Afbeelding
Foto’s

Shantykorenfestival groot succes

Actueel 2.085 keer gelezen

Pijnacker - Met een stevige zeebries en de zon die op zijn felst aan het schijnen was zongen vier Shantykoren hun kelen schor op het elfde Shantykorenfestival op het Raadhuisplein Pijnacker. Het festival werd weer georganiseerd door het Pijnackers Shantykoor Schiehaven. Zij nodigden uit; Shantykoor Albatros uit Rotterdam, de Vlaardingse Muiters en de Noordwijkse Zeekanters. Alle vier de koren traden twee keer op tussen 11.00 en 17.30 uur. Natuurlijk begonnen ze met ‘Aan boord’ en eindigden ze met ‘Het kleine café aan de haven’. 

Het festival werd geopend door Kim de Ruiter, voorzitter van de ondernemersvereniging Pijnacker Centrum. Zij legde in het openingswoord uit aan spreekstalmeesters Manuela Bijl dat ze druk bezig is met de ondernemers om Pijnacker Centrum nog bruisender en gezelliger te maken. “En een geweldig evenement als dit helpt daar zeker aan mee”, concludeerde Kim terwijl ze dik tevreden keek naar de mensen die waren komen kijken en in het zonnetje heerlijk zaten mee te zingen.

De voorzitter van het Shantykoor Schiehaven, Jan Soeterbroek, had ook weinig woorden nodig, maar benadrukte wel dat een dergelijk festival niet kan zonder de jaarlijkse giften en vaste sponsoren, waarvoor hij zijn dank uitsprak. En toen barstte het gezang los. De liederen gingen over heldhaftige zeetochten, de mooiste vrouwen in de verste havens en de melancholiek van het zeemansleven. Tussen de optredens door vermaakten de koren zich opperbest met een drankje van de gelegenheidskroeg van De Drie Heeren en een hapje uit de foodtruck van Jalod.

Spreekstalmeesteres Manuela had haar handen vol aan het in goede banen leiden van alle koren op tijd op het podium krijgen en hen naar behoren aan te kondigen. De sfeer was opperbest en omdat Het Shantykoor Schiehaven de grootste groep zangers en musici had, staken ze toch wel met kop en schouders uit boven de andere koren die veel te kampen hadden met zieken. Het zijn nu eenmaal allemaal ook de jongsten niet meer. Schiehaven’s jongste zanger is 54 en de oudste, Aad Janssen, de tweelingbroer van Jan, is 83. Maar het is ze niet aan te zien of te horen. Het was weer een supergezellig feest. Wie geen genoeg kan krijgen van de koren kan op 23 juni naar het Varend Corso, daar treden de Vlaardingse Muiters op.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant