Logo telstar-online.nl
<p>De drie schrijvers Tinus Verwijmeren, Noud Janssen en Ron Labordus. (Foto: Han de Bruijn)</p>

De drie schrijvers Tinus Verwijmeren, Noud Janssen en Ron Labordus. (Foto: Han de Bruijn)

Drietal schrijft boeiend boek over 150 jaar H. Bartholomeuskerk

  •   keer gelezen   Actueel

Zondag 24 oktober presenteren in het kerkelijk jubileumjaar de drie auteurs Tinus Verwijmeren, Noud Janssen en Ron Labordus hun boek ‘150 jaar H. Bartholomeuskerk Nootdorp’ met als ondertitel ‘De geschiedenis van een markant kerkgebouw’. De presentatie is na afloop van de eucharistieviering in de Parochiezaal aan de Veenweg rond 10.30 uur onder het genot van een kopje koffie. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Ilonka ten Broeke, voorzitter van de locatieraad Nootdorp-Ypenburg. Daarna start de verkoop.

Het boek staat vol wetenswaardigheden over de neogotische kerk en bevat heel veel foto’s. De auteurs beginnen met de Beeldenstorm, vertellen over de opzienbarende gift van een rijke parochiaan waardoor de kerk gebouwd kon worden en leiden de lezer in de vorm van een wandeling door de kerk en beschrijven zo het gehele interieur en de vele restauraties. Opvallend aan het 114 pagina’s tellende boek zijn de vele, prachtige kleurenfoto’s. 

Auteur Ron Labordus: “Tinus en ik kregen 25 jaar geleden het verzoek van het toenmalige kerkbestuur om een boekje te schrijven over toen 125 jaar H. Bartholomeuskerk. Dat boekje hebben we nu herzien, herschreven en geactualiseerd. Noud hebben we erbij gevraagd omdat hij in de afgelopen jaren zeer actief betrokken was bij restauratiewerkzaamheden in de kerk en er uitgebreid verslag over heeft gedaan. Van die teksten hebben we gedrieën dankbaar gebruik gemaakt. Vooral zijn teksten over de restauratie van het hoofdaltaar en het Maria-altaar zijn boeiend. De oorspronkelijke tekst over de wandeling door de kerk is op basis van Nouds bevindingen herschreven.” 

Labordus verder: “Natuurlijk is het boek in tekst en opmaak zeer toegankelijk en helder om te lezen en door te bladeren. Het jubileumboek is zeer de moeite waard voor wie de kerk (nog) niet kent, maar juist ook voor wie de kerk al (lang) kent. Door de vele actuele kleurenfoto’s en historische oudere foto’s krijgt de lezer een interessant beeld van de ontwikkeling van de kerk. Interessant is te lezen hoe veenbaas Andreas Hofweegen in 1869 bij testament veel geld schonk aan de kerk. Een testament dat door zijn familie werd aangevochten. Welke rol de toenmalige pastoor speelde zinspelend op het zielenheil van de oude veenbaas, zal altijd onduidelijk blijven. De familie werd in het ongelijk gesteld en de kerk kreeg ruim geld om de kerk te bouwen. Echter rond 1930 bleek de kerk ernstig te verzakken zodat ingrijpende herstelmaatregelen nodig waren. Ook daar schrijven we over. Aan de voorste twee pilaren is de ernst van de situatie nog zichtbaar: ze staan ca 10 graden uit het lood.” 

Die restauratie is er een uit de vele van de afgelopen 150 jaar zo valt in het boekje te lezen. “We benoemen er heel veel en staan uitgebreid stil bij die van de afgelopen tien jaar onder auspiciën van Ab Rolvink. Zo werden onder andere het grote orgel verplaatst, een parochiezaal gebouwd, het priesterkoor heringericht en de kerk van binnen en buiten geheel hersteld van beschadigingen en achterstallig onderhoud. In het boek zoomen we uiteraard in op de vele museum-waardige kunstschatten die de kerk telt. Zoals de preekstoel, het beeldje van Maria van Wilsveen, de schilderijen en de wanddecoraties en vooral de glas-in-loodramen. Die ramen zijn uniek en bevatten tal van hoogtepunten uit het leven van Christus. Hoog in de kerk zijn de 12 apostelramen fantastisch, zeker met invallend zonlicht. 

Het is tijdens een wandeling in de kerk de moeite waard ze allemaal te ontdekken. Aan de hand van oude en nieuwe foto’s is het een uitdaging het interieur van de kerk te bestuderen en de verschillen tussen toen en nu te ontdekken. Voor jong en oud interessant. Het boek is wat ons betreft zeer de moeite waard. Ook leuk om cadeau te krijgen en cadeau te geven. Het is te koop bij het parochiesecretariaat, bij boekhandel Bruna in Nootdorp en via ron@labordus.demon.nl. De prijs is slechts € 15,-.” (RL)

Meer berichten