Afbeelding

Tweede Pinksterdag: Open Kerkendag

Actueel 1.229 keer gelezen

Op maandag 29 mei, Tweede Pinksterdag, doet de H. Bartholomeuskerk in Nootdorp mee aan de derde editie van de Open Kerkendag. Die staat in het teken van het kerkinterieur. Het Nederlandse landschap staat bekend om de torenspitsen en kerken, maar wat schuilt er nu precies achter deze stenen façades? 

In de Nederlandse kerken is zóveel kunst en erfgoed te zien, dat je zonder overdrijving van musea kunt spreken. Om dat te zien en te ervaren, moet je wel een keer naar binnen gaan. Kom binnen en verbaas je over al dat moois van 150 jaar H. Bartholomeuskerk. De kerk is te vinden langs de Veenweg in Nootdorp, nummer 38.

De kerk is open vanaf 12.00 uur. De deuren worden gesloten om 17.00 uur. Er zijn twee rondleiders aanwezig, maar u kunt ook op eigen initiatief rondkijken. Wellicht het bezoek uitnodigen een keertje binnen te lopen?


In 1865 woonde langs de Veenweg de naar Nootdorpse begrippen buitengewoon rijke veenboer Andreas Hofweegen. Toen hij het eind van zijn leven voelde naderen, vermaakte hij zijn vermogen aan de Bartholomeüsparochie. Het parochiebestuur ontwikkelde in de lijn van de wensen van Hofweegen daarop plannen om achter het oude kleine kerkje met de pastoorswoning een nieuwe grote kerk met pastorie te bouwen. In het jaar waarin Hofweegen stierf (1868) werd E.J. Margry als architect uitgekozen. Margry was op dat moment pas 26 jaar oud. Hij was een leerling van de grootmeester van de Nederlandse neogotiek P.J.H. Cuypers. Margry had pas in 1866 zijn eerste zelfstandige bouwopdracht gekregen: de H. Antonius van Padua aan het Boschje in Rotterdam. Een simpel versje op het tegeltableau dat hij in het portaal van die kerk liet aanbrengen geeft Margry’s houding ten opzichte van de nieuwe bouwstijl goed weer: “Het dertiend’ eeuwsch gothiek; Rijst hier weer uit het duister; Zoo zinrijk katholiek; In nieuwe pracht en luister.” Aan dit eerste succes was het dan ook te danken dat hij binnen korte tijd een veelgevraagd architect werd.

Het ontwerp van Margry voor de Bartholomeuskerk sloot aan bij de opvattingen van de bouwkunst in die periode, waarbij gotische kerkgebouwen uit de 13e eeuw als inspiratiebron dienden. De spitsbogen zijn daarbij het meest in het oog springend, waardoor de kerkgebouwen ranke, naar boven wijzende lijnen en vormen krijgen. Een kenmerk van Margry is het sterke contrast tussen bepleisterde wandvlakken en schoon metselwerk in het interieur. Dit is terug te vinden in de lijsten, kolonetten en venstertraceringen, waar overvloedig gebruikgemaakt is van gebakken profielsteen. De bepleisterde wandvlakken dienden als ondergrond voor het aanbrengen van beschilderingen. Zoals de meeste kerken van Margry is ook de Bartholomeuskerk naar een oude Hollandse traditie in hout overwelfd. De kerk heeft mooie 10 wandschilderingen van Jan en Kees Dunselman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant