Afbeelding

Delfgauw vrijdag op televisie

Actueel 10.279 keer gelezen

Delfgauw - Vrijdagavond is een bekend stukje Delfgauw op televisie. Het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten besteedt aandacht aan de Bieslandse Poldermolen, in de volksmond de halve molen genoemd dan wel de afgeknotte molen in Klein-Delfgauw. Dit pittoreske gedeelte van onze gemeente met Hoeve Biesland, vergaderlocatie Tisnienix en café du Midi is met mooi weer zeer populair bij wandelaars en fietsers uit de omtrek. Niet alleen de Biesland Dagen, maar ook de Open Monumentendagen, waar drie weken geleden zo’n 500 mensen de halve molen bezochten, maken dit gebied tot een toeristische trekpleister.

De bewoners van deze bijzondere molen zijn als sinds 1968 Jan en Mirjam de Bruijn, terwijl zij er eigenlijk maar een jaar zouden wonen. De inrichting ademt geschiedenis, waarover de 78-jarige Jan de Bruijn zeer smaakvol weet te vertellen. Daardoor was twee jaar geleden in de docu ‘Bestemming Pijnacker-Nootdorp’ presentator Bas Muijs ook al op bezoek bij het vriendelijke echtpaar. Jan wist onze redactie te vertellen dat zijn opa gewoon water uit de sloot dronk. Voor 1928 kwam er in onze gemeente nog geen water uit de kraan, maar uit de put. Voor heet water kon men vroeger naar de waterstoker ‘twee emmertjes water halen’. Ondenkbaar voor de huidige jeugd.

Ondanks zijn leeftijd is Jan nog steeds werkzaam als klokkenmaker, bewonderenswaardig, daar het onderhoud van de molen en de prachtige tuin ook al veel inspanning vergt. De molen is ooit compleet met wieken geweest, maar is al in 1934 onttakeld, omdat de functie van droogmalen van de polder met een dieselmotor veel effectiever en goedkoper was. Dat deze molen in Klein-Delfgauw een gemeentelijk monument is, geeft aan hoe waardevol deze beoordeeld wordt. Daarom zal de gemeente in de nabije toekomst het belang uitdragen middels het plaatsen van een heus informatiebord.

Het programma BinnensteBuiten besteedt overigens dagelijks aandacht aan bijzondere huizen en plekken in Nederland en kent bovendien een culinair tintje. In de 40 minuten durende uitzending zijn ook opnamen uit o.a. het Gelderse plaatsje Wekerom.

Vrijdag 30 september NPO 2, 19.10 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant