Afbeelding

Poolse kerkdienst krijgt vervolg

Actueel 2.873 keer gelezen

Bleiswijk - Ruim 160 Poolse mensen woonden met Kerstmis de eerste Eucharistieviering in hun eigen taal en met hun eigen liturgie in het Oostland bij. Dit gebeurde in de Kerk van Onze Lieve Vrouwe Visitatie in Bleiswijk, en krijgt nu een vervolg: iedere eerste zondag van de maand wordt er voortaan een Eucharistieviering in de Poolse taal gehouden, te beginnen op zondag 7 januari.

Er was meer belangstelling dan de organisatoren van de viering hadden durven hopen. Pastor Stefan Bladowski ging, in de Kerstnacht en op Eerste Kerstdag, net als de andere pastores in meerdere vieringen voor, waaronder op Kerstavond 24 december de twee grote traditionele vieringen in de Kas bij de firma Bunnik Plants in Bleiswijk, met in totaal zo'n circa 1000 bezoekers. Hij kijkt met vreugde en dankbaarheid terug op de Poolse viering, met traditionele Poolse kerstliederen, opgeluisterd door een zang ensemble, en begeleid door een gitarist. Echt een verrassende belevenis die voor herhaling vatbaar is, aldus de Pastor.

Zoals bekend werken de meeste Poolse mensen in Nederland in de tuinbouw of aanverwante bedrijven in de Greenporteconomie. Voor veel teelten is het nu laagseizoen, dus er zijn praktisch geen seizoen-werknemers. Daarnaast gaan met Kerstmis veel van de vaste werknemers naar hun familie in Polen. Van tevoren was de viering goed gecommuniceerd in Hart van Lansingerland, maar ook via meer dan 100 posters die in de kantines van tuinbouwbedrijven in de regio opgehangen mochten worden. Posters waren ook te vinden in de Poolse supermarkten in de regio tot en met Boskoop en Waddinxveen toe. Ook enkele uitzendbureau's uit de sector werkten mee aan de verspreiding van het nieuws over de viering. En tenslotte -heel belangrijk- was daar ook de communicatie via de sociale media die de Polen zelf gebruiken; Facebook en WhatsApp.

Intussen is een Facebookadres beschikbaar. Voortaan is er steeds een Pools-talige Eucharistieviering op de Eerste zondag van de maand, in de Kerk van Onze Lieve Vrouwe Visitatie in Bleiswijk. Te beginnen op aanstaande zondag 7 januari 2018 om 15.00 uur Met Pasen en Kerstmis in 2018 zijn er speciale vieringen.

Afbeelding

Uit de krant