Chef Valk met het Telstar/Eendracht-verhaal en Gosse Beitsma van de lokale BRUNA in Nootdorp met de boeken.
Chef Valk met het Telstar/Eendracht-verhaal en Gosse Beitsma van de lokale BRUNA in Nootdorp met de boeken.

Nootdorper Chef Valk boekt succes met boek over ‘hoogspanningswereld’

Actueel 1.536 keer gelezen

Op 23 juni jl. plaatste Telstar/Eendracht een twee pagina’s groot interview met Chef Valk uit Nootdorp. De aanleiding was een boek over zijn carrière in de Nederlandse hoogspanningswereld. Die carrière werd door werkgever TenneT in de woorden van Chef zelf na ruim 32 jaar “op corrupte wijze beëindigd”. 

De titel van het kloeke boek is ‘Onder Hoogspanning’. Het gaat over de gang van zaken bij TenneT dat in Nederland verantwoordelijk is voor het transport van elektriciteit. Chef Valk schetst in het boek dat bij TenneT een verziekte cultuur heerst, waarbij er geen ruimte is voor een wisselwerking tussen ‘hoger en lager’ binnen de organisatie. TenneT is in de ogen van Chef Valk een pure top-down-organisatie waar geen plek is voor creativiteit, vernieuwing en inbreng vanaf de werkvloer. 

Bouwleider
TenneT is een semi-overheidsorganisatie die volledig onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Economische Zaken valt. Volgens Chef Valk kan het bedrijf gewoon zijn gang gaan, omdat de controle vanuit de overheid niet heel groot is. TenneT is bovendien een monopolist die niet hoeft te concurreren. Het gevolg is dat de onderneming op veel fronten tekortschiet. Aldus de Nootdorper die lange tijd bij TenneT heeft gewerkt als bouwleider bij onder andere vernieuwingsprojecten van 380kV-stations.
Het laatste project waarbij hij betrokken was – een jarenlang slepend project in de Krimpenerwaard - liep voor geen meter maar met de maandenlange signalen die hij en zijn collega’s daarover uitzonden richting de hogere rangen werd niets gedaan.

Chef kreeg daardoor een arbeidsconflict met zijn chef, dat tot gevolg had dat hij louter bureauwerk kreeg. Daar was hij fysiek niet toe in staat vanwege een rug- en nek-kwetsuur als gevolg van een fietsongeluk meer dan dertig jaar geleden. Chef was/is gebaat bij een baan die een mix is van bureau- en veldwerk. Het eind van het liedje was daardoor dan ook: eerloos ontslag. 

Het doel van het boek ‘Onder Hoogspanning’ was voor Chef: het aan de kaak stellen van wat er bij TenneT allemaal loos is, ook met het oog op de toekomst. Nederland heeft mede door het dichtdraaien van de gaskraan al snel veel meer transportcapaciteit voor elektriciteit nodig en de voorzieningen schieten in de ogen van Chef Valk op veel plekken ernstig tekort. Omdat veel projecten verkeerd worden aangepakt, kost het bovendien relatief heel veel extra geld dat uiteindelijk door de belastingbetaler moet worden opgebracht. 

Chef Valk had niet verwacht dat zijn boek zo’n succes zou zijn. Vanuit het hele land kwamen er bestellingen binnen. Bij Chef zelf, bij de Telstar-redactie en bij BRUNA Nootdorp, waar eigenaar Gosse meteen na de verschijning veel interesse toonde voor het boek.

Chef: “Mijn doel is ruimschoots bereikt, maar mijn weg is nog zeker niet ten einde. Alles wat hierna nog komt, zie ik als een bonus. Het eerherstel voor mijn eerloos ontslag is ruimschoots behaald en ook is het waarschuwen van de BV Nederland omtrent de technische en financiële problemen bij TenneT met het oog op de energietransitie gelukt.”

Onze redactie heeft TenneT een groot aantal vragen voorgelegd, maar de reactie was: het is de mening van een oud-medewerker, dus we reageren niet inhoudelijk. 

Chef Valk had die non-reactie wel verwacht. “TenneT zwijgt in alle toonaarden. Zelfs de door de CEO zelf aangevraagde dialoog na publicatie van mijn boek is door haar zelf afgeblazen na het lezen ervan. In mijn opinie kan dat slechts maar één ding betekenen en dat is dat de informatie in mijn boek niet alleen klopt maar tevens ook te beschamend is voor het management om er nog verder over te praten. Ondanks dat ik nu liever nog gewoon mijn werk zou hebben gedaan, is deze ontwikkeling voor mij voldoende om mijn missie als zeer geslaagd te beschouwen.”

Het boek is intussen overal in Nederland verkrijgbaar en/of bestelbaar. Rechtstreeks bij Drukkerij Pumbo in Zwaag (NH). En in alle boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij het Centraal Boekhuis. Verder is het verkrijgbaar via Bol.com.

Wat er na aftrek van de kosten overblijft van de opbrengsten van het boek, gaat naar een goed doel. Chef zegt dat de ACM, de Autoriteit Consument en Markt, aanvankelijk geen belangstelling leek te hebben voor het boek, maar dat bleek op miscommunicatie binnen de ACM te berusten. De ACM is later zelfs het boek komen ophalen bij Chef thuis en heeft daar ook een goed gesprek met de ACM gevoerd.

Regeren is vooruitzien
De auteur blijft bezig met de materie en wijst er tot slot nog even op dat het terugdringen van de CO2- en stikstof-uitstoot meer en meer urgent is geworden, zodat er een nog zwaardere taak op de schouders van TenneT terecht dreigt te komen. “Regeren is vooruit zien.” Mogelijk is dat ‘stof’ voor een vervolgpublicatie.

Lees ook: Nootdorper Chef Valk neemt nationaal hoogspanningsnetwerk op de korrel

Het boek ‘Onder Hoogspanning’ is te koop bij BRUNA in De Parade in Nootdorp voor 22,50 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant