Nootdorp speelt bijzondere rol in leven radiomaker Lex Harding
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Popjournalist Reitsma sprak met Harding ook over zijn tijd in Nootdorp.
Popjournalist Reitsma sprak met Harding ook over zijn tijd in Nootdorp.

Nootdorp speelt bijzondere rol in leven radiomaker Lex Harding

  •   1330 keer gelezen   Actueel

Onlangs verscheen het boek 'Lex Harding - 50 jaar media en popcultuur'. Het boek is uitstekend ontvangen. Lex is een gepassioneerd radiomaker, mediaprofessional en verteller die in ruime mate heeft bewezen waar de voorkeuren van radio luisterend Nederland naar uit gaan. Ton van der Lee is de schrijver van het boek. Deze schrijver heeft Lex van nabij leren kennen. Samen zijn ze naar Afrika gereisd. Tijdens die uren vertelde Lex hem zijn levensverhaal. Harding was hierbij openhartig over de mijlpalen in zijn carrière, zijn dilemma's, de ups en downs. Hij gunt ons zo een brede inkijk in de ontwikkelingen binnen de wereld van media en muziek. Ook Nootdorp komt voor in zijn boek en wel op een zeer verrassende wijze!

Door Martin Reitsma

Harding is opgegroeid in Boskoop. Bekend van onder meer de boom- en sierteelt. Hij is de zoon van een kweker en een tuinliefhebber pur sang. Zijn tuin is dan ook een grote hobby en op mijn vraag wat hij nog zou willen doen antwoordt hij resoluut: "Lekker in de grond wroeten". Hij is voorts kunstliefhebber en heeft de grootste collectie zeefdrukken van Warhol en andere Pop-Art van Nederland en misschien wel van de wereld. Reizen is een andere passie. Harding heeft zeer veel ondernomen en met succes. Hij heeft RTL- Veronique opgezet en introduceerde commerciële televisie in Nederland. Zijn inspanningen hadden een grote impact op het medialandschap. Hij was jarenlang Nederlands populairste DJ, die samen met onder meer Rob Out, Veronica tot de grootste omroep van Nederland wist te maken. Voorts was hij verantwoordelijk voor het legendarische pop-programma Countdown.

Hij stond aan de basis bij Sky Radio, Radio 538 en videoclipzender The Music Facotry (TMF). Hij was eigenaar van Nederlands eerste dancezender Slam! FM en kende nog veel meer 'wapenfeiten'. Hij is uiterst creatief en is dit ook altijd gebleven. Maar door alles heen loopt zijn grote liefde voor muziek.

Onlangs deed ik een interview met deze bevlogen radiomaker in het 192 museum in Nijkerk. Lex vertelt over de magie van de radio: "Het is de band die je opbouwt met je luisteraars. De sfeer en de gevoelens die je aan hem of haar overbrengt door wat je zegt en wat je draait." Wat maakt nou iemand een echt goede DJ? Volgens Lex is het de liefde voor de muziek, de professionaliteit en vooral ook hard werken.

Over Den Haag
Den Haag was in het midden van de jaren zestig de hoofdstad van de Nederbeat. Succesvolle groepen zoals The Motions, Q65, The Golden Earrings en Sandy Coast, kwamen uit of nabij Den Haag. Lex over die tijd: "Ik had in 1966, direct na mijn studie aan Nijenrode, met Peter den Haring, mijn collega van de studentenkrant, een organisatiebureau opgericht. Het heette ProPleasure en we organiseerden er beatavonden mee in Den Haag. Daar traden bands op zoals Q65, Nicols en Hu and the Hilltops. Die Haagse beatscene vond ik geweldig, dat bruiste. Ik ging ook vaak naar De Drie Stoepen om naar bands te kijken. Daar zag ik voor het eerst de Golden Earring(s). Alles deed ik vanuit Boskoop, wat niet zo ver was, want na Nijenrode ging ik weer bij mijn ouders wonen. De beatvonden die wij in Den Haag organiseerden liepen niet geweldig. Het werd niks, omdat we de bekende zalen zoals de Marathon alleen maar konden huren op doordeweekse dagen, in de weekenden waren die altijd bezet. Dus na de zomer hielden wij ermee op en werd ProPleasure ontbonden. Tegenwoordig is muziek puur ontspanning. Maar vroeger verkondigde heel veel popmuziek een boodschap. De zomer van 1967 was de mooiste zomer van mijn leven qua muziek, het was de Summer of love."

Tijdens de gloriejaren van Veronica verschenen er zwarte wolken. Het voortbestaan van Veronica werd bedreigd door de in aantocht zijnde anti-piratenwet. Tot overmaat van ramp sloeg het zendschip 'De Norderney' tijdens een zware storm van zijn ankers en strandde op 2 april 1973 op het strand van Scheveningen. Twee weken later zond Veronica weer uit. Op 18 april 1973, verzamelde zich in Den Haag de grootste demonstratie die ooit in Nederland had plaatsgevonden met meer dan 100.000 jongeren. Men trok in optocht van het Malieveld naar het Binnenhof. Barry Hay, Vader Abraham en een gepassioneerde Rob Out spraken de kamer toe. Voetbalscheidsrechter Frans Derks deelde een gele kaart uit aan kamervoorzitter Anne Vondeling Het mocht niet baten.

Op 31 augustus 1974 om 18.00 uur stopte Radio Veronica de uitzendingen vanwege het van kracht worden van de anti-piratenwet: de ratificatie van het Verdrag van Straatsburg. Lex Harding en Rob Out toonden daad- en veerkracht en binnen enkele jaren was de Veronica Omroep Organisatie, de V.O.O. een begrip in omroepland.

Boekpresentatie in Bussum
Op 6 maart werd het boek Lex gepresenteerd op een magische plek: Concordia in Bussum, in de studio waar onder andere Countdown en TMF werden gemaakt en Sky Radio en Radio 538 hun hoofdkwartier hadden. Het ademt popgeschiedenis en het is voor een groot deel ook Lex zijn geschiedenis. Iconen als Paul mcCartney en Mick Jagger stonden er. TMF VeeJays van het eerste uur Sylvana Simons en Bridget Maasland kregen de eerste exemplaren door Lex en Ton uitgereikt ten overstaan van veel bekenden uit de vaderlandse popmuziek en omroepwereld. De lancering van dit geslaagde boek werd afgesloten met een hapje en drankje en een bruisend optreden van 's -lands beste Classic Rockband 'The Clarks' die de planken uit het podium speelden met zang van onder meer Rudy Bennett, Theo van Es, Frans Krassenburg en zangeres Joëlle Vierling. Het was een 'trip down memory lane' met tal van grote hits.

Voorbeeld voor andere DJ's
Lex heeft twee generaties DJ's gecoacht en groot gemaakt. Lex: "Een dj is geen trendsetter. De echte trendsetters zijn natuurlijk de mensen die de muziek maken." Van Erik de Zwart, Edwin Evers en Wessel van Diepen tot en met Adam Curry, Ruud de Wild, Rob Stenders en Bridget Maasland (TMF).

Met enkelen van hen deden we een kort interview tijdens de presentatie. Adam Curry over Harding: "Ik heb goede herinneringen aan Lex. Hij heeft mij als 19 jarige zo van de straat geplukt en me een carrière gegeven. Het zijn herinneringen aan een dierbare relatie met hem. Hij heeft veel voor mij betekend." Erik de Zwart zegt: "Hij is mijn radiovader."

Rob Stenders: "Ook ik heb dierbare herinneringen aan Lex. Ik was al jong fan van hem, heb hem ook altijd gevolgd. Ik wilde graag onderdeel van dit jongensboek worden bij Veronica en die kans heb ik dan ook met beide handen aangegrepen. Als introvert persoon moest ik in een extraverte wereld zien te overleven. We moesten aan elkaar wennen. We hebben ook onze moeilijke momenten met elkaar gehad. Maar veelal was er wederzijds respect en dit tot het eind van de rit."

Bridget Maasland: "Ik heb veel aan Lex te danken. Ik ben 25 jaar geleden bij TMF begonnen en ben Lex dankbaar dat hij me wegwijs heeft gemaakt hoe televisie werkt, wat er allemaal bij komt kijken om het goed te doen. We zijn de hele wereld over gereisd om de grote artiesten te ontmoeten. Hij vond het ook leerzaam als je een keer goed op je bek ging. Dat mocht allemaal. Hij nam geen blad voor de mond en was heel duidelijk. Als hij iets nonsens of stom vond dat zei hij dat. Als Hagenees ben ik zelf immers heel direct."

Witte Paard in Nootdorp
Onvergetelijk zijn ook de Veronica Drive-In Shows met alle sterren-DJ's. Ook het Witte Paard in Nootdorp werd meermalen aangedaan. Lex en zijn vrouw Fariba bewaren overigens bijzondere herinneringen aan onze gemeente. Ze zijn ooit in Nootdorp getrouwd, Lex zegt daarover: "Wij zijn islamitisch getrouwd, en wel omdat je zonder trouwboekje in Iraanse hotels niet bij elkaar op een kamer mag vertoeven. We gaan minstens eenmaal per jaar naar Iran. Ik vind het een boeiend land en mijn vrouw komt ervandaan. Dus zijn we getrouwd bij een Mullah in Nootdorp. Er volgt in het boek een leuke anekdote over deze heugelijke bijeenkomst.

Het boek "Lex" is een zeer boeiend overzicht over een leven in de muziek en media. Geïllustreerd met veel fotomateriaal uit de persoonlijke collectie van Lex Harding. Na al die tropenjaren wil hij zijn mediaverleden achter zich laten. Het tuinseizoen komt er ook voor Lex weer aan. Het begint weer te kriebelen en hij kijkt uit naar de lente en zomer.

Van Atten
Het boek van ruim 300 pagina's is een uitgave van Just Publishers. De auteur is Ton van der Lee, ISBN nummer 9789089756534 en verkrijgbaar in de boekhandel, Bol.com en via museum RockArt. Het boek is uiteraard ook verkrijgbaar bij boekhandel Van Atten.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>