Roel van der Beek tijdens de Sportmarkt in De Viergang met een poster die nu ook in de hele gemeente langs de weg te zien is.
Roel van der Beek tijdens de Sportmarkt in De Viergang met een poster die nu ook in de hele gemeente langs de weg te zien is.

Nieuwe site helpt bij het kiezen van een geschikte sport of bezigheid

Actueel 1.232 keer gelezen

De site www.pijnackernootdorpactief.nl is bedoeld voor nieuwe en bestaande inwoners die op zoek zijn naar een geschikte sport voor henzelf of voor hun kinderen, ouders, enzovoort.

Roel van der Beek is de initiatiefnemer en opereert samen met de Sportraad Pijnacker-Nootdorp. Dat is een overkoepelende belangenorganisatie voor het totale sportverenigingsleven in de gemeente.

Zelf is Roel sinds jaar en dag de voorzitter van de Tafeltennisvereniging Pijnacker, de TTVP. Sinds mei is de pas zestig lentes tellende Roel met pensioen en dus heeft hij mooi de tijd voor dit werk. “Ik doe graag bestuurlijk werk en wil concrete projecten op poten helpen zetten, zoals dit”, aldus de man die heel lang in het bankwezen heeft gewerkt en de laatste vijftien jaar werkte bij de landelijke Kamer van Koophandel waar hij het liefste ook zo concreet mogelijk bezig was.

Roel komt van oorsprong uit Den Haag. Voetbalde daar bij Die Haghe en ging ook tafeltennissen bij Wibats. Na zijn verhuizing naar Pijnacker/Koningshof, een jaar of 25 geleden, ging Roel op zoek naar een lokale tafeltennisvereniging. Zo kwam hij bij de TTVP terecht waar hij door de jaren heen speltechnisch en bestuurlijk van alles heeft gedaan.

De TTV Pijnacker is één van de vele voorbeelden dat sport steeds minder georganiseerd wordt beoefend. “Het is zonneklaar dat een groot deel van de jeugd van nu best wel actief wil sporten maar liefst op de eigen tijd en op eigen gelegenheid en niet meer georganiseerd via een club. Onze vereniging heeft 42 leden, waarvan twaalf jeugdleden waarvoor we gelukkig een jeugdtrainer hebben.”

Pijnacker-Nootdorp heeft een rijk ontwikkeld verenigingsleven en er wordt naar verhouding veel gesport en veel bewogen, maar toch heerst er in alle leeftijdsgroepen ‘bewegingsarmoede’. Kinderen en jongeren die te weinig doen, drukke werkenden die zich de tijd niet gunnen om achter hun pc of telefoon vandaan te komen en ook senioren die ‘tot stilstand zijn gekomen’.

Om het van onderop te verbeteren is in het najaar van 2019 het zogenoemde Sportakkoord gesloten, een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente, het sportverenigingsleven en het onderwijs met als doel het belang van bewegen en sporten onder de aandacht te brengen en meer mensen tot sporten aan te zetten.

Corona heeft voor vertraging gezorgd maar de tijd is er nu rijp voor om een en ander te organiseren. Onlangs deed Pijnacker-Nootdorp bij sportzaal Het Baken in Pijnacker/Koningshof al mee aan de Nationale Buiten Sport en Spel-dag en zaterdagmiddag 10 juli was er in sportcentrum De Viergang een goed bezochte Sportmarkt, onder aanvoering van Team4Talent, waar iedereen kon komen kennismaken met de verschillende sporten en verenigingen die Pijnacker-Nootdorp in huis heeft.

Niet alle verenigingen in de gemeente deden daar aan mee. Des te belangrijker is daarom de site die Roel van der Beek samen met de Sportraad aan het ontwikkelen is. De bedoeling is dat iedere vereniging en elk wandel- of fietsclubje of andere vorm van beweegaanbod zich aanmeldt en met tekst en uitleg een plekje krijgt op de site www.pijnackernootdorpactief.nl. Het aanbod op de site is verdeeld over de drie kernen, Pijnacker www.pijnackeractief.nl, Nootdorp www.nootdorpactief.nl en Delfgauw www.delfgauwactief.nl.

Roel: “Het was echt de hoogste tijd dat er zo’n site kwam. We hebben ontzettend veel verschillende sporten, vormen van bewegen, verenigingen en beweegclubjes in de gemeente, maar niemand heeft het totaalbeeld en dus het overzicht. Wil je in Pijnacker-Nootdorp iets gaan doen op sportgebied dan moet je het zelf uitzoeken. Bij de grote verenigingen en sporten lukt dat wel maar er zijn heel veel kleine clubjes die je niet met een zoekfunctie op internet te pakken krijgt. Of althans niet zo makkelijk. Juist om het totaalaanbod met alles erop en eraan te presenteren, is die site een aanwinst voor de inwoners”, zo vertelt Roel.

Als voorbeeld van een goed bewaard ‘sportgeheim’ noemt Roel ‘de Nederlandse Vereniging Van Huisvrouwen’ die op woensdagmiddag tafeltennissen in Het Baken. “Nou ben ik een tafeltennisman maar velen weten dit dus niet. En zo zijn er zo veel clubjes en bezigheden waar mensen zich bij kunnen aansluiten, wat dan niet gebeurt omdat ze het gewoon niet weten. Ik hoop echt dat de site gaat werken – dat er heel veel input komt vanuit allerlei verenigingen en clubjes – en dat het gevolg is dat meer mensen die sport en die beweegbezigheid vinden waar ze zich prettig bij voelen.”

www.pijnackernootdorpactief.nl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant