde Griekse denker Plato. Ze verkennen wiskunde, geschiedenis, geografie, en de taal van de oude Grieken. Er wordt gemeten, ontworpen, gebouwd, en zelfs in het Engels lesgegeven over Griekse Goden. De Plusklasleerlingen werken samen aan uitdagende opdrachten en hebben al kennisgemaakt met de Griekse taal, tempels en geschiedenis.

Docent Yvonne Valenti Clari leidde een les over Griekenland, waarbij leerlingen een volledig verzorgde reis naar Griekenland moesten samenstellen met een bepaald budget. Het resultaat was een rijkgevulde reisgids. Frédèrique Baaij, docent wiskunde, leerde leerlingen het Griekse alfabet en liet hen hun naam in het Oud-Grieks schrijven, gevolgd door 3D-printopdrachten. Mitchell Zee, docent geschiedenis, creëerde een virtueel spel waarbij leerlingen figuren moesten opsporen in Griekenland voor hun bingo-kaart.

Op 8 januari organiseren de Plusklasleerlingen een Plusklasmarkt om hun werk en opgedane kennis te tonen aan belangstellenden. Volgend schooljaar staat de Plusklas in het teken van ‘De Romeinen’. Geïnteresseerde leerlingen die volgend schooljaar in groep 7 en 8 zitten en die op vwo-niveau kunnen werken en leren, kunnen zich tot 2 oktober 2024 aanmelden via plusklas@lyceumypenburg.nl. Leerlingen kunnen zich aanmelden via hun leerkracht groep 8.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant