Foto: Martijn Mastenbroek
Foto: Martijn Mastenbroek
Deel 5

Creatief bolwerk

Actueel 2.608 keer gelezen

Deze maand bestaat De Trucker 50 jaar en hier is de afgelopen weken al ruim aandacht aan geschonken. Zoals voor alle organisaties, huwelijken en mensenlevens geldt, is in een periode van 50 jaar sprake van veel ups en downs. 

Het accent heeft vooral gelegen op de successen, waarvan er ook beslist vele geweest zijn, zoals optredens van lokaal en internationaal bekende artiesten.

Toch is het allerbelangrijkste dat het toenmalige jongerencentrum niet alleen jongeren van de straat hield, maar ook dat zij hun weg naar volwassenheid met elkaar konden bewandelen. Jongeren leerden dat het vanzelfsprekend was om vrijwilligerswerk te doen. In dit proces leerde men dat samenwerking vereist is, dat vrijwilligheid ook verantwoordelijkheid met zich meebrengt en dus niet vrijblijvend is. Veel jongeren van nu zitten liever achter hun tablet.

Huwelijksbootje
Heel wat jongeren hebben er hun partner gevonden, konden zich ontplooien of vonden inspiratie voor hun latere werkzaamheden. Voor velen is De Trucker een onderdeel van een plezierige jeugd geweest.

Een bijzonder aspect is dat er gedurende die 50 jaar weinig agressie geweest is. Niet verbaal en zeker niet fysiek. De keren dat politie zich kwam melden had vooral betrekking op geluidsoverlast. Daarop is geanticipeerd middels een geluidswerende tussendeur en dat er niet in de late avonduurtjes buiten werd nagebabbeld.

Creatieve geest
De Trucker is altijd een creatief bolwerk geweest. Zo tekende het in 2016 overleden oud-bestuurslid Jos van der Helm prachtige posters, wat een intensieve klus was. Veel hiervan zijn gelukkig goed geconserveerd door zijn vrouw Mary, waaronder die van de band Full Moon. Enkele andere bekende voorbeelden zijn schrijvers Elma van Vliet en Peter Tetteroo en fotografen Paul Bergen en Ernst Lalleman. Gerard Nijboer is behalve verdienstelijk gitarist van beroep grafisch vormgever en illustrator. Wekelijks plaatst hij een prachtige cartoon in deze krant. Ook zijn zus Margreet zorgde voor mooie tekeningen in clubblad De Truckpers.

Dit was het laatste deel. Wij danken Erik Bevaart voor zijn artikelen, foto’s, onderzoek en prettige samenwerking.

Oudere Jongeren
Met de reünie zaterdag a.s. zullen er enige senioren van ruim 70 aanwezig zijn. Naar verluidt ook de in Friesland woonachtige architect van het huidige gebouw Aitze van den Bos. Het zal een mooi wederzien voor velen worden! Deze terugblikserie is i.s.m. de stichting Cultuur Support tot stand gebracht.


Poster van de band Full Moon, getekend door Jos van der Helm.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant