"Ik ben van plan om een flink aantal jaren burgemeester van Pijnacker-Nootdorp te blijven."

Wie is onze kersverse nieuwe burgemeester Björn Lugthart?

Actueel 4.167 keer gelezen

Een kennismakingsgesprek met de nieuwe burgemeester van Pijnacker-Nootdorp, Björn Lugthart, mag over van alles gaan. Hij gaat geen vraag uit de weg en antwoordt zo snel, gericht en adequaat dat je als een malloot aantekeningen zit te maken.

Hij lijkt volledig zichzelf en naturel. Reageert overal onmiddellijk op en hoeft ook geen seconde na te denken over de te kiezen woorden. Ze komen er als het ware vanzelf uit. Hij lijkt puur positief, is snel en blijkt toch geduldig. Als de communicatiemedewerker na een uur zegt, dat we moeten afronden en ‘wij’ eigenlijk nog lang niet zo ver zijn, blijft hij op alle vragen keurig antwoord geven.

Het doel van het kennismakingsgesprek was: er achter zien te komen wie Björn Lugthart is, wat hij in zijn leven zoal heeft gedaan en hoe hij zijn nieuwe functie ziet.

Mistig
Hoe hij Pijnacker-Nootdorp ziet, is al duidelijk geworden uit andere interviews en uit zijn toespraak tijdens de installatie op maandag 17 januari. In de maanden ervoor heeft hij al hele fietstochten gemaakt door Pijnacker-Nootdorp en raakte hij onder de indruk van het groen, de rust en de stilte die je op heel veel plekken in Pijnacker-Nootdorp nog vindt.

“De eerste keer dat ik een flinke fietstocht maakte, was het mistig, maar toen vond ik die rust en die stilte al prachtig. De tweede keer was het helder en zag ik vanuit Oude Leede zowel de skyline van Rotterdam als die van Den Haag en Delft. Je bent midden in de Randstad en toch helemaal in je eentje midden in de natuur. Dat vond ik geweldig. In Rijswijk, waar ik mijn hele leven al woon, heb je ook heel veel groen maar hier is veel meer ruimte. Een van de uitdagingen hier is om de ruimte zo in te vullen dat het ook echt open en groen blijft. Er is veel behoefte aan woningen en ook bedrijfshuisvesting, dus de gemeente blijft nog flink groeien, maar waar en hoe, dat is een belangrijke vraag. Ook voor de nieuwe gemeenteraad die in het voorjaar wordt gekozen en het College van Burgemeester & Wethouders.”

Tijdens zijn installatie op 17 januari zei de nieuwe burgemeester al dat hij blij is dat hij net voor de verkiezingen is aangetreden, zodat hij de stembusstrijd en de collegevorming van nabij kan meemaken.

Meteen
Toen de vacature van het burgemeesterschap van Pijnacker-Nootdorp zich aandiende, wist Björn Lugthart meteen dat dit een baan was die hem paste. “Nee, ik hoefde daar niet eerst nog een nachtje over te slapen. Natuurlijk overleg je het wel met een paar mensen die dicht bij je staan. Mensen die mij heel goed kennen. Die bevestigden mij in de overtuiging dat Pijnacker-Nootdorp bij mij past. De schaal van deze gemeente is exact vergelijkbaar met Rijswijk. Het inwonertal is met ruim 55.000 mensen ongeveer hetzelfde en in beide gemeenten wordt flink gebouwd en gaat nog flink gebouwd worden. Het is zowel daar als hier goed te behappen. De gemeente is niet te klein en ook niet te groot. Qua afstanden en inwonertal is het prima te doen. De lijnen zijn nog kort. Het mooie van deze schaal en ook van het werk is, dat je nog echt heel veel persoonlijk contact hebt met de inwoners, met ondernemers, mensen van allerlei organisaties, enzovoort. Ik ben ook echt van plan hier voor langere tijd burgemeester te blijven.”

En als een grote stad een burgemeester zoekt? “Dan ga ik daar echt niet op solliciteren. Dit is precies de schaal en de omvang die ik prettig vind. Echt, zo direct mogelijk iets voor de mensen doen en heel praktisch aan oplossingen werken, daar krijg ik energie van en dat vind ik leuk. Ik zou ook niet in de Tweede Kamer willen zitten. Daar ben je met wetgeving bezig die pas jaren later concreet iets betekent voor mensen. Hier kun je meteen iets ondernemen of veranderen, als dat nodig is.”

Lansingerland
Björn Lugthart ziet ook absoluut niet de meerwaarde van samengaan met Lansingerland. “Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland zijn qua omvang en schaalgrootte ontzettend goed in staat om zelfstandig alles goed te regelen en te organiseren. Natuurlijk werken we binnen de regio op allerlei gebieden met elkaar samen binnen verschillende verbanden. Je moet steeds kijken wat efficiënt en handig werkt. Waar ik in geloof, is dat is dat je de zaken zo direct en concreet mogelijk organiseert en regelt. En dan graag samen met de mensen die er direct bij betrokken zijn. Als je als gemeente iets wilt aanpakken of bereiken, dan ga je in gesprek met de inwoners en andere mensen die er direct bij betrokken zijn. Zo heb ik als wethouder in Rijswijk ook altijd gewerkt.”

Herkomst
Björn Lugthart is een jonge energieke man van 41 jaar. Hij is geboren in Voorburg, omdat Rijswijk geen ziekenhuis had en heeft. Verder heeft hij zijn hele leven in Rijswijk gewoond en geleefd. Zijn vader John die een paar jaar terug is overleden, was ‘schoolvoorlichter’ bij de HTM en zijn moeder Sidony die nu 68 is, was leidinggevende bij de Makro.

Björn heeft één zus en vertelt dat hij is opgegroeid in een heel normaal gezin. Ze waren thuis niet rijk maar zeker ook niet arm. Hij vertelt dat hij ‘het sociale’ vooral van zijn moeder heeft. “Mijn moeder is een echte Rijswijkse die net als heel veel mensen daar op zaterdag in oud Rijswijk naar de markt gaat en pas uren later weer thuiskomt, omdat ze heel veel mensen kent en met iedereen even wil bijpraten. Mijn moeder is trots op wat ik doe, maar het maakt daarbij niet uit of ik nou burgemeester ben of manager bij een uitzendorganisatie. Ze is meer trots op hoe en wat ik doe dan op de status van wat ik doe. Dat vind ik prachtig en zo probeer ik ook te zijn.”

Na de middelbare school ging Björn psychologie studeren. Een leuke studie maar toen hij in het uitzendwezen kon gaan werken en een paar praktische managementopleidingen volgde, zette hij de studie psychologie stil. “Ik ontdekte dat ik veel meer een aanpakker ben die concreet werk moet doen. Dat past bij mij. Ik heb een aantal jaren bij Vedior gewerkt en een van de klanten was bloemenveiling FloraHolland. Dus van daaruit heb ik ook affiniteit met het Westland en met de tuinbouw.”

SP en Wij Rijswijk
Via een hernieuwd contact met een vroegere schoolvriendin die in Rijswijk actief was op politiek-sociaal gebied, kwam Björn rond 2010 bij de Socialistische Partij terecht. Zonder dat hij plannen of ambities in die richting had, werd hij in zijn woonplaats Rijswijk raadslid voor de SP en in 2014 wethouder. Zonder bewuste planning, maar gewoon er in gerold.

Een conflict met de partij leidde tot een breuk. Tekenend is dat het college en de hele raad inclusief de eigen SP-fractie toch gewoon met hem verder wilden als wethouder. Vervolgens stapte Björn over naar de lokale partij Wij Rijswijk en voor die partij zat hij tot voor kort in het college van B&W van Rijswijk, met een breed takenpakket, en was hij ook eerste loco-burgemeester van zijn geliefde stad.

In Rijswijk heb je wel drie lokale partijen die allemaal het woord ‘Rijswijk’ in hun naam hadden. Wij Rijswijk was en is vooral van de concrete logische oplossingen, zegt Björn. Je kunt met deze man uren praten over wat er in Rijswijk allemaal speelt en waar hij allemaal mee bezig is geweest. En hij is ook bereid om je op een mooie dag een keer rond te leiden door de stad, zoals hij zelf graag in Pijnacker-Nootdorp rondgeleid wil worden.

ADO Den Haag
De man is er trots op dat ADO Den Haag in Rijswijk een trainingslocatie heeft. Hij vertelt vol vuur over een extra veld voor een hockeyclub dat heel lastig voor elkaar te krijgen was. Maar het mooiste vindt hij toch, dat het oude stadhuis na twintig jaar leegstand binnenkort weer in gebruik wordt genomen, zodat er niet meer jaarlijks zes tot zeven ton in de achterliggende stadhuisvijver verdwijnt.

Hij geniet van dingen samen oplossen en gelooft in collectieve intelligentie. Bij dat hockeyveld ging het meteen ook om een wielerbaan en een fietscrossveld en als klap op de vuurpijl is er ook nog een multifunctionele accommodatie bij gekomen met verschillende invullingen.

Of Björn wethouder was voor de SP of voor Wij Rijswijk, dat maakte voor zijn manier van werken niet uit. Hij maakt ook geen onderscheid tussen lokale en landelijke partijen. Landelijke partijen zijn in een gemeente immers ook vooral lokaal actief.
Het sociale en gelijke kansen voor iedereen heeft hij hoog in zijn vaandel. Een van zijn uitspraken is dat armoede niet erfelijk mag zijn en dat de plek waar je wieg staat of stond niet van invloed mag zijn op je kansen op onderwijs en ontwikkeling in het leven.

Verschil
De nieuwe burgervader van Pijnacker-Nootdorp is zich overigens er heel goed van bewust dat ‘wethouder’ een heel andere functie is dan ‘burgemeester’. “Niet iedere wethouder is ook een geschikte burgemeester en niet iedere persoon is voor iedere gemeente geschikt als burgemeester.”

Wat is het verschil tussen een wethouder en een burgemeester? “In sporttermen is een wethouder een speler en een burgemeester is meer de coach of de spelleider. Een burgemeester staat boven de partijen en de politieke keuzes en beslissingen moeten echt vanuit de gemeenteraad en het college komen. Daarnaast heeft de burgemeester natuurlijk zijn wettelijke taken, onder meer op het gebied van de openbare orde.”
Vrijgezel Björn Lugthart wil er ook zijn voor alle ruim 55.000 inwoners. Wethouder Ilona Jense zei bij de installatie: “Dat is je nieuwe gezin: de inwoners van deze gemeente.”
Natuurlijk kan de nieuwe burgemeester ze niet allemaal ‘onderhouden’, maar hij wil wel voor iedereen bereikbaar en benaderbaar zijn. Nogmaals zegt hij dat zijn deur altijd open staat en dat hij via de app, de mail, de geschreven post of hoe dan ook aanspreekbaar wil zijn.

Donderdag 27 januari stond zijn eerste bezoek aan een diamanten huwelijkspaar op het programma. “Dat vond ik als loco-burgemeester in Rijswijk geweldig om te doen. Die mensen bezoeken en hun levensverhaal aanhoren; dat is toch geweldig! En zo wil ik met heel veel mensen en organisaties kennismaken. In de eerste week dat ik hier was, heb ik al ontzettend veel mensen gesproken, binnen en buiten het gemeentehuis. In namen ben ik niet zo best, maar wel in gezichten. Die onthoud ik wel en ook wat mensen me vertellen. Natuurlijk komt er heel veel op me af in korte tijd maar ik ervaar het echt als een warm bad.”

De burgemeester wil ook met alle 31 gemeenteraadsleden grondig kennismaken. Voor ieder raadslid trekt hij een dagdeel uit en hij hoopt dat ze hem meenemen naar plekken en organisaties die ze als raadslid belangrijk vinden. Dan snijdt het mes namelijk meteen aan meerdere kanten. 

Een woning
Via allerlei kanalen en personen bouwt Björn aan zijn kennis van de gemeente en de gemeenschap. Tijdens zijn fietstochten sprak hij mensen aan. Via makelaars die hem begeleidden op zijn huizenjacht deed hij ook kennis op.

Een woning heeft hij nog niet gevonden en dat is ook vrij lastig. Hij zoekt een koophuis en dan mag het een appartement of een grondgebonden woning zijn. Als er maar een goede keuken in zit want) koken is een van zijn passies. 

Het maakt hem ook niet echt uit in welke kern hij dan zou komen te wonen. Hij vindt Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw en Oude Leede allemaal mooi. De gemeente geeft hem een jaar om wat te vinden en voorlopig vertoeft hij dus nog in Rijswijk, tegen het Westland aan. 

De afstand tussen Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp is gelukkig goed te doen. Toch hoopt de burgemeester zo snel mogelijk een geschikte woning te vinden en zich hier te vestigen. Intussen gaat hij gewoon door met het kennismaken met allerlei mensen en instanties. Dat is tijdrovend en arbeidsintensief maar hij geniet er met volle teugen van.

De vorige burgemeester had een passie voor cultuur en had cultuur ook in haar takenpakket. Wat kan de culturele sector van de nieuwe burgemeester verwachten? “Van huis uit is cultuur niet mijn grootste passie, maar in Rijswijk heb ik als wethouder een tijdje cultuur overgenomen van een collega en daar veel plezier aan beleefd. Het mooie van dit werk en dit vak is dat je op allerlei plekken komt waar je zelf niet zo snel naar toe zou gaan en dat je dan ontdekt hoe mooi en leuk dingen zijn: een expositie, een voorstelling, van alles. Dus kunst en cultuur krijgen van mij net zo veel aandacht als sport, welzijn, bedrijvigheid, noem maar op. Ik ben ook heel geïnteresseerd in het veelzijdige bedrijfsleven hier in deze gemeente. Ondernemers zijn doorgaans de mensen die voor een flink deel een gemeente en een gemeenschap maken.”

Juist de variatie maakt het openbaar bestuur zo boeiend en mooi, zegt Björn Lugthart. Hij blijkt zeker geen negen tot vijf man. “In Rijswijk heb ik wijkfeesten meegemaakt die tot diep in de nacht duurden en de volgende dag was ik dan alweer vroeg bij de start van een sportevenement.”

Vrije tijd
Wat doet de nieuwe burgemeester in zijn vrije tijd? Hij doet veel aan sport. Het fietsen is al genoemd. Van huis uit is hij een tennisser en hij speelt ook padel, een snelle sport en een beetje een mix is van tennis en squash.

Verder heeft hij heel veel vrienden, die verdeeld zijn over meerdere vriendengroepen, met wie hij als het zo uitkomt graag iets onderneemt of met wie hij op stap gaat. Zijn beste vriend Raymond is naar Brabant verhuisd en ook daar is Björn onderdeel van een vriendengroep.
Zoals gezegd is Björn Lugthart alleenstaand, maar zo te zien dus alles behalve eenzaam. Hij barst van de energie en is een echte veelzijdige liefhebber die net zo kan genieten van de stilte van de natuur in Oude Leede als van de drukke gezelligheid van Café De Guyter, een van de horecagelegenheden waar hij snel eens een biertje wil gaan drinken…

In de profielschets voor de nieuwe burgemeester stond: de te verkiezen en te benoemen man of vrouw moet buiten de lijntjes kunnen en willen kleuren. “Laat hem dat maar lekker doen”, aldus de Commissaris van de Koning Jaap Smit bij de installatie. Björn Lugthart laat weten dat tekenen en schilderen niet zijn favoriete bezigheden zijn. Nog niet! Hoe zijn kleurtalent op school was, weet hij niet. De man die in Rijswijk een tijdje met veel plezier ook wethouder voor kunst en cultuur was, zegt dat hij niet per se buiten de lijnen wil kleuren. Liefst gewoon erbinnen of hooguit erop…

Björn Lugthart heeft Rijswijk verruild voor Pijnacker-Nootdorp, maar hij blijft daar nog wel wonen zo lang hij in zijn nieuwe gemeente nog geen woning kan vinden. De raad geeft hem daar een jaar de tijd voor. (foto Remie Kranendonk)
Björn Lugthart is maandag 17 januari geïnstalleerd door de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. (foto Cok van den Berg)
De nieuwe burgemeester ging vorige week donderdag voor het eerst op huwelijksbezoek bij het diamanten echtpaar Van der Helm. Ook in Rijswijk bezocht hij graag jubilerende huwelijksparen.
Een extra Rijswijks hockeyveld kon er alleen komen als een wielerbaan ook een beetje werd aangepast. Aan het eind van de rit was iedereen blij.  (foto Remie Kranendonk)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant