In het gebouw De Acker in Pijnacker Noord vindt de lezing plaats.
In het gebouw De Acker in Pijnacker Noord vindt de lezing plaats.

Lezing met lunch over band met Oceanië

Actueel 1.027 keer gelezen

Op uitnodiging van de ouderenverenigingen geeft Fanny Wonu Veys op 24 januari 2023 in De Acker in Pijnacker een lezing over de historische band tussen Nederland en Oceanië. Wat hebben Middelburg, Hoorn, Oegstgeest, Utrecht of Amsterdam met Oceanië te maken? In haar lezing bespreekt Fanny Wonu Veys hoe Nederland sinds het begin van de 17 de eeuw verbonden is met Oceanië. De handelsbelangen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie speelden hierin een centrale rol.

Fanny Wonu Veys is conservator bij o.a. het Tropenmuseum in Amsterdam en het Museum Volkenkunde in Leiden. Zij heeft gewerkt in musea in Cambridge, New York en Parijs. Zij werkte mee aan vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland en heeft meerdere publicaties op haar naam staan.

Oceanië bestaat uit het continent Australië en een groot aantal eilanden tussen de Grote of Stille Oceaan en Indische Oceaan. Nieuw-Zeeland en Nieuw- Guinea horen ook tot Oceanië. De koloniale banden van Nederland met het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea worden ook besproken.

Voor sommige gebieden waren de Nederlanders de eerste Europeanen die een stuk land ontdekten. Als cartografen gaven Nederlanders plekken in Oceanië namen waarvan we sommige vandaag nog gebruiken zoals Nieuw-Zeeland en Paaseiland.

Programma
Op 24 januari 2023 bent u vanaf 9.30 uur welkom in Ontmoetingscentrum De Acker, Park Berkenoord 2, Pijnacker. De lezing is van 10.00 tot 12.00 uur met een pauze. Vanaf 12.00 uur gebruiken de deelnemers een goed verzorgde lunch. Om 13.00 uur eindigt de bijeenkomst.

Kosten
De kosten voor de lezing, tweemaal koffie/thee en een goed verzorgde lunch bedragen € 17,50.

Deelname
U kunt zich tot 22 januari 2023 inschrijven voor deelname. U schrijft zich in door € 17,50 over te maken naar bankrekeningnummer NL79 RABO 0142 2098 48 t.n.v. A.A. van der Maarel SBO Pijnacker- Nootdorp. Vermeldt bij de overmaking ‘Oceanië’, uw telefoonnummer en emailadres. U ontvangt geen bevestiging van uw inschrijving. Voor vragen kunt u bellen naar Ab van der Maarel, telefoon 369 37 85.

Website
Informatie over de activiteiten en het lidmaatschap van de ouderenverenigingen in Nootdorp en Pijnacker vindt u op de website www.kbozuidholland.nl/pijnacker-nootdorp.

Uit de krant