Ewout Hennipman laat zien hoe eenvoudig het is: een App op je telefoon en een apparaatje dat op je bestaande slot de cilinder in je slot naar links of naar rechts draait.
Ewout Hennipman laat zien hoe eenvoudig het is: een App op je telefoon en een apparaatje dat op je bestaande slot de cilinder in je slot naar links of naar rechts draait.

Via je smartphone zonder sleutel je huis in

Algemeen 1.291 keer gelezen

Als we zaterdagmorgen om kwart voor acht aanbellen bij de familie Hennipman aan het Oosteinde in Nootdorp schiet de deur open, zonder dat daar direct achter 'een mens' aanwezig is. De deur is op afstand geopend.

Het gezin woont sinds een jaar aan het Oosteinde en bijna vanaf het begin wordt de voordeur niet meer met een gewone sleutel ontsloten maar via een App op de telefoon. Ewout, echtgenote Arlette en de oudste zoon Karel hebben de App op hun telefoon. De jongste twee, de tweeling Berend en Lodewijk van acht, moeten het doen met een afstandbediener. Het effect is hetzelfde: een eenvoudig apparaatje dat wordt aangesloten op de bestaande deurslotcilinder krijgt een signaal en draait het slot open.

De commerciële en innovatieve uitdagingen haalt Ewout, de voormalig voorzitter van de Nootdorpse Tennis Club,  uit zijn  bedrijfje met de verkoop en installatie van het product Nuki waarvan hij gelooft dat dit een grote toekomst heeft gezien de huidige onbekendheid in Nederland. Nuki is 'Oostenrijks' voor No Key.Met het nieuwe systeem heb je geen sleutel meer nodig die je kunt kwijtraken of die je per ongeluk thuis kunt laten liggen.

Onlangs heeft Ewout een pitch gehouden voor de Beloftenprijs voor startende ondernemers bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp en toen was zijn 'sleutelopmerking' dat de ouderwetse sleutel ooit al door de Romeinen is bedacht en ontwikkeld. Terwijl bedrijven, kantoren, hotels enzovoort met de modernste hoogwaardige elektronische digitale toegangssystemen werken, is de particulier nog steeds bezig zichzelf met een sleutel toegang te verschaffen.

Met het eenvoudige en helemaal niet dure systeem van Nuki kan de sleutel aan de kant. Het systeem is enkele jaren geleden ontwikkeld door vijf slimme Oostenrijkse 'TU'-studenten. Die studenten hebben het niet moeilijker gemaakt dan het is. Het apparaatje dat de cilinder van het slot in werking zet, wordt gewoon op het bestaande slot gemonteerd en klaar is Kees. Je hoeft dus niet je halve voordeur te verbouwen, maar je monteert er een handzaam apparaatje op dat in verbinding staat met de App op je telefoon.

Ewout vindt eigenlijk dat het Nuki-systeem voor iedereen geschikt is, maar toch springen twee groepen er uit. Gezinnen met kinderen die traditioneel slordig zijn met sleutels en oudere mensen die bijvoorbeeld thuiszorg nodig hebben en er veel moeite voor moeten doen om bij de voordeur te komen. Een thuiszorgmedewerker kan tijdelijk over de App beschikken en zodra de thuiszorg voorbij is, kan dat weer heel eenvoudig worden beëindigd.

Ewout Hennipman: "Het systeem leunt op drie elementen: gemak, veiligheid en controle. Het werkt heel simpel, het is superveilig en via de App kun je in het scherm van je telefoon de toegangshistorie terugkijken. Zo kunnen ouders zien hoe laat hun kinderen thuisgekomen zijn en kinderen van mensen die zorgbehoevend zijn, kunnen op afstand zien of hun pa of ma naar buiten is geweest of wie er op welk moment binnen is gekomen, enzovoort. En wat ik al zei: zorgverleners kunnen de App voor een te bepalen periode op hun telefoon krijgen. Tevens kun je elk moment van de dag kijken of de voordeur is vergrendeld of indien nodig alsnog vergrendelen indien je dit bij vertrek was vergeten.

Ewout vindt het bijzonder dat veel mensen toch nog wat terughoudend tegen deze ontwikkeling aankijken. "Veel mensen zeggen: het gaat toch nog best met die sleutel. Natuurlijk werkt die sleutel nog goed, maar het kan gewoon makkelijker zonder die sleutel. Het is echt heel bijzonder dat ons hele leven is gedigitaliseerd en dit onderdeel nog niet."

De Nootdorper denkt dat het een kwestie van tijd is. In Duitsland,  Oostenrijk en Engeland heeft Nuki grote naamsbekendheid en zeer veel verkocht. De bezorgdienst van Albert Heijn is een pilot gestart waarbij de bewoner op  afstand met zijn mobiele telefoon de deur voor de bezorger opent. Ook voor makelaars zou het een uitkomst zijn, als ze niet meer hele voorraden sleutels meer uit elkaar hoeven te houden.

Natuurlijk vragen mensen zich af hoe veilig het systeem is en of hackers zich toegang kunnen verschaffen. Het antwoord van Ewout is dat de beveiliging van het systeem te vergelijken is met internetbankieren dat iedereen inmiddels gebruikt. Iedere keer als kwaadwillenden weer iets ontwikkelen, komt er een beveiligingslaag overheen. Zo werkt het ook met Nuki. "Ik  krijg dan gewoon een update die automatisch het beveiligingssysteem aanpast ofwel verbetert."

En dan tot slot de Hollandse vraag: wat kost het? Dat valt erg mee: vanaf  € 229,00 met een maximum van € 299,00 afhankelijk van wat er nodig is qua installatie en instellen van Wifi. Ook is de Nuki te huur vanaf 17,95 euro per maand, speciaal voor (tijdelijk) hulpbehoevenden die niet of moeilijk ter been zijn maar wel verzorging aan huis nodig hebben.

Momenteel is er een speciale Sinterklaas / Kerstaanbieding van € 299,00 nu voor € 255,00

www.slotzondersleutel.com 
info@slotzondersleutel.com
06 - 4034 8290

Uit de krant