Afbeelding

Zorg voor sfeer in jouw interieur met LED verlichting

Algemeen 511 keer gelezen

LED verlichting is een fenomeen dat steeds meer een belangrijkere rol speelt in huishoudens. Maar wat is het? Wat zijn de voordelen? En hoe kan je deze LED verlichting in jouw inrichting toepassen? Hieronder vind je meer informatie en tips.

Wat is het?
LED verlichting is – in technische termen - een elektronische halfgeleidercomponent die wanneer er stroom doorheen gaat licht uitstraalt. De techniek is niet nieuw, in diverse apparaten wordt ze al vele jaren gebruikt om via een verlicht ledje een bepaalde status van een apparaat te tonen. Denk bijvoorbeeld aan een batterij die is opgeladen. Of aan een apparaat dat op standby staat. Omdat besparing en duurzaamheid op dit moment een trend is, zie je deze techniek dus ook steeds vaker.

Voordelen
LED verlichting biedt in veel gevallen een uitkomst. Waarom? Het grote voordeel zit in de efficiëntie van de lampen. Vroeger werden vooral halogeen- en spaarlampen gebruikt voor het verlichten van interieurs. Halogeenlampen zijn vooral zeer stroomverspillend: slechts een beperkt deel van de gebruikte stroom wordt omgezet in verlichting, de rest in warmte. LED verlichting zet rond de 85-90% van de stroom om in verlichting. Daardoor verbruikt de lamp dus slechts enkele watts. Zo krijg je veel verlichting voor minder kosten. En de LED lampen kunnen zelfs tot 10 keer langer meegaan. Er zijn niet alleen voordelen: sommige LED verlichting zorgt voor een (te) directe uitstraling van het licht. Als je van plan bent om lampen te kopen, let dan vooral goed op de lichtopbrengst die op de verpakking staat. Dit wordt uitgedrukt in lumen. Wanneer deze te laag is, kan de omgeving vooral donker ogen, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Weet je niet zeker welke led verlichting je kiezen moet? Neem online een kijkje, veel fabrikanten en shops hebben uitstekende documentatie waarop je kunt zien hoe de verlichting oogt.

Soorten verlichting
LED verlichting kan worden toegepast in heel veel designs. Dat betekent dat je niet gebonden bent en je genoeg keuze hebt voor bijvoorbeeld een landelijk, robuust of vintage interieur mét led. Daarbij hoef je niet alleen te denken aan een traditionele lamp met behuizing die je ergens ophangt: ook kan je LED strips verwerken in de inrichting. Doordat LED verlichting zo duurzaam is, hoef je niet bang te zijn voor een hoge rekening en kan je met gemak enkele meters van een LED strip achter een kast, televisie of andere meubels plaatsen. Daarbij kan je kiezen voor extra mogelijkheden zoals waterdichtheid of extra kleuren. Zo geef je je hele interieur een hele eigen uitstraling. LED spots kan je plaatsen om bepaalde meubelstukken of decoratie, zoals bijvoorbeeld schilderijen, extra te laten opvallen. Wil je bepaalde ruimtes zoals bijvoorbeeld een kantoorplek extra verlichten, dan kan je kiezen voor een LED paneel. Deze LED verlichting is de moderne variant van de TL balk. In het kader van duurzaamheid zal het bij bedrijven én particulieren een goede investering zijn.

Dimmers
Om extra sfeer te creëren in het interieur kan je kiezen voor een LED dimmer. Let hierbij wel altijd erop dat de LED verlichting dit ondersteunt. Niet alle lampen zijn geschikt, je vindt op de verpakking hier vaak een symbool voor. Hou er ook rekening mee dat een bestaande dimmer niet geschikt kan zijn voor LED verlichting. Als deze voor halogeen verlichting is bedoeld, is de kans groot dat de lampen niet (goed) zullen functioneren en zelfs kapot kunnen gaan. Met de juiste LED verlichting kan je niet alleen sfeer creëren, een dimmer kan ook energie besparen wanneer je je verlichting een stapje lager zet. Houd er wel rekening mee dat dit slechts een kleine besparing zal zijn, een halvering van de lichtopbrengst betekent niet een halvering van het verbruik.

Smart Domotica
Een trend die wordt gecombineerd met LED verlichting en helemaal in is, is Smart Domotica. Dit is de manier waarop je je verlichting in huis helemaal regelt vanuit je stoel. Zo kan je met een app je eigen schema inplannen wanneer de verlichting aan wilt laten gaan en ook welke kleur je de inrichting wilt laten uitstralen. Ook kan je met losse afstandsbedieningen de kleur per lamp/spot kiezen. En wat dacht je van de mogelijkheid om de verlichting alvast aan te laten gaan als je binnen een bepaalde afstand van thuis komt? Dat kan erg handig zijn tijdens de donkere maanden. Met LED verlichting kan je dus erg veel richtingen op en kan je creatief te werk gaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant