Foto: Jonathan de Bruin (archief)
Foto: Jonathan de Bruin (archief)

4 jaar cel en TBS voor steekpartij Raadhuisplein

Actueel 140 keer gelezen

Pijnacker - De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep vier jaar cel en TBS met voorwaarden geëist tegen een man die op 30 april 2012 op het Raadhuisplein in Pijnacker een andere man, die hem had aangesproken op zijn gedrag, met een mes in de buikstreek stak en daardoor zwaar gewond raakte.

Ook wordt hij ervan verdacht een metgezel van het slachtoffer te hebben weggeduwd waardoor diegene een pols brak. Het OM vindt dat een gevangenisstraf van aanzienlijke duur passend en geboden is. "Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan poging tot moord en mishandeling. Met name de poging moord is bepalend voor de ernst van de zaak. Dat feit heeft grote gevolgen gehad voor het slachtoffer. Hij heeft een lange weg te gaan na operaties en het ziekbed. Ook woekeren dit soort misdrijven gevoelens van onveiligheid in de samenleving aan", aldus de advocaat-generaal op de zitting.

Uit verschillende rapportages naar de psyche van verdachte blijkt dat de strafbare feiten in verminderde mate aan verdachte kunnen worden toegerekend omdat hij ten tijde van het plegen van de feiten leed aan een persoonlijkheidsstoornis en sprake was van cocaïneafhankelijkheid en alcoholgebruik. Volgens de deskundigen moet verdachte als verminderd toerekeningsvatbaar worden beschouwd en komt een TBS met voorwaarden voldoende tegemoet aan de behandeling en begeleiding die verdachte nodig heeft. Het OM verenigt zich met dit advies. TBS met voorwaarden is een lichtere vorm dan TBS met dwangverpleging. De dader moet zich aan bepaalde voorwaarden houden. Als hij niet aan die voorwaarden voldoet, kan hij alsnog een TBS met dwangverpleging krijgen. Hoewel een tbs'er met voorwaarden niet gedwongen wordt verpleegd, verblijft hij vaak wel in een verslavingskliniek of een forensisch psychiatrische kliniek (FPK).

De rechtbank veroordeelde verdachte conform eis van de officier van justitie tot 4 jaar cel en TBS met dwangverpleging. De verdachte stelde hoger beroep in. Dat de advocaat-generaal nu komt tot een TBS met voorwaarden is er in gelegen dat bij verdachte sprake is van een gewijzigde proceshouding ten aanzien van de TBS. Hij heeft nu zijn bereidheid getoond tot naleving van de voorwaarden.
Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant