Hoe gaat een verloskundige met corona om?
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Verloskundige Marije Beijersbergen: “Het is allemaal even anders dan anders.”
Verloskundige Marije Beijersbergen: “Het is allemaal even anders dan anders.”

Hoe gaat een verloskundige met corona om?

  •   2607 keer gelezen   Actueel

Pijnacker - Marije Beijersbergen is pas 33 jaren jong maar al haar halve leven met verloskunde bezig. Haar moeder Hanneke was en is actief voor de organisatie Moeders voor Moeders. Hanneke zet zich in voor vrouwen die lastig zwanger kunnen worden. Door haar moeders passie kwam Marije al heel jong op het idee dat verloskunde haar passie was.

Heel even speelde ze nog met het idee cq het plan om arts of gynaecoloog te worden, maar die studie was haar toch te lang. Ze liep op haar zestiende al een tijdje mee met een bekende Delftse verloskundige en vond het vak zo mooi dat ze de vierjarige opleiding ging doen.

Al op haar twintigste was ze volleerd verloskundige en sinds 1 september 2019 heeft ze met Nicky Heskes een eigen praktijk met nog twee verloskundigen/medewerksters die bij hen als waarneemster werken. Dat zijn Rianne Simpelaar en Maaike Slingerland. Met z’n vieren vormen ze Verloskundig Centrum Verde.

Verde is Italiaans voor groen. Groen staat voor lente en nieuw leven. Medefirmant Nicky heeft deels Italiaanse roots. Vandaar. Verloskundig Centrum Verde is niet alleen voor vrouwen die al zwanger zijn, maar richt zich ook op vrouwen die graag zwanger willen worden maar daar nog niet in geslaagd zijn. Daarom kwamen namen als ‘De Bolle Buik’ niet in aanmerking.

Op de zonnige maar toch tamelijk frisse eerste lentezaterdagmiddag 21 maart spreken we Marije in de fraaie nieuwe praktijk die gevestigd is in het pand waar vroeger Kapsalon Van Spronsen gevestigd was en recent nog de winkel Oberon van Linda Dijkstra.

Sinds 1 september 2019 heeft Marije met Nicky Heskes in de Stationsstraat in Pijnacker het ‘Verloskundig Centrum Verde’.

Handen wassen
Uiteraard blijven we op gepaste afstand van elkaar, Marije en ik. Geheel volgens voorschrift was ik even de handen en daarna hebben we een leuk gesprek over het werk en het leven van Marije die haar beroep/bedrijf combineert met de zorg voor een gezin met drie kinderen, Niels van negen, Anna van zeven en Joost van twee.

De oudste twee zitten op basisschool De Keizerskroon in de nieuwbouwwijk Keijzershof. Zelf woont Marije met partner Bas van der Stel en hun drie kids in die andere Pijnackerse nieuwbouwwijk Ackerswoude. Daar is nog geen basisschool. Er wordt wel aan gewerkt: de openbare basisschool De Tweemaster gaat op termijn verkassen van de wijk Koningshof naar Ackerswoude. Op de hoek Monnikenweg/Klapwijkseweg gaat een nieuwe school verrijzen met daarbij andere voorzieningen. Dit terzijde.

Scholen dicht
Marije vond het een goed besluit van de regering om de scholen te sluiten. “Kinderen zijn dan misschien minder vatbaar voor het coronavirus, maar ze kunnen wel goede verspreiders zijn. Als de regering niet had besloten om de scholen te sluiten, dan had ik waarschijnlijk mijn kinderen thuisgehouden. Zeker vanwege mijn werk doe ik er echt alles aan om zelf het virus niet op te lopen. Anderzijds grijpt het wel behoorlijk in op het gezinsleven, als je kinderen de hele week thuis zijn en enerzijds onderwijs op afstand krijgen en anderzijds de coronaregels in acht moeten houden. Gelukkig kan Bas aardig flexibel zijn om voor de kinderen te zorgen.”

Praktijk
Marije kan zich grotendeels op haar werk focussen dat in aangepaste vorm natuurlijk gewoon doorgaat. Wel of geen corona: kinderen worden geboren als de tijd rijp is en ook de begeleiding van zwangere vrouwen moet op verantwoorde wijze blijven plaatsvinden.

Marije: “Het is allemaal anders dan anders. Onze landelijke organisatie heeft als richtlijn gesteld dat het aantal controles wordt beperkt tot het hoogst noodzakelijke met de bedoeling om zo weinig mogelijk ontmoetingen te laten plaatsvinden. De controles worden beperkt tot de medische echo’s en een controle rond 16, 27, 31 en 35 weken en daarna zoals voorheen al gebruikelijk was. We houden ze wel zo kort en efficiënt mogelijk, door vooraf telefonisch vragen te beantwoorden en het persoonlijke contact te behouden. Een richtlijn is ook dat de zwangere alleen naar de controle komt en dus zonder partner. De meestal feestelijke controle met geslachtsbepaling na zestien weken zwangerschap is komen te vervallen. Meestal is dat een feestje met eventueel ook aanstaande opa’s en oma’s erbij, maar dat kan natuurlijk niet. Alle extra’s komen momenteel te vervallen. En natuurlijk is iedereen supervoorzichtig. Niemand wil corona oplopen en als je in verwachting bent al helemaal niet.”

Het werk gaat in aangepaste vorm door: kinderen worden geboren als de tijd rijp is en medische controles van zwangere vrouwen blijven nodig.

Tot nu toe is de verwachting dat corona voor het ongeboren kind niet gevaarlijk is. Alles wat je kunt doen om het te voorkomen, doe je, vertelt Marije. “Als aanstaande moeders verkouden zijn, is het beter om een controle nog even uit te stellen. Als alternatief kunnen we ook videobellen en zo toch in contact te blijven. Ideaal is het natuurlijk niet, maar het is nu even niet anders. We zijn ook voortdurend bezig om de praktijk zo goed mogelijk te ontsmetten en we nemen qua kleding en uitrusting zo veel mogelijk voorzorgsmaatregelen: beschermende pakken, mondkapjes, wat je kunt doen doe je. Zo voorzichtig mogelijk gaan we zo veel mogelijk door met ons werk.”

Intensief contact
Marije vindt het mooie van het vak dat ze gedurende een bepaalde tijd heel intensief contact heeft met heel energieke en verwachtingsvolle jonge mensen die iets heel bijzonders doormaken. Dat is de zwangerschap. Wat niet betekent dat het allemaal rozengeur en maneschijn is. De wolken zijn echt niet negen maanden alleen maar rose; ze kunnen ook heel donker zijn.

Alles heeft zijn keerzijde, ook in gewone tijden. Een of op de tien stellen met een kinderwens heeft meer of minder grote problemen met zwanger worden. Een op de vier vrouwen maakt een miskraam mee. Dat zijn onderwerpen waar nog steeds niet gemakkelijk over gesproken wordt, maar waar wel heel veel vaak verborgen verdriet achter schuil gaat. Marije vertelt dat ze vrouwen op leeftijd spreekt die nog iedere dag terugdenken aan het voortijdig verliezen van een kind.

Foto: remcovanvondelen.nl

Juist dit soort keerzijdes motiveren Marije en haar collega’s nog meer om er altijd en overal honderd procent te willen zijn voor de mensen. Gezien de uitzonderlijke omstandigheden die het coronavirus met zich mee brengt, zijn de focus en de motivatie nog groter, maar tegelijk zorgt het dreigende virus toch voor beperkingen waar iedereen mee moet leven.

“Iedereen moet op zijn of haar eigen wijze er aan bijdragen dat zo weinig mogelijk mensen besmet raken en ziek worden. Afstand houden, handen wassen, ontsmetten, thuis blijven als je het niet vertrouwt. Het is allemaal niet zo moeilijk maar het vraagt voortdurend discipline en concentratie. We zien iedere dag dat zeker onze doelgroep er heel serieus mee bezig is. Iedereen heeft er begrip voor dat het even anders is dan anders en dat de pretecho even niet gemaakt kan worden. Althans bij ons niet. Wij volgen zo veel mogelijk de landelijke richtlijnen van onze beroepsorganisatie. Het is ook belangrijk dat alle praktijken één lijn trekken en dat we allemaal dezelfde zorg verlenen, zodat dat duidelijk is voor de mensen en je als beroepsgroep sterk staat”

Marije Beijersbergen waagt zich niet aan een voorspelling tot wanneer de coronabeperkingen zullen duren, maar ze weet net als iedereen dat ‘we’ er op 6 april zeker nog niet zijn. “Ze hebben voor een periode van drie weken gekozen omdat het iedere dag weer anders kan zijn, maar zelf houd ik er rekening mee dat er nog wel wat weken bij zullen komen.”

Dag en nacht
Intussen is medewerkster Maaike even binnengelopen en weer naar buiten gegaan. Wat we al zeiden: het werk van een verloskundige gaat dag en nacht door, ook in het weekend. Als mensen voor de veiligheid toch liever in het ziekenhuis hun kind ter wereld willen laten komen, dan hebben ze bij Verloskundig Centrum Verde daar alle begrip voor. “De wens van de ouders is altijd leidend, of er nou wel of geen corona heerst.”

- verloskundigcentrumverde.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>