Theo van der Helm veertig jaar zelfstandig ondernemer
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Theo van der Helm is 66 maar bruist nog van de energie. Hij vindt het werk nog leuk maar als er 'morgen iemand komt' om de zaak te kopen, dan is dat prima.
Theo van der Helm is 66 maar bruist nog van de energie. Hij vindt het werk nog leuk maar als er 'morgen iemand komt' om de zaak te kopen, dan is dat prima.

Theo van der Helm veertig jaar zelfstandig ondernemer

  •   1214 keer gelezen   Actueel

Eigenlijk was het de schuld van zijn 'werkmaat' Frans Plazier. Bij Kees Rensen in Delfgauw werkte Theo van der Helm lekker samen met Frans totdat deze de kans kreeg om docent te worden op de Ambachtsschool. Daardoor raakte Theo zijn maat kwijt. "We konden lezen en schrijven met elkaar en hadden een geweldige klik. Blindelings werkten we samen. We waren allebei perfectionisten.
Als je iets doet of maakt, dan moet het gewoon goed zijn."

Theo raakte zijn maat kwijt en besloot kort na zijn huwelijk met Ingrid voor zichzelf te beginnen. Dat was op 1 oktober 1978. Dat was maandag dus veertig jaar geleden. Deze mijlpaal wordt gevierd op donderdag 11 oktober en de volgende twee dagen wordt het feest nog eens dunnetjes over gedaan met De Smaak van Kleur, de bekende beurs waar talloze bedrijven aan meedoen. Deze beurs is traditioneel in de grote showroom van Theo van der Helm Badkamers & Sanitair aan de Kerkweg.

Theo en Ingrid hebben sinds jaar en dag een groot bedrijf voor badkamers, sanitair en tegels. Je kunt je daar uitstekend laten adviseren, de mooiste dingen uitzoeken voor badkamer, toiletruimte, huiskamer- of terrasvloer en vervolgens het werk door de medewerkers van Theo laten uitvoeren. Theo werkt met diverse onderaannemers maar zijn bedrijf heeft ook ruim tien eigen medewerkers.


Vier generaties bij elkaar. Theo met zoon Patrick en verder zijn vader Arie en zijn opa Theo Lalleman, de aannemer wiens dochter Katrien met zijn vader getrouwd was. De handigheid komt bij Theo van twee kanten: pa en ma!


Het is in veertig jaar een flink bedrijf geworden waar Theo zo langzamerhand ook wel weer van af wil. Hij doet zijn werk iedere dag nog met veel plezier en hij heeft er nog de energie voor, maar op zijn 66ste is het toch een keer tijd om aan opvolging te gaan denken. Theo en Ingrid hebben nota bene vier kinderen, maar geen van vieren voelen ze er wat voor. De oudste, Patrick, woont en werkt in Australië. De jongste, Lennart, wilde altijd al bij de politie en is nu rechercheur. Ze hebben nog twee dochters. Rinke heeft een eigen zaak, Little Dutch, en Marije werkt net als haar moeder Ingrid in de zorg. "Omdat Ingrid zo goed voor mij zorgt, gaat het nog zo goed met mij", zegt Theo lachend.

De geboren en getogen Pijnackernaar is geen man die in problemen en moeilijkheden denkt. Hij neemt het allemaal niet zo zwaar op en zoekt altijd en overal de oplossing. Ook als er per abuis iets fout gaat, dan gaat Theo het eerst oplossen en pas daarna 'kijken we' naar de financiële implicaties. "Het is met alles een kwestie van geven en nemen. Je gaat een slagroomtaart toch ook niet in je eentje op zitten eten. Die deel je met elkaar, dat is ook veel leuker en gezelliger."


Toen Theo van der Helm in 1979 zijn eigen bedrijf begon, woonde hij net met echtgenote Ingrid in een huisje in de Zuiderstraat, de rooie pannenbuurt naast de Oranjelaan. Hij had toen nog geen mooi bedrijfspand en een showroom met heel veel badkamers en sanitairmogelijkheden, zoals nu. Het assortiment tegels was beperkt en Theo ging naar een klus met een Bedfordbus. Die wilde in de winter nooit zo erg starten, maar als Theo wat ether in de tank deed dan lukte het wel. De bus startte dan met een enorme knal en op dat moment was meteen de hele Zuiderstraat wakker en ervan op de hoogte dat Theo van der Helm op weg ging naar zijn werk!


Natuurlijk is het niet altijd puur zorgeloos geweest. Theo was net voor zichzelf bezig en de eerste crisis deed zich voor: eind jaren zeventig. "Je gaat trouwen, je koopt een huisje in de Zuiderstraat, er wordt een kleine geboren maar eigenlijk heb je door de crisis te weinig werk. Dat was best een zorgelijke tijd. Ik werkte veel voor de gebroeders Hermes in Berkel en toen ik mijn zorgen uitte, zeiden die mannen: 'Theo, wat er ook gebeurt, we zorgen ervoor dat jij altijd werk hebt. Bovendien: je kunt ook metselen en timmeren, dus jij redt je wel.' Dat vond ik zo mooi dat die gasten dat zeiden; dat vergeet ik mijn hele leven niet."

De crisis ging over en voordat de volgende kwam, groeide het bedrijf van Theo en Ingrid tot wat het nu is. Ook de crisis van 2008 en volgende jaren was pittig, maar het bedrijf kwam ook daar overheen. Op dit moment is er weer werk zat. Een van de gevolgen van de crisis en 'te weinig werk' was de beurs Smaak van Kleur. "We moesten iets bedenken om in de picture te komen. Omdat heel veel bedrijven dat hadden, was er veel belangstelling voor Smaak van Kleur. Nu is het allemaal weer wat lastiger. Ze hebben het minder hard nodig en toch proberen we de beurs er in te houden."

Vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober is het. Vrijdag van 19:00 tot 21:00 en op zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Bij Theo van der Helm Bad & Body aan de Kerkweg 41a.

Wie Ingrid en Theo wil feliciteren met hun veertigjarig jubileum is van harte welkom op de receptie op donderdag 11 oktober tussen 16:00 en 17:30 uur. Cadeaus hoeven ze niet. Neemt u toch wat mee, dan geven zij het door aan het goede doel: Pijnackernaren Helpen Armenië: www.pijnackernarenhelpenarmenie.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>