Afbeelding

Vier keer het dak van CulturA er af voor Joseph van Odes

Actueel 1.589 keer gelezen

Het afgelopen weekend zette Muziek Theater Odes vier keer de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat op de planken in het vier keer uitverkochte theater CulturA in Nootdorp. Vier keer ging het dak van het Nootdorpse theater er zo ongeveer af.

Het was een schitterend geheel van allerlei verschillende muziekstijlen met voortdurend vaart in zowel het verhaal, de muziek als de dans van een legertje uitvoerende artiesten, in schitterende kleurrijke kleding en dat alles in een prachtig uitgelicht - ook al - voortdurend wisselend decor. De zang was uitstekend en het enthousiasme en de spirit spatten er de hele avond van af. Echt heel gaaf dat het ook vier keer volle bak was met steeds 175 mensen, want zo’n productie op poten zetten met alles erop en er aan is niet niks. Voor de kijker aan de linkerzijde van het podium was het live-muziekgezelschap gezeten, onder leiding van Harm van Sleen, met Wim Madderom achter de piano, Rick van der Werf achter de drums en met Laurens Broere en Tim van der Ham op gitaar en basgitaar. De regie van het geheel was in handen van Edwin Feenstra die ook met verve de rol van een enigszins zelfingenomen maar toch niet onaardige farao speelde. Dochter Nienke Feenstra was verantwoordelijk voor de choreografie en zij vormde met Hannah de Bruin en Mariëlle Dekker ook het zingende ‘verteldrietal’. De hoofdrol was voor Joseph, een van de twaalf zonen van de Bijbelse ‘vader Jakob’, die Joseph, overtuigend gespeeld door Barry Bogman, voortrekt en bevoordeelt ten opzichte van zijn overige elf zonen die daar steeds grimmiger over worden. Als de wat lullige Jakob – een rol voor Rob Mol - voor Joseph een prachtig gekleurde regenboogjas in de aanbieding heeft, wordt het de geitenveldragende elf broers te veel en werken ze hem weg richting Egypte, waar hij in eerste instantie een slavenbestaan leidt. Als hij zich dan ook nog laat verleiden tot amoureuze avances met de vrouw van Potifar, een belangrijke man in dienst van de farao, bereikt Joseph in het gevang het dieptepunt van zijn neergang.

Dankzij zijn gave van dromenuitlegger komt hij uit de put omhoog en wordt hij door de farao op het schild gehesen, als hij diens dromen over zeven vette en zeven graatmagere koeien weet uit te leggen als zeven vette en zeven magere jaren die er voor Egypte aan zitten te komen. Jakob en zijn elf zonen nemen de wijk naar Egypte omdat er in Het Beloofde Land even weinig of niks te eten is en zo komen ze weer in contact met hun broer Joseph, zonder hem te herkennen. Joseph test ze uit door stiekem een prachtige beker in de tas van jongste broer Benjamin te stoppen, maar zodra die door Joseph wordt beschuldigd, nemen de tien broers het honderd procent voor hem op en dat is voor Joseph het bewijs dat ze toch uit goed hout gesneden zijn. Hij maakt zich bekend en zo wordt het toch nog een leuk familiefeestje in aanwezigheid van vader Jakob die natuurlijk blij is dat zijn gezin weer helemaal compleet is. Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat is een musical van Andrew Lloyd Webber uit 1968 die in 2008 in een vertaling van Martine Bijl voor het eerst in Nederland werd uitgevoerd. Odes kan echt trots zijn op de manier waarop ze als professionele amateurvereniging deze musical op de planken hebben gezet met medewerking van een team dertig veertig mensen die op allerlei terreinen in de voorbereiding en de uitvoering actief zijn geweest. Inclusief een clubje kinderen met wie het verhaal begint en die ook na de pauze schattig doch uitstekend zingen.

Het is nu nog even lekker nagenieten voor al die mensen, maar intussen zit de volgende productie er al weer aan te komen. Dat is De Drie Musketiers die wordt voorbereid en uitgevoerd met medewerking van een heuse Haagse schermvereniging. Voor deze productie moeten we op zaterdagavond 15 of zondagmiddag 16 oktober naar De Rijswijkse Schouwburg maar een straf is dat niet. Op de site van Odes zijn de kaarten al bestelbaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant