De Jasmijnhof anno 2024. Rechts op de hoek woont Cees van Schip en links daarvan wonen de drie gouden echtparen.
De Jasmijnhof anno 2024. Rechts op de hoek woont Cees van Schip en links daarvan wonen de drie gouden echtparen.

Naast elkaar wonende echtparen vijftig jaar getrouwd

Actueel 2.494 keer gelezen

Het was Cees van Schip van de Jasmijnhof 27 in Nootdorp die de bijzondere situatie aankaartte: de drie echtparen die naast hem wonen, op 25, 23 en 21, waren in maart vijftig jaar getrouwd.

Misschien ook weer niet zo verwonderlijk: alle drie de paren betrokken in maart 1974 hun nieuwe woning aan de Jasmijnhof in de wijk Vrouwtjeslant in Nootdorp. Het was nog de tijd dat de meeste mensen pas gingen ‘samenwonen’ zodra ze getrouwd waren. Vrouwtjeslant was de naam van de polder die destijds was bestemd als uitbreidingslocatie van het groeiende Nootdorp dat in die tijd hooguit 8.000 inwoners telde. Pas veel later is Nootdorp als dorpje overspoeld door de verstedelijking van Ypenburg.
Destijds moest je nog in Nootdorp wonen of er economisch aan verbonden zijn om voor een woning in aanmerking te komen. Ook als dat een koopwoning betrof. Bij Cor van Logchem (73) en zijn vrouw Corrie van Bregt (68) uit Delfgauw was dat geen probleem. Cor was Nootdorper en hij werkte ook in Nootdorp, bij Bouwbedrijf Boele, de bouwer van de nieuwbouwwijk waar Cor en Corrie gingen wonen. De twee hadden elkaar ontmoet via Gerard van Bregt, een broer van Corrie die net als Cor van Logchem in het weekend vaak aan het ‘brommeren’ was. Cor en Corrie trouwden op 28 maart 1974.
Dirk van der Kooij (74) uit Delfgauw en Marijke Groenendijk (71) uit Loosduinen waren toen ‘al’ twee weken getrouwd. Op 14 maart werd hun huwelijk gesloten. Dirk kwam uit de Bonkenbuurt - een boerderijenbuurtje aan de Noordeindseweg in Delfgauw - en Marijke was afkomstig uit Loosduinen. Ze had een tante in Nootdorp en Dirk ging nogal eens vissen in Nootdorp: zo hebben ze elkaar ontmoet. Zij wonen al meer dan vijftig jaar met veel tevredenheid aan de Jasmijnhof 23.
Op het adres Jasmijnhof 25 wonen Ser Nederpel (76) en Marijke van der Helm (70). Ser is afkomstig uit Den Hoorn en Marijke is een dochter van Jan van der Helm van de Hogeveenseweg. Ze is dus een zus van onder meer Han, Jan, Leo en Peter van der Helm. Allemaal ‘Speken’. Dat is de bijnaam van die Van der Helmentak van wie een voorvader wagenmaker was. Marijke en Ser ontmoetten elkaar bij Dansschool Wesseling. Marijke en Ser trouwden op 29 maart 1974.
Het kopen van een nieuwbouwhuis was voor de drie echtparen best een hele stap. Cor van Logchem vertelt dat mensen in Nootdorp zich afvroegen hoe hij dat deed en durfde. De prima nieuwe huizen kostten destijds zo’n 60.000 gulden. Dat lijkt heel weinig, omdat het omgerekend nog geen 30.000 euro is, maar het is wel vijftig jaar geleden en alles was toen vele malen goedkoper dan tegenwoordig. Uiteraard ook de lonen. Het was overigens wel zo dat je over een periode van tien jaar nog zo’n 10.000 gulden subsidie kreeg, onder de voorwaarde dat je het huis intussen niet verkocht.
Het nieuwbouwwijkje telde destijds 38 woningen en daar waren ongeveer zestig gegadigden voor. Marijke Nederpel-Van der Helm vertelt dat ze verrast waren dat ze een woning kregen toegewezen. “Wij dachten: er is zo veel belangstelling, wij hoeven nergens op te rekenen. Toen we toch een huis kregen toegewezen, waren we heel blij.”
De drie echtparen vertellen dat ze bij elkaar de deur niet plat lopen maar hoe dan ook voor elkaar klaar staan als het nodig en als er wat gedaan moet worden. Cees van Schip van nummer 27 zegt als buurman en ‘neutraal toeschouwer’ dat de sfeer aan de Jasmijnhof prima is.
Intussen zijn ze allemaal met pensioen. Cor van Logchem heeft vooral in de bouw gewerkt, onder meer zes jaar bij Fokker op Ypenburg. Tot het moment dat het niet goed meer ging met de vliegtuigbouwer. Toen is Cor bij Kreder in Zevenhuizen terechtgekomen. Dat was een bedrijf dat vooral gespecialiseerd was in het fabriceren en plaats van kozijnen. Daar heeft Cor nog twintig jaar gewerkt. Het bedrijf werd gerund door vier broers en uiteindelijk behoorde Cor als het ware tot de inboedel.
Toen Cor van Logchem bij Boele werkte, was buurman Dirk van der Kooij daar ook in dienst. Daardoor was hij economisch gebonden aan Nootdorp en kwamen hij en Marijke in aanmerking voor een woning aan de Jasmijnhof. Qua werk schakelde Dirk later over naar de PTT waar zijn vrouw Marijke heel veel verschillende postkantoren in de regio heeft ‘bemenst’ totdat ook het laatste gesloten werd.
Ser Nederpel heeft van zijn dertiende tot zijn 21ste bij zijn vader in het tuinbouwbedrijf gewerkt. Vervolgens was hij zeven jaar vrachtwagenchauffeur en daarna werkte hij bij het bedrijf van zijn zwagers, Jan, Han en Leo van der Helm, aan de Hogeveenseweg, totdat hun bedrijf daar moest wijken voor de woningbouw. Han en Leo gingen aan de Nieuwkoopseweg hun eigen weg en Ser werkte vervolgens nog een aantal jaren bij Han van der Helm in de komkommers. Alle drie echtparen hebben twee kinderen en enkele kleinkinderen.
Tot slot nog de vraag of en hoe ze hun gouden huwelijk hebben gevierd. Marijke en Ser met een feestje bij De Brasserij; Marijke en Dirk met een vakantie op Gran Canaria en Cor en Corrie hebben samen een gezellig glaasje gedronken. Met enkele nabije buren gaan de drie paren nog een borreltje drinken in een lokale gelegenheid. Geen van de echtparen heeft verhuisplannen, dus de Jasmijnhof gaat op naar het volgende buurthuwelijksjubileum! (SO)

Cor van Logchem heeft de bouw destijds op de foto gezet. Hier wandelt zijn aanstaande Corrie over de fundering.
De bouw in volle gang met Hans Laros als bouwvakker.
Cor van Logchem werkte destijds ook bij Boele maar was niet betrokken bij de bouw van zijn eigen woning.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant