Bjarne den Besten is aan een heel sterk seizoen bezig.
Bjarne den Besten is aan een heel sterk seizoen bezig.

Bjarne den Besten verpulvert clubrecords

Sport 866 keer gelezen

De twaalfjarige Delfgauwse schaatser Bjarne den Besten is in topvorm. Vorig weekend reed de pupil van jeugdtrainer Arthur Kluiters wedstrijden in Leeuwarden en Heerenveen.

In Leeuwarden verbeterde Bjarne zijn PR op de 300 meter tot 27,20 seconden. De mensen van de baan in de Friese hoofdstad moesten even diep de boeken in, maar ontdekten toen toch dat Bjarne uit Delfgauw het baanrecord op de 300 meter in zijn leeftijdsklasse op zijn naam had gezet. En daarnaast dus ook het clubrecord van de IJVP.

Een dag later deed Bjarne mee aan wedstrijden in Heerenveen. Daar ging het record op de 500 meter er aan. Het staat nu op 41,62 seconden. Bjarne reed ook de 1.500 meter. Zijn PR ging er met bijna dertien seconden aan: van 2.25.45 staat het nu op 2.12.56. Daarmee is Rune van der Meijden zijn pupillenclubrecord uit 2004 finaal kwijt. Het stond op 2.24.57.

Het is een topseizoen voor de eerstejaars leerling aan het Stanislascollege in Pijnacker. Hij heeft niet alleen alle pupillenclubrecords van de IJVP op zijn naam, maar eerder al het Zuid-Hollands kampioenschap lange baan en marathon gewonnen. Bovendien werd hij ook Nederlands kampioen langebaan.

Bjarne blijft bescheiden en nuchter onder alle prestaties maar hij geniet er wel enorm van. “Het was voor het eerst dit seizoen dat ik op echt snelle banen kon schaatsen. Wat het is weet ik niet, maar ik vergelijk het een beetje met fietsen. Op de Uithof rijd je op een gewone fiets en in Thialf op een elektrische fiets. Zo voelt het. Je vliegt als het ware over de baan.”

En dat voor een jongen die eigenlijk maar twee keer in de week traint voor het langebaanschaatsen. Eén keer per week traint hij voor het shorttracken. Afgelopen weekend was hij daar weer mee bezig in Nijmegen. Bjarne vindt het allemaal leuk om te doen. Naast het schaatsen doet hij ook nog aan boulderen. Dat is klimmen zonder touw.

Het is allemaal goed voor zijn lichamelijke ontwikkeling. Bjarne verbetert zijn techniek en wordt ook groter en sterker. Dat vertaalt zich in snellere tijden op de ijsbaan.

Bjarne den Besten hoopt zich, net als vorig jaar, weer te plaatsen voor de Vikingrace in maart. Dit is een wedstrijd waar de Europese jeugd het in Thialf tegen elkaar opneemt.

Bjarne vertelt nog dat hij het schaatsen cq het sporten en zijn school goed kan combineren. “Huiswerk maak ik meestal in het weekend zodat ik ‘s avonds lekker kan schaatsen, op de Uithof in Den Haag en op de baan van Silverdome in Zoetermeer voor het shorttracken.”

Ook Keira Vissenberg, Olivier Wennekes, Simone Gravesteyn en Jules van Winden reden uitstekende tijden. Jules van Winden die zich probeert te plaatsen voor het NK sprint in Breda op 17 en 18 februari, reed op de 500 meter een tijd van 39,92 en op de 1.000 meter een tijd van 1.18.93. Daarmee komt het clubrecord van 1.18.03 in zicht.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant