De brommermannen met vijfde van links staand Tjeerd. Op de Facebookpagina van de Rode Kreidlergroep meer foto's met verslag.
De brommermannen met vijfde van links staand Tjeerd. Op de Facebookpagina van de Rode Kreidlergroep meer foto's met verslag.

Brommerpiraten zoeken politierivaal op

Actueel 3.140 keer gelezen

Tjeerd Daane was misschien wel de laatste fanatieke recht door zee Rijkspolitieman van Pijnacker en Nootdorp. Een man die er vol in ging en met niet aflatende inzet de jonge Pijnackernaren en Nootdorpers met opgevoerde brommers tot snelheidsmatiging wilde dwingen.

Halverwege de jaren tachtig kwam Tjeerd bij de politie in Pijnacker werken. Destijds was het nog de Rijkspolitie, onderdeel Pijnacker en Nootdorp. Daane kwam bij de landelijke Verkeersgroep vandaan en had met eigen ogen diverse dodelijke ongelukken meegemaakt van jongelui met opgevoerde brommers. Voor ‘hun eigen bestwil’ zette Tjeerd de jacht op de mannen met opgevoerde Kreidlers en Zündapps in. Dat werd een kat en muis spel, waarbij het voor de brommerjongens de uitdaging was om de politie voor te blijven. Het was ook een sport om er bij een controle even snel vandoor te gaan. Een andere sport was even lekker snelheid maken op de vluchtstrook van een van de omringende rijkswegen.

Tjeerd en zijn collega’s stonden bij ‘de opsporing’ soms machteloos omdat hun motorfiets niet harder ging dan rond de zeventig kilometer per uur. Ze werden dan meewarig aangekeken door de jongens op de brommers die met veel meer snelheid lachend in de verte verdwenen.

De zaak veranderde toen de politie een zeer snel accelererende off the road motorfiets met stevig stuur aanschafte. Daarmee reed Tjeerd Daane dan ineens naast een schrikkende opgevoerde brommerboy en als die dan nog niet wilde stoppen dan duwde de agent hem ‘zachtjes’ van de weg af. Het gebeurde wel dat brommer en berijder in de sloot naast de weg belandden.

De brommerjongens van toen zijn nu bedaagde maar nog steeds avontuurlijke mannen met een oude Kreidler of Zündapp die graag lekker toeren en sleutelen. En die met nostalgie over het verleden praten en zeker ook over Tjeerd Daane en zijn collega’s van toen.

Tjeerd woont al lang met zijn echtgenote in Friesland. De lokale Rode Kreidlergroep van Huib van der Ende nodigde hem al meerdere jaren uit voor de Nieuwjaarsbijeenkomst in Pijnacker, maar daar kwam het nooit van. En nu was afgesproken dat ze Tjeerd thuis zouden bezoeken. Dat gebeurde afgelopen zaterdag 20 mei.

Het werd een geweldige ontmoeting waarbij geen brommers maar wel oude koeien uit de sloot werden gevist. Vooral Mels Kemp die al heel lang in Drenthe woont, had veel verhalen op te diepen maar Tjeerd zelf ook. Destijds een gevreesde politieman die soms wanhopig aan de jonge mannen vroeg: wanneer ga je nou toch eens je verstand gebruiken, voordat het echt mis gaat? Met het klimmen van de jaren zijn ze gaan inzien dat hij het beste met ze voor had en dat hij eerlijk en met open vizier de strijd aanging. Het was voor beide partijen een geweldige dag!

Uit de krant