Afbeelding

Vaccinatiegraad tegen mazelen bereikt alarmerend laag niveau in Pijnacker-Nootdorp

Actueel 3.167 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Bij het RIVM zijn de afgelopen weken al vier meldingen binnengekomen van baby’s die in Nederland zijn overleden aan kinkhoest. In Nederland worden onder andere door desinformatie op sociale media steeds minder baby’s en peuters ingeënt tegen kinderziektes zoals polio, mazelen, kinkhoest de bof en rodehond.

Ook het aantal baby’s in Pijnacker-Nootdorp dat een eerste vaccin tegen mazelen heeft gehad, is sinds de laatste uitbraak in Nederland gedaald. Dit baart huisartsen en wethouder Marieke van Bijnen zorgen: “Wij adviseren onze inwoners sterk om kinderen te laten vaccineren. In overleg met het consultatiebureau kijken we wat nodig is om ouders en opvoeders in onze gemeente nog beter voor te lichten en eventuele zorgen omtrent het vaccinatieprogramma weg te nemen.”

Elk jaar organiseert de JeugdGezondheidsZorg Zuid-Holland West (JGZ) in het voor- en najaar de groepsvaccinaties voor onze gemeente. Tijdens deze vaccinatiedagen worden kinderen op vrijwillige basis gevaccineerd conform het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), inclusief vaccinaties tegen DTP/BMR, HPV en MEN ACWY. De vaccinaties van het RVP bieden bescherming tegen twaalf infectieziekten: difterie, kinkhoest, tetanus, polio (samen ‘DKTP’ genoemd), bof, mazelen, rode hond (samen ‘BMR’ genoemd), Haemophilus influenzae type b (Hib), hepatitis B (HepB), meningokokken C/ACWY-ziekte (MenC/ACWY-vaccinatie), pneumokokkenziekte (Pneu) en baarmoederhalskanker veroorzaakt door humaan papillomavirus (HPV). Eind 2019 is de vaccinatie tegen kinkhoest voor zwangere vrouwen opgenomen in het RVP.


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat een vaccinatiegraad van 95 procent nodig is om bescherming te bieden tegen een uitbraak. Momenteel voldoet Pijnacker-Nootdorp niet aan dit streefgetal.


De hoofddoelstelling van het RVP is het met vaccinatie voorkomen van ziekte, complicaties en sterfte door infectieziekten. Het collectieve programma werkt op twee niveaus: het biedt individuele bescherming en in de tweede plaats groepsbescherming. Zo worden epidemieën voorkomen en worden kinderen die te jong zijn voor vaccinatie of anderszins kwetsbaar en niet gevaccineerd kunnen worden, beschermd. Voor groepsbescherming is een voldoende hoge vaccinatiegraad een noodzaak (Bron: RIVM).

We zien dat de bereidheid van ouders om hun kinderen te laten vaccineren in onze gemeente groter is dan in omliggende gemeenten en de rest van Nederland, aangezien de vaccinatiegraad van het RVP in Pijnacker-Nootdorp veelal hoger is dan in buurtgemeenten en het landelijke percentage.

Tegelijkertijd is net als in de rest van Nederland de vaccinatiegraad tegen mazelen bij baby’s en kinderen binnen de gemeente Pijnacker-Nootdorp onder de WHO-norm van 95%, die nodig is om de mazelen te elimineren. Hoewel de deelname aan het RVP in onze gemeente boven het landelijk gemiddelde ligt, is ook in onze gemeente de dalende vaccinatiegraad zorgelijk.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant