
Boeiende Open Monumentendagen in Pijnacker-Nootdorp
Actueel 1.178 keer gelezenOndanks de warmte van de zaterdag en de zondag kwamen er toch best veel mensen af op de Open Monumentendagen in Pijnacker-Nootdorp. We maakten een rustige rondgang langs de diverse monumenten.
Dorpskerk Nootdorp
In de Dorpskerk in de Dorpsstraat is het zaterdagmorgen nog rustig. Toch heeft (kerk)historicus Henk Rolvink het al heel druk met snuffelen in het huwelijksboek en het doopboek. De familie Lamens is op zoek naar informatie en geniet van de momenten dat er weer een Lamens getraceerd wordt. Gedurende de dag was er rustige orgelmuziek. Op zaterdag 23 september wordt de reeks concerten in de Dorpskerk weer hervat met een gezamenlijk optreden van de klassieke sopraan Anneke Bliek en de bekende organist Arjen Leistra. Het concert is gratis toegankelijk en begint om 15.00 uur.
Molen Windlust
Ook bij molen Windlust aan de Oudeweg is het nog rustig. Nick uit Pijnacker is met zijn driejarige zoon Joep de molen aan het bestuderen. Zoonlief had het zelf bedacht om naar de molen toe te gaan. Het fascineert hem. Of de molen deze dag nog gaat draaien is even de vraag: molenaar Cock zegt dat er wel erg weinig wind staat.
Dorpskerk PIjnacker
Bij de Dorpskerk aan het Koningshof verzorgt dominee Arien Treuren een rondleiding binnen en buiten de kerk. De opkomst is niet geweldig maar ‘als er twee of drie’ naar hem willen luisteren, dan komt de dominee in actie. Zelfs als er maar één toehoorder is. Gelukkig komt het aanstaande huwelijkspaar Marianne en Ralph nog aanlopen. Zij willen volgend jaar trouwen en dan moet je toch een beetje op de hoogte zijn van de kerk met een historie van rond de duizend jaar. De huidige kerk stamt uit 1890, maar staat wel op het oudste stukje Pijnacker. Later in de middag is er nog een orgelconcert door Arien Treuren en Hans Smaal.
RK-kerk Pijnacker
Het lijkt er op dat in Pijnacker in 1566 geen beeldenstorm heeft gewoed. De overgang van katholiek naar protestant verliep redelijk geruisloos. Jos Arends hield zaterdag in de RK-kerk aan de Oostlaan een verhaal de historie van de katholieken in Pijnacker. Binnenkort meer daarover. Wim Pijnacker gaf tekst en uitleg over ‘het zilverwerk’ en de Koreaanse sopraan Jeong Joo Lee en organiste Ann Kim brachten live-muziek van hoog niveau. Kinderen konden intussen op speurtocht in de kerk.
Atelier 1647
Laat in de middag gingen we op de (kouwe) thee bij Renée du Clou die woont en werkt in het uit 1647 stammende huis aan de Kerkweg 88. Wat een prachtige kunstzinnige groene oase is dat nog steeds. Twee dagen lang was de kunstenares een voorbeeldige gastvrouw. De kouwe thee was een bewuste keuze in verband met de warmte. De bezoekers genoten ook van de thee.
Halve molen Delfgauw
De halve molen in Delfgauw was vorige week al open bij de BieslandDagen en nu dus weer. Molens blijven boeien.
Klapwijkseweg 5
Op zondag gingen we even buurten bij Ton Bruinen aan de Klapwijkseweg 5 in Pijnacker. Zijn woning van rond 1900 is een gemeentelijk monument. In de achtertuin heeft hij een enorme collectie opgeknapte oude fietsen. Van beroep fietsenmaker heeft Ton die fietsen allemaal zelf weer doen glimmen en glanzen. De oudste is uit 1913. Binnenkort ook meer over Ton, zijn woning en zijn verzameling fietsen.
Bartholomeus
Tot slot gingen we nog even naar de Batholomeuskerk aan de Veenweg. Historicus en restaurateur Noud Jansen had niet veel aanloop maar kon wel alle aandacht besteden aan de mensen die er wel waren op deze warme zondag.
Zoals Coby van Otterloo die vroeger in de Bernardstraat woonde met haar ouders en die vanuit Delft naar Nootdorp was gekomen om de oude kerk aan de Veenweg weer eens te bekijken. Er zijn nog steeds boeken beschikbaar over de kerk die een paar jaar terug 150 jaar bestond.
1837
Ook Grand Café 1837 deed mee aan de Open Monumentendagen, maar de vele terraszitters geloofden het zo te zien wel met de ‘rijke historie’ van deze schitterende horecavoorziening… (SO)
