Logo telstar-online.nl
<p>Lennart de Prieëlle (rechts) overhandigt een cheque van 10.000 euro aan voorzitter Peter Vogelaar van de Voedselbank Delft/Pijnacker-Nootdorp.</p>

Lennart de Prieëlle (rechts) overhandigt een cheque van 10.000 euro aan voorzitter Peter Vogelaar van de Voedselbank Delft/Pijnacker-Nootdorp.

Tienduizend euro van PKN-kerken voor Voedselbank

  •   keer gelezen   Actueel

Voorzitter Peter Vogelaar van de Voedselbank Delft/Pijnacker-Nootdorp kon donderdag 29 april een prachtige cheque in ontvangst nemen uit handen van Lennart de Prieëlle, die voorzitter is van het zogeheten College van Diakenen van de PKN-kerk te Pijnacker en Delfgauw. Daar vallen vier wijkgemeenten onder – Dorpskerk, Acker, Ontmoetingskerk en Kerk Delfgauw – die ieder jaar tijdens de Veertigdagentijd die vooraf gaat aan Pasen collecteren voor een goed doel, ver weg of dichtbij.

De uitreiking van de cheque vond plaats in het zijgebouw van De Acker in Pijnacker-Noord, waar vroeger jeugdvereniging De Poort huisde en waar tegenwoordig iedere donderdag de voedselpakketten voor Pijnacker en Delfgauw worden uitgereikt.

De overhandiging van de cheque gebeurde op de ‘werkdag’ van het uitdeelpunt Pijnacker, zodat de mensen van de kerken meteen konden zien hoe het er bij een Voedselbankuitdeelpunt aan toe gaat. Er staat bijvoorbeeld een vriezer waarin het minimaal achttien graden onder nul moet zijn. Voedselveiligheid en hygiëne staan hoog in het vaandel.

Hoofdkwartier
De Voedselbank Delft/Pijnacker-Nootdorp nu een jaar of vijftien. Aan de Schieweg in Delft is het hoofdkwartier. In Delft zijn zes uitdeelpunten, in Pijnacker is er een en in Nootdorp is er een. In totaal dus acht. Er zijn 115 vrijwilligers actief en er is geen enkele betaalde kracht. In Pijnacker zijn zestien vrijwilligers in touw plus Daan Notenboom die ook bij De Acker altijd van alles doet.
In Pijnacker-Nootdorp maken op dit moment een kleine dertig gezinnen/huishoudens gebruik van de voedselbank. Dat zijn rond de honderd mensen. Over heel Delft en Pijnacker-Nootdorp gaat het om 400 huishoudens.

De Voedselbank is echt bedoeld voor noodhulp voor mensen die tijdelijk onvoldoende inkomen hebben omdat ze wachten op een uitkering of omdat ze in de schuldsanering zitten. Het is een misverstand te denken dat het alleen mensen van buitenlandse herkomst zijn of vooral mensen uit de lagere sociale rangen en inkomensklassen. Dat is echt niet zo: ook als je goed opgeleid bent kun je na het kwijtraken van je baan soms tijdelijk niet in je levensonderhoud voorzien. Gewoonweg omdat allerlei kosten gewoon doorgaan.

Doorlopende kosten
Peter Vogelaar vertelde vorige week dat in de huidige situatie ook steeds meer zzp-ers gebruik maken - of zouden mogen maken - van de Voedselbank wegens wegvallende inkomsten en doorlopende kosten. Deze categorie is doorgaans gewend helemaal voor zichzelf te zorgen maar is toch wel degelijk heel welkom.
Iedere drie maanden doet men vanuit de Voedselbank een inkomenscheck. Je moet echt goed krap zitten, wil je er voor in aanmerking komen en zodra je besteedbare netto inkomen weer boven de Nibud-grens komt, houdt het op. Gemiddeld maakt een gezin negen maanden gebruik van deze voorziening, een ijzeren kern van ‘blijvers’ even buiten beschouwing gelaten.
De Voedselbank is volledig afhankelijk van giften in geld of natura. Vandaar de blijdschap over de mooie cheque van de PKN-kerken. Uiteraard krijgt men naast geldelijke giften heel veel in natura van allerlei zaken. Op die manier draagt de Voedselbank ook bij aan het tegengaan van verspilling van voedsel. Ook de regelmatige supermarktacties leveren veel goederen op.

Gezinnen
De Voedselbank Delft/Pijnacker-Nootdorp legt de lat hoog: de gezinnen die het nodig hebben, krijgen iedere week een kwalitatief hoogwaardig pakket met daarbij ook verse groenten en vers fruit. De Schijf van Vijf is het uitgangspunt. Verse groenten en fruit moet men vaak inkopen, dus daar worden financiële giften onder meer aan besteed.

De Pijnackerse vrijwilligers vertelden donderdag dat je voor dit soort werk vooral van mensen moet houden. De Voedselbank heeft ook een sociaal aspect. Het is niet alleen een pakket ophalen, het is ook een ontmoeting, waarbij even wordt bijgepraat. Een extraatje is een zakje speelgoed voor de kinderen of een leuk verjaardagspakket. De vrijwilligers van de voedselbank wijzen ook wel op de mogelijkheden van lid worden van een sport- of jeugdvereniging waarbij de contributie wordt gesubsidieerd vanuit gemeentelijke of andere fondsen.

En dan is het tijd om aan het werk te gaan en de pakketten van deze week samen te stellen. De vertegenwoordigers van de kerken verlaten de zaal met een blik van tevredenheid over een prachtige donatie voor een even zo prachtig doel!

Meer berichten