Logo telstar-online.nl
Chris heeft de laatste jaren nogal wat problemen met zijn optredens, ook op televisie.
Chris heeft de laatste jaren nogal wat problemen met zijn optredens, ook op televisie.
WIN KAARTEN

Chris van der Ende met Oudejaarsconference in de Trucker

  •   keer gelezen

Pijnacker - Graag speelt hij in Cultureel Podium De Trucker in Pijnacker, de voormalige Westlander Chris van der Ende. In De Trucker in Pijnacker kan Chris als cabaretier/comedian gewoon zichzelf zijn en zonder censuur zijn grappen de lucht in slingeren. Vrijdag 28 december is Chris vanaf ongeveer 21.00 uur duidelijk te zien en luid te horen in De Trucker in de Stationsstraat. Iedereen die van stevige humor, harde grappen en improvisatie houdt, is welkom.

Zondag hadden we telefonisch contact met Chris voor een kleine voorbeschouwing. Dit op verzoek van de organisatie die natuurlijk wel een gezellig volle zaal wil. Daar rekent Chris ook wel op. "Ik kom al jaren in De Trucker. Daar kan ik gewoon mezelf zijn, omdat ze in De Trucker begrijpen dat je niet alles zo letterlijk moet nemen. Als je op televisie aan de bak wilt komen, moet je jezelf ernstige censuur opleggen en flink meeslijmen met de programmamakers. Ik ben die tijd voorbij. Dan maar lekker spelen in De Trucker of in Spijkenisse waar ik twee dagen later te bewonderen ben." Chris van der Ende is een hele Hollandse naam voor een jongen die in Brazilië is geboren en na adoptie in het Westland is opgegroeid. In De Lier om precies te zijn. In het Westland woont hij al heel lang niet meer. Chris is verkast naar Den Haag. Zijn ouders wonen in Spanje. Chris is er nog regelmatig en heeft een goede band met ze. Een betere band dan met het Westland wat toch een bijzondere omgeving blijft met bijzondere mensen.

"Toch zou ik heel graag een keer in De Naald in Naaldwijk spelen. Die kans heb ik nog niet gekregen. Ik weet niet wat het is met die Westlanders; ik heb als voormalige Westlander in elk geval geen streepje voor. Voor een documentaire over mij was ik een keer terug bij de basisschool waar ik op gezeten had. De directeur van de school kende mij. Ik had nog bij haar in de klas gezeten. In plaats van dat we binnengeroepen werden en koffie kregen, moesten we heel snel wegwezen. We waren niet welkom. Dat snap je toch niet." Chris heeft de laatste jaren nogal wat problemen met zijn optredens, ook op televisie. Toen Libelle een excursie/safari ging organiseren naar de Bijlmer, maakte hij daar een persiflage op, maar die werd niet op waarde geschat. Chris werd tot racist bestempeld.

Ook zijn opmerkingen in de Zwarte Pieten-discussie vielen niet in goede aarde. Sylvana Simons boos, nog net geen Kamervragen of net wel! Chris kon zelfs vertrekken uit de comedyclub waar hij tot dan toe actief lid van was. Uiteindelijk moest hij in een restaurant gaan werken om in zijn levensonderhoud te voorzien. In De Trucker blikt Chris terug op 2018, een jaar waarin hij zelf persoonlijke groei heeft doorgemaakt. Hij zal een en ander zeggen over Pechtold en Wilders. Sinterklaas komt ook aan de beurt en verder zal hij veel ter plekke improviseren. Dat maakt zijn shows zo bijzonder. Dus het wordt sowieso een unieke avond. Een terugkerend thema in het gesprekje is dat Nederland puur politiek correct en dus puur nep is geworden. Op televisie is de censuur schrijnend met als gevolg dat er louter nog zoetsappige programma's zijn met zouteloze humor.

"Het enige waar ik nog kijk is Voetbal Inside. Derksen, Van der Gijp en Genee zeggen nog gewoon wat ze denken, met soms alle gevolgen vandien, zoals toen Derksen iets zei over homo's in het voetballen. Het was gewoon heel genuanceerd wat hij zei maar het halve land viel over hem heen. De ontwikkeling dat je niets meer kan zeggen en geen harde grap meer kan maken, is echt de doodsteek voor de ware humor. Je moet tweets van tien jaar terug verwijderen omdat je er anders alsnog gezeik mee krijgt." Chris wordt vrijdag in Pijnacker vergezeld door zijn jonge collega's Nicky Roeg, Taco Hijzenbach en Michael Mars.

Trucker, vrijdag 28 december, 21.00 uur, Chris van der Ende met Oudejaarsshow, voorafgegaan door drie jonge talenten. Toegangsprijs 5 euro. Tickets: www.detrucker.nl en aan de zaal.

Win kaarten
Wil jij kans maken op 2 kaartjes? Mail dan letterlijk o.v.v. "Ja, ik wil ook wel eens wat winnen, want ik win nooit iets en ik houd van lachen!" naar redactie@telstar-uitgeverij.nl. Het bestuur van de Trucker krijgt je e-mailadres van ons en trekt naar eer en geweten een winnaar!

Meer berichten