Jarenlang heeft het adres Molenweg 61a dienst gedaan als afvalbrengstation.
Jarenlang heeft het adres Molenweg 61a dienst gedaan als afvalbrengstation.

Honderd flexwoningen op Avalexlocatie

Actueel 6.412 keer gelezen

Nootdorp - Op de voormalige Avalexlocatie in Nootdorp komen honderd flexwoningen voor starters, Oekraïense vluchtelingen en andere spoedzoekers. De locatie ligt nu braak. “Doodzonde om daar niets mee te doen”, aldus wethouder Frank van Kuppeveld. 

Naar verwachting worden de woningen medio 2025 opgeleverd. De flexwoningen blijven tenminste vijf jaar in gebruik. Het gebied maakt onderdeel uit van het Dwarskadegebied waar de komende jaren in totaal zo’n 1200 woningen verrijzen. Het gebied is in de omgevingsvisie van 2050 opgenomen als transformatiegebied, oftewel een gebied dat verandert van glastuinbouwgebied naar een plek om te wonen en te leven. De komende vijf jaar wordt de oude Avalexlocatie nog niet permanent ontwikkeld, waardoor tijdelijke bouw hier mogelijk is. De gemeenteraad neemt volgende maand een besluit over het budget voor onderzoek en voorbereiding. Zodra de raad hiermee instemt, gaat de gemeente eerst allerlei onderzoeken uitvoeren, zoals een bodemonderzoek en een ecologisch onderzoek. Staedion is straks verantwoordelijk voor het beheer en de toewijzing van de woningen. De gemeente gaat nog in conclaaf met de woningbouwcoöperatie over de vorm en het uiterlijk van de woningen, maar het gaat in ieder geval om twee- en driekamerappartementen. 

Informatieavond

De precieze verdeling van de doelgroepen is nog niet bekend. “Spoedzoekers kunnen statushouders zijn, maar bijvoorbeeld ook mensen die in een scheiding liggen. Voor de startersdoelgroep onderzoeken we of woningzoekenden uit Pijnacker-Nootdorp voorrang kunnen krijgen”, aldus Van Kuppeveld. Omwonenden zijn inmiddels schriftelijk op de hoogte gesteld over de bouwplannen. Medio mei is een informatieavond in Nové. “We begrijpen dat er vragen zijn. We willen in gesprek en eventuele zorgen wegnemen”, zegt de wethouder. Toch wil hij alvast aanstippen dat de vraag naar woningen nu eenmaal een maatschappelijk probleem is: “Ook in Pijnacker-Nootdorp is er een grote behoefte aan betaalbare woningen.” 

Opvanglocatie asielzoekers

De bouw van flexwoningen aan de Molenweg staat los van de zoektocht die gaande is naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Daarover kan de wethouder niet veel meer zeggen dan dat ‘veel met belanghebbenden wordt gesproken’ en ‘de gemeente het zo snel mogelijk probeert door te voeren’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant