De haaksters op de kleurrijk versierde brug.
De haaksters op de kleurrijk versierde brug.

Brugleuning en kunstwerken aangekleed

Actueel 1.650 keer gelezen

‘Blijf aangehaakt’. Dat was en is het motto van een actie die begonnen is bij CulturA & Zo in de Dorpsstraat in Nootdorp. In het kader van Ont-Moeten (dat is ook de naam van het café in CulturA) begon Jessica Copier van het cultuurcafé op 17 november met een haakproject.

Er zaten wat vrouwen te haken in het café en toen rees het idee om het wat groter op te zetten. Er werd een wekelijks ‘tijdslot’ bedacht – donderdagmiddag van twee tot vier – waarbinnen iedereen welkom was in het café om van alles en nog wat te haken.

Met de winter in aantocht en de stijgende stookkosten in gedachten groeide het plan om sjaals, omslagdoeken, dekens, sokken, mutsen en haarbanden te haken voor mensen die wel wat ‘verwarming’ en beschutting kunnen gebruiken. Het oorspronkelijke groepje van vier personen groeide uit tot rond de twintig. Dus er haakten steeds meer mensen aan. De gemeente verklaarde zich bereid om vanuit het thema ‘verbinding en ontmoeten’ een subsidie beschikbaar te stellen voor de aankoop van de wol en andere benodigdheden.

Een voorwaarde daarbij was wel dat het project zichtbaar gemaakt zou moeten worden voor de buitenwereld. Zo ontstond het plan om ergens in januari een dag te prikken met een officiële handeling. Dat werd vorige week donderdag 19 januari. Op die dag werd de leuning van de brug tussen het Dorpsstraatgebied en de Oranjewijk ‘aangekleed’ met zogenoemde ‘granny squares’, gehaakte vierkantjes die met elkaar waren verbonden tot een slinger die om de brugleuning werd gebonden. 

Wethouder Hanneke van de Gevel verrichtte samen met Jessica Copier het haakkunstwerk. Uiteraard in aanwezigheid van de donderdagmiddaghaaksters die al in de starthouding stonden om in CulturA hun wekelijkse haakarbeid voort te zetten. Het project is namelijk nog lang niet ten einde. Sterker nog, er zit nog steeds groei in. De eerste mannelijke hakers zitten er aan te komen zo schijnt het.

De Jan Janssen Lounge in CulturA was vorige week donderdag bijna te klein om alle deelnemers een plekje te geven. Het is mooi om te zien dat mensen van alle leeftijden via zo’n project met elkaar in contact komen. De oudste deelnemer ‘is nog lang geen negentig’ maar wel behoorlijk op leeftijd. In de kerstvakantie waren er ook jonge meiden van de partij. Het is ook grappig om te zien dat de kennis over en de vaardigheid van het haken door ervaren haaksters wordt overgedragen op beginnende haaksters. Kortom: weer zo’n project waarbij het mes aan veel kanten snijdt. Tot slot: niet alleen de brug bij CulturA & Zo werd kleurrijk aangekleed, ook enkele kunstwerken in de omgeving. Het meisje met het kalfje in het Wilhelminaparkje dat doet denken aan de Jongveedag van weleer kreeg een sjaaltje om de hals. En dat gebeurde ook met Jan Janssen bij het vroegere gemeentehuis. Jan heeft een geel/oranje sjaaltje ontvangen...

Uit de krant