Ernst (rechts) op de foto met links vormgeefster Luvia, in het midden zijn partner Marga en bovenaan Michiel van Atten en hond Lou.
Ernst (rechts) op de foto met links vormgeefster Luvia, in het midden zijn partner Marga en bovenaan Michiel van Atten en hond Lou.

Expositie én boek Ernst Lalleman

Actueel 944 keer gelezen

Half december vorig jaar werd bij het Fotomuseum Den Haag de expositie ‘Wie zijn wij?’ geopend en bijna meteen alweer gesloten wegens corona. Intussen is het Fotomuseum weer open. De expositie is nog te zien tot en met zaterdag 24 april van dit jaar. Het museum aan de Stadhouderslaan in Den Haag is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

De expositie ‘Wie zijn wij?’ is samengesteld door de in Barcelona wonende Pijnackerse fotograaf Ernst Lalleman. Hij vond in 1987 in een kraakpand in Den Haag een unieke verzameling van 234 grootbeeldnegatieven in kleur die bij nadere inspectie afkomstig bleken uit de vermaarde Haagse studio Foto Americain.

Prachtige kleurenportretten die gemaakt zijn rond 1960 met daarop mensen van allerlei leeftijden en daarbij ook alle mogelijke beweegredenen waarom ze zich via de ‘houten camera’ van Foto Americain lieten portretteren. Vanwege een verjaardag of jubileum. Of omdat pa maanden lang op zee was en toch op de hoogte moest blijven van hoe de kinderen zich uiterlijk ontwikkelden.

Ernst Lalleman heeft de negatieven altijd netjes bewaard en is ze op een zeker moment gaan digitaliseren. In overleg met Foto Americain. Hij raakte steeds meer in de ban van de levensechte sprekende foto’s die ook een prachtig tijdsbeeld geven.
In het Den Haag van die jaren woonden – naast echte Hagenaars en Hagenezen – ook veel mensen die al dan niet gedwongen vanuit Nederlands-Indië naar Nederland waren gekomen.

Regionale en landelijke media bleken ook veel belangstelling te hebben voor het project dat Ernst Lalleman er intussen van gemaakt had. Hij verscheen bij Omroep Max en diverse malen bij Omroep West.
Het ging steeds meer leven en omdat de foto’s te zien waren op een Facebookpagina, werden ook alsmaar meer mensen ‘geïdentificeerd’. Intussen meer dan vijftig. Dat leverde vervolgens boeiende gesprekken en verhalen op.
Fotomuseum Den Haag bleek interesse te hebben in een expositie over het project en die is er dus gekomen. In twee ruimten zien we alle portretten van toen, door Ernst netjes bijgewerkt en van de juiste kleur voorzien.

In de derde ruimte hangen foto’s en citaten van drie ‘achterhaalde’ personen met wie Ernst op stap is gegaan om ze beter te leren kennen – in woord en beeld – vanuit hun huidige situatie en dan natuurlijk ook in retrospectie op de foto van toen. Dat levert boeiende nieuwe foto’s op en uitspraken over hoe deze drie mensen hun leven hebben geleid en ervaren.

Het is nog in beperkte oplage te koop bij Van Atten in Pijnacker. De prijs is met 19,95 euro heel netjes! 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant