Van links naar rechts: Maarten van Hagen, Ferry van Buijtene, Joost van der Helm, Roald Bode, Matthijs Bunnik en Gijs van der Helm. Ze vertrekken vandaag met nog vier vrienden naar Nice. (Foto: Martijn Mastenbroek)
Van links naar rechts: Maarten van Hagen, Ferry van Buijtene, Joost van der Helm, Roald Bode, Matthijs Bunnik en Gijs van der Helm. Ze vertrekken vandaag met nog vier vrienden naar Nice. (Foto: Martijn Mastenbroek)

Op de fiets van Pijnacker naar Nice

Algemeen 2.323 keer gelezen

Pijnacker - Vandaag vertrekken tien mannen van Cycling Team de Guyter naar Zuid-Frankrijk. Wat daar zo bijzonder aan is? Ze gaan per fiets en zijn voornemens de tocht in tien achtereenvolgende dagen af te leggen. Ferry van Buijtene en Matthijs Bunnik gaven twee dagen voor vertrek tekst en uitleg over de bijzondere tocht van de vriendengroep. "Nice is nog ver", grapt het tweetal, vrij naar Joop Zoetemelk.

Samen met Roy de Visser, Maarten van Hagen, Gijs en Joost van der Helm, Wouter de Groot, René Bunnik, Roald Bode en Joost Kool vertrekken Ferry en Matthijs woensdag om 15.30 uur vanaf de Overgauwseweg richting Nice. De tocht gaat in 1366 kilometer via Limburg en Luxemburg naar Noord-Oost Frankrijk, langs de Alpen richting de Middellandse Zee. "We hebben de route vooraf uitgestippeld. Elke dag fietsen we tussen de honderd en tweehonderd kilometer. Achter ons rijdt een busje, waar we om de beurt in rijden. Het tweetal dat die dag rijdt, zorgt rond het middaguur, ergens op de route, voor een lunch. Na de lunch rijdt weer een ander tweetal. Zo fietst iedereen sowieso elke dag", aldus Matthijs. De hotelovernachtingen staan al vast. Ze overnachten onder meer in Hilvarenbeek, Spa en Castellane. De mannen maken deel uit van een hechte vriendengroep en fietsen allemaal voor het Cycling Team de Guyter. Ze gaan ieder jaar rond deze tijd op trainingskamp in Italië. Ze speelden al heel lang met het idee om, net als bij de wielerklassieker Parijs-Nice, 'de route naar de zon' te volgen. Ferry: "Dat riepen we acht jaar geleden al, maar concreet werd het nooit. Kees van der Helm zei toen hij ziek werd dat we die tocht maar eens moesten organiseren. Hij wilde graag meefietsen." Kees, wielerliefhebber en tevens vader van Gijs en Joost, overleed eind 2015. "Nu hij het niet meer kan, doen wij het."

Goed voorbereid
En zo geschiedde. Een dergelijke meerdaagse tocht vraagt om veel training. Gelukkig zijn de heren wel wat gewend. Ze fietsen veel; toertochten, wedstrijden, maar ook veel individuele ritjes op zondagochtend: "Sinds 1 januari hebben we allemaal zo'n 2000 kilometer in de benen. Verder beschikken we over een winnaarsmentaliteit. We willen niet voor elkaar onderdoen." Dat zullen ze zeker nodig hebben, want de weersomstandigheden zijn niet helemaal optimaal. "De wind komt in deze tijd van het jaar uit het zuidwesten", weet Ferry. "We hebben 'm behoorlijk tegen. Wat dat betreft hadden we beter vanuit Nice naar Pijnacker kunnen rijden." Matthijs verwacht dat de Alpendagen nog weleens heroïsch kunnen worden: "Daar kan het spoken. Maar we zijn heel goed voorbereid. We hebben goed materiaal en de juiste kleding." Vrijdag 2 juni komen de heren aan in Nice. Dan hebben ze twee dagen om bij te komen en feest te vieren. Zondag vertrekken ze weer, besluit Ferry: "Een paar met het busje en de rest met het vliegtuig." (DQ)

Pijnacker-Nice volgen? Houd www.ctdeguyter.nl in de gaten. Ze plaatsen elke dag een filmpje op de website.

Uit de krant