Afbeelding

Rob Kruizinga wint ‘Kunst in de Gemeente’

Actueel 2.343 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Op woensdag 8 februari om 14.00 uur wordt het winnende beeld ‘Beer’ van Rob Kruizinga door wethouder Hanneke van de Gevel onthuld op de wisselsokkel op de Markt in Nootdorp. Bijzonder omdat het na een spannende verkiezing eind vorig jaar gekozen is door de inwoners en een jury van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Rob Kruizinga is bijzonder trots dat zijn werk nu een jaar lang te zien is in de openbare ruimte. 

Het kunstwerk is de winnaar van de derde editie van het project Kunst in de Gemeente – Pijnacker-Nootdorp, een initiatief van Stichting Kunstweek, waarbij elk jaar een ander kunstwerk kans maakt om € 3000 te winnen en een jaar lang te exposeren. Uniek aan dit project is ook dat de inwoners van de gemeente konden stemmen op alle inzendingen. Met ‘Beer’ krijgt de gemeente Pijnacker-Nootdorp voor de derde keer een verrassend, nieuw kunstwerk van een lokale kunstenaar dat op unieke wijze is gekozen. Het beeld zal op dinsdag 8 februari om 14 uur in aanwezigheid van de kunstenaar en enkele genodigden onthuld worden door wethouder Hanneke van de Gevel.

De Beer
Rob Kruizinga over zijn beeld: “Ik hou van vormgeven met staal. Voor deze uitvraag was voor mij dan ook persoonlijk de vraag: wat zou ik graag willen maken uit staal, dat ook past bij de beoogde plek?”

“Het plein en de omliggende bebouwing is wat streng en stenig. De aangebrachte beplanting verzacht dat al wat. Het plein kon in mijn ogen wel iets vriendelijks en natuurlijks gebruiken. Zo kwam ik op een diervorm. Uiteindelijk leek me een beer een mooie keuze: een indrukwekkend maar ook een mooi en aaibaar beest.”

“De uitwerking in driehoeken zorgt voor een abstractie van de organische vorm. De complexe beervorm wordt gereduceerd tot 500 driehoeken. Doordat elke driehoek zijn eigen oriëntatie heeft ontstaat een spel met invallend licht. Ik vind het mooi te zien dat de verzameling driehoeken hierdoor op haar eigen manier indruk maakt.”

“De driehoeken heb ik voorzien van een patroon van 3 uitsnedes, dat elke driehoek weer in 3 driehoeken verdeelt. Met behulp van parametrisch ontwerp is voor elke driehoek een uniek patroon gemaakt. Dit versterkt de driehoekvorm overdag. ’s Avonds biedt het de mogelijkheid voor een mooi lichtspel, dat de beer met haar omgeving verbindt. Zo waakt de beer ook ’s avonds over het plein.”

Stichting Kunstweek
Kunst in de Gemeente is een initiatief van Stichting Kunstweek. De stichting wil met dit project lokale kunstenaars en kunstliefhebber met elkaar verbinden. Enerzijds krijgt elk jaar een nieuwe kunstenaar de kans om een beeldhouwwerk te exposeren op een prominente plek in de gemeente. Anderzijds kan de lokale bevolking via een verkiezing zelf aangeven welk kunstwerk zij het mooiste vindt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant