Initiatiefneemster en begeleidster Irene Scheffers, Vivian, Demi, Sophie, zorgmanager Arne, Donna, Parkmanager Arjan, Naomi. Foto: Ad Groenendaal
Initiatiefneemster en begeleidster Irene Scheffers, Vivian, Demi, Sophie, zorgmanager Arne, Donna, Parkmanager Arjan, Naomi. Foto: Ad Groenendaal

Mensen met beperking trainen vaardigheden op Landal Park

Actueel 2.111 keer gelezen

Iedereen verdient een plekje in onze samenleving. Oók als je een verstandelijke beperking hebt. Ipse de Bruggen is een veelzijdige organisatie die zorg, ondersteuning, behandeling en begeleiding biedt aan 5000 cliënten met een verstandelijke of meervoudige beperking. Als één van de grootste zorgorganisaties van Zuid-Holland wordt door Ipse de Bruggen specialistische kennis kleinschalig en persoonlijk ingezet. Ook logeren in een Trainingshuis behoort tot de mogelijkheden. Daar kun je leren om in de toekomst, met of zonder begeleiding, zo zelfstandig mogelijk te gaan wonen.

Door Ad Groenendaal

In 'Trainingshuis Fontein' in Nootdorp bijvoorbeeld verblijven jong volwassenen. Een team van vaste begeleiders traint en begeleidt hen in het verder ontwikkelen van hun praktische en sociale vaardigheden. Er is veel vraag vanuit ouders/verzorgers naar mogelijkheden voor tijdelijk verblijf, als tussenstap van thuis wonen en het toekomstige al dan niet begeleid wonen, vooral voor de weekenden.

Het trainingshuis biedt mogelijkheden voor verblijf tijdens weekend, midweek, week en vakantieperioden. Vanwege de populariteit van dit huis komen belangstellende jongvolwassenen eerst op een wachtlijst. Een van de begeleiders, Irene Scheffers, kwam enige tijd geleden op het idee om met enige regelmaat een vakantiewoning te huren om daar met een kleine groep intensief te gaan trainen. Het idee kreeg de naam 'Trainen buiten de deur', en werd voorgelegd aan zorgmanager Arne Verhoeven, met de vraag of dit mogelijk een kans zou hebben binnen de organisatie. Het idee sloot aan bij de vraag binnen managementteams en ook de directie gaf groen licht. Het geeft ruimte op de wachtlijst en bovendien ziet het financiële plaatje van dit plan er gunstig uit. De organisatie heeft immers geen onkosten aan vastgoed, energie, schoonmaak, aanschaf en onderhoud. Daarnaast kan gratis gebruik worden gemaakt van de faciliteiten van het park. Sport en ontspanning in de buurt!

Landal Reeuwijkse plassen
Na het bezoeken van diverse in de regio gelegen parken en woningen en het voeren van gesprekken met managers aldaar bleek dat Landal als totaalplaatje met kop en schouders boven de andere parken bleek uit te steken. De grootte van de nog bijna nieuw en vrij gelegen woning, de indeling, het comfortabele en gezellige interieur en de prachtige landelijke ligging maakten de uiteindelijke keuze voor een woning in Reeuwijk doorslaggevend. Parkmanager Arjan van Esveld toonde zich al snel enthousiast en er ontstond een prettige samenwerking. Dit resulteerde in het vastleggen van 7 maandelijkse weekenden en 1 midweek waarin een vaste groep van vijf jongvolwassen dames in de leeftijd van 16 tot 22 jaar verblijven in een woning op het recreatiepark.

Inmiddels is er twee weekenden onder begeleiding van Irene getraind, met groot succes en tot ieders tevredenheid. Gedurende het weekend komen er allerlei vaardigheden aan bod zoals boodschappen doen, koken, verantwoord eten, hoe ga je op een prettige manier met elkaar om, hoe kan je attent zijn voor elkaar, hoe los je problemen op. Onder de slogan: 'Samen staan we sterk', kom je met elkaar je tot oplossingen die je misschien in je eentje niet bedenkt. Gebruik maken van de vaardigheden en kennis van de ander, elkaar aanmoedigen en elkaar helpen waar nodig is, kan iemand stimuleren en helpen in het ontwikkelen van zijn/haar sociale en praktische vaardigheden. De kleinschaligheid, de vaste begeleider, en het met elkaar samenzijn in een huiselijke sfeer blijken een ideale situatie te vormen om vaardigheden beter te ontwikkelen.

Traindagboekje
Tijdens de weekenden in Reeuwijk wordt gewerkt met specifiek ontworpen lesmateriaal waaronder en persoonlijk traindagboekje waarin de logés zelfstandig of met hulp van een medelogé of begeleider hun ervaringen beschrijven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant